• Turkhane Logo

Gözaltındaki gazetecilere ilginç soru: Haber yapma talimatını kim verdi

Van’da 4 gündür gözaltında tutulan gazetecilere sorulan sorular dikkat çekti.

12:24 09 Ekim 2020 Cuma
Gözaltındaki gazetecilere ilginç soru: Haber yapma talimatını kim verdi
Van’da 4 gündür gözaltında tutulan gazetecilere sorulan sorular dikkat çekti.



“Sohbet” adı altında sorguya alınan gazetecilere, haberleri takip etmek için kimden talimat aldıkları, basın açıklamalarını hangi amaçla izledikleri, haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri ve seyahatleri soruldu.

Van’da 6 Ekim’de gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala, Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem, 4 gündür gözaltında tutuluyor. Soruşturmada gizlilik kararı bulunduğu için gazetecilerin neden gözaltında tutulduğu ise henüz bilinmiyor.


SORGUNUN ADI “SOHBET” OLDU

Gözaltı süreci devam ederken, gazeteciler “sohbet” adı altında sorguya alındı. Sorular ise bir hayli dikkat çekiciydi. Gözaltındaki gazeteci ve dağıtımcılarla görüşen Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi üyesi Avukat Barış Oflas, gözaltındaki isimlerden gazeteci Nazan Sala ve Jinnews muhabiri Şehriban Abi’nin “sohbet” adı altında sorguya alınmalarını gayri hukuki olarak tanımladı.

GAZETECİLİK FAALİYETLERİ SUÇ SAYILDI

Avukat Oflas, sorgularda gazetecilere haberleri takip etmek için kimden talimat aldıkları, haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri, basın açıklamalarını hangi amaçla izledikleri ve kent dışına yine haber amaçlı yaptıkları seyahatlerin sorulduğunu aktardı. Oflas ayrıca, emniyet ve savcılıkla yaptıkları görüşmelerde soruşturma dosyasına ilişkin suç delili olarak telefon tape kayıtları ve dinlemelerinin olduğu bilgisine ulaştıklarını da paylaştı.

“GİZLİLİK KARARININ SEBEBİ ALGI OLUŞTURMAK”

Oflas, dosyaya “gizlilik” kararı getirilmesinin temel sebebinin ise kamuoyunda basın mensuplarına yönelik bir algı oluşturmaya dönük olduğunu vurguladı. Gizlilik kararı alınmasını gerektirecek herhangi bir durum olmaması nedeniyle kararın kabul edilmez olduğunu söyleyen Oflas, “Gizlilik kararı savunma hakkının ihlalidir.” dedi.



SAVCI “HELİKOPTERDEN ATMA” OLAYINA DA BAKIYOR

Diğer yandan Savcı İsmail Köker, aynı zamanda Çatak ilçesi kırsalında 11 Eylül’de askerlerce gözaltına alınmalarının ardından helikopterden atılan Servet Turgut’un yaşamını yitirdiği, Osman Şiban’ın ise ağır yaralandığı olayla ilgili kolluk görevlileri hakkında açılan soruşturmayı yürüten isim.

Son güncelleme: 12:24 09.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı