• Turkhane Logo

Hayaller ve hayatlar: Günde 2 milyon aşı hedefi 11 binde kaldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Günde 1.5 hatta 2 milyon doz aşı yapabiliriz” dese de günlük aşılama sayısı 11 binde kaldı. Tabipler Birliği, günde en az 500 bin ile 1 milyon arasında kişinin aşılanması gerektiğine dikkat çekti.

12:28 09 Şubat 2021 Salı
Hayaller ve hayatlar: Günde 2 milyon aşı hedefi 11 binde kaldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Günde 1.5 hatta 2 milyon doz aşı yapabiliriz” dese de günlük aşılama sayısı 11 binde kaldı. Tabipler Birliği, günde en az 500 bin ile 1 milyon arasında kişinin aşılanması gerektiğine dikkat çekti.



Türkiye’de 14 Ocak’ta başlanan yaygın Kovid-19 aşılamasında aşılama hızı gün geçtikte azaldı. Toplumsal bağışıklığı sağlamak için yaklaşık 65 milyon kişinin aşılanması gerekiyor. Ancak bu aşılama hızıyla da bunun üç yıl sürmesi öngörülüyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 14 Ocak’tan bu yana yaklaşık 2 milyon 700 bin kişi aşılanabildi. Sadece sağlıkçıların aşılandığı ilk günlerdeki hız giderek düşüyor. Ocak ayının ortalarında 200-300 bin kişiye Kovid-19 aşısı yapılabilirken 5 Şubat Cuma günü yaklaşık 59 bin kişi aşılanabildi. 31 Ocak Pazar günü ise 25 binden fazla kişi aşılanırken geçtiğimiz pazar günü aşılananların sayısı 11 bin kişiye kadar geriledi.

1999 DEPREMİNDE KÖTÜ


Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, aşılama hızındaki düşüşe dikkat çekti. Prof. Dr. Pala, “Bizim çok hızlı bir şekilde aşı çeşitliliğine erişip günde en az 500 bin ila 1 milyon arasında kişiyi aşılamamız gerekiyor. Bir an önce Sinovac dışındaki diğer aşıları sağlayıp ivedi olarak hızla aşı yapmamız lazım” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiği ölüm sayılarına göre, 1999 Depremi’ndekinden daha fazla kişinin koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybettiği belirten Pala, “Salgın hâlâ kontrol altına alınabilmiş değil. Hâlâ kısa süreli tam kapanmaya hala ihtiyacımız var. Bizim pandemiden çıkış yolumuzun da aşı olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

SAĞLIKÇILARA YÖNELİK ŞİDDET ARTACAK

Sağlık emekçilerinin kendi kurumlarında aşılandığı için sağlıkçıların hızla aşılanabildiğini vurgulayan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Ali Karakoç ise şunları söyledi: “Gelen 3 milyon doz aşı öncelikli olarak sağlıkçılara yapıldı. Daha sonra 85 yaş üstü yaşlılar evlerinde aşılandı ve 70 yaş üzerindeki yurttaşlar ise randevu alarak aşı yaptırmaya gitti. Biz aşılama sürecinin en başında, sağlık çalışanları zaten görev yaptıkları yerlerde, hastanelerde aşılanacağını için ‘Sağlıkçıların aşılanması çok hızlı olacak’ dedik. Ancak, Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) altyapısı aşılama için yeterli değil. ‘Buralarda hemşire yok, bekleme salonu yok ve aşılama aksayacak’ dedik. Sağlıkçılardan sonra aşılamanın daha yavaş olacağını ve daha da aksayacağını söyledik. Bu da sağlıkçılara yönelik şiddeti arttıracak. Ankara’da nüfusun sadece yüzde 5’i aşılandı. Ağrı ve Siirt gibi illerde bu oran binde bire kadar düşüyor. Doğu illerinde çok sayıda sağlıkçı KHK ile ihraç edildi. Bu illerde sağlıkçı sayısı ve aile hekimliği sayısı da çok az. Doğu illeri ile Batı illeri arasında aşılama oranında 5-6 kat fark var. İktidar sağlıkçıları hızla aşılayabildiği için buradan bir siyasi kazanç ve başarı hikayesi çıkarmaya çalıştıysa da aşılamada geldiğimiz noktada yine ortada. Avrupa ülkelerinden daha hızlı aşı yaptığımızı söylediler ama geçtiğimiz pazar günü sadece 11 bin kişi aşılanabildi. Toplumun 60 -65 milyonluk büyük bir kesiminin bir an önce aşılanması gerekiyor.”

Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde toplumsal bağışıklığın kazanılması için yürütülen aşılama kapsamında, 14 Ocak’ta aşının ilk dozu uygulanan sağlık çalışanlarına ikinci dozların 11 Şubat’ta yapılmaya başlanması planlanıyor.

Son güncelleme: 12:28 09.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı