• Turkhane Logo

FT: S-400 anlaşması nedeniyle ABD ile Türkiye ilişkileri tren enkazına dönüşebilir

Türkiye ile ABD arasında yaşanan S-400 krizine ilişkin gözler ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleşen G20 Zirvesi’ndeki buluşmadaydı.

10:42 02 Temmuz 2019 Salı
FT: S-400 anlaşması nedeniyle ABD ile Türkiye ilişkileri tren enkazına dönüşebilir
Türkiye ile ABD arasında yaşanan S-400 krizine ilişkin gözler ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleşen G20 Zirvesi’ndeki buluşmadaydı.



 İkili arasında yapılan görüşmeye için Erdoğan’ın “Trump’tan yaptırım diye bir şey duymadık” dese de S-400’lerin alınması durumunda Türkiye’yi yaptırımlar bekliyor.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi de Türkiyenin Rusyadan alacağı S-400 füze savunma sistemi ile ilgili olarak ABD Başkanı Donald Trumptan ılımlı mesajlar almış olsa da, bu konunun ABD ile Türkiye arasında yavaş çekim ilerleyen bir çarpışmadan bir felakete dönüşebileceği yorumunu yapıyor.


FT, Erdoğan’ın görüşme sonrası yaptığı açıklamalarında Trumpın S-400 konusu nedeniyle Türkiyeye yaptırım uygulamayacaklarını söylediğini ısrarla belirttiğine dikkat çekiyor. Ancak FT,  S-400 anlaşması nedeniyle ABD ve Türkiye arasındaki çatışmanın bir tren enkazına dönüşebileceği yorumunu yapıyor.

Kongre’nin yaptırımlar konusunda Trump kadar iyimser olmadığına dikkat çeken gazete, “Washington birkaç kez Türkiyenin hem F-35 savaş uçaklarını, hem de S-400 füze savunma sistemini aynı anda alamayacağını belirtti. Erdoğana, NATO üyesi Türkiyeye, Rusyanın yanında durması halinde ABDnin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanabileceği uyarısı yapıldı” ifadelerini kullanıyor.

S-400’lerin Rusya Devlet Başkanı Putin için “diplomatik bir zafer” olduğunu belirten gazete, “Bu, NATO içinde uyumlu silah sistemleri ihtiyacını hiç sayan bir anlaşma. Eğer bu hava savunma sistemleri Türkiye topraklarına yerleştirilirse, Rusya, NATOnun ana savaş uçağı olacak F-35ler hakkında bilgi toplayabilir” diyor. 

Türkiyenin bağımsız bir ülke olarak savunma konusunda kendi kararlarını verme hakkı olduğunu belirten FT,  Ancak NATO üyesi olarak da ittifakın güvenliği ve birliğinde delik açmaya da hakkı yok ifadelerini kullanıyor.

“Türkiyenin Suriye savaşı nedeniyle Rusya karşısında kırılgan bir konumda olması denklemi zorlaştırıyor” ifadelerini kullanan FT, Erdoğan’ın Trump’ın sözlerine güvenmesinin “akılla olmayacağını” belirtiyor. 

Gazetede yer alan ifadeler şöyle:

“Eğer Erdoğan Rusları S-400 konusunda terk ederse, Putin Türkiyenin de askeri noktalarının bulunduğu İdlibe yönelik saldırılarını artırabilir ve Türkiyenin İdlib çevresinde YPGye karşı sürdürdüğü varlığı da sadece Rusyanın rızasıyla mümkün. Ancak Türkiye, Suriyenin kuzeydoğusunda ABDnin hava korumasında bulunan YPG kontrolündeki bölgelere baskıyı artırmak istiyor. Yani Erdoğan ABDyi gerçekten kızdırırsa, mevzu sadece Türkiyenin NATO üyeliği ya da F-35 ortaklığı ile sınırlı kalmaz.”

Son güncelleme: 10:42 02.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı