• Turkhane Logo

Ermenistan yetişkin erkeklerin ülkeden çıkışını yasakladı

Azerbaycan ile Dağlık Karabağ sınırında yaşanan çatışmalar nedeniyle sıkıyönetim kararı alan Ermenistan hükümeti, seferberlik için 18 yaşın üzerindeki tüm erkeklerin ülkeyi terk etmelerini yasakladı.

10:35 29 Eylül 2020 Salı
Ermenistan yetişkin erkeklerin ülkeden çıkışını yasakladı
Azerbaycan ile Dağlık Karabağ sınırında yaşanan çatışmalar nedeniyle sıkıyönetim kararı alan Ermenistan hükümeti, seferberlik için 18 yaşın üzerindeki tüm erkeklerin ülkeyi terk etmelerini yasakladı.

Rusya merkezli yarı resmi haber ajansı Tassa göre, Ermenistan kabinesi, seferberlik listesinde bulunan 18 yaş üstü tüm erkeklerin ülkeyi terk etmelerini yasaklayan kararı kabul etti.

Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağın fiili lideri Arayik Harutyunyan, yerel parlamentonun olağanüstü oturumunda yaptığı açıklamada, 18 yaşından büyükler için sıkıyönetim ve genel seferberlik kararı aldım ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Facebook sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Ermenistanda sıkıyönetim ve genel seferberlik kararı alındı. Otoriter (Azerbaycan) rejimi, Ermeni halkına yeniden savaş açtı diyerek öngörülemeyen sonuçları olabilecek ve Kafkasyanın ötesine uzanabilecek büyük bir savaşın eşiğinde olduklarını vurguladı.
Dağlık Karabağ sınırı boyunca Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalar üzerine Avrupa Birliği müzakerelere dönün çağrısında bulunurken, Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Her iki ülke de belli bölgelerde seferberlik ilan etti. Ermenistan, Azerbaycana ait tankları vurduğunu, Azerbaycan ise bölgedeki bazı köyleri geri aldığını duyurdu.
ERMENİSTAN AİHME GİTTİ
Ermenistan, Dağlık Karabağ sınırı boyunca yaşanan çatışmalarla ilgili olarak Azerbaycanı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikayet etti.
AİHMden yapılan yazılı basın açıklamasında, Erivanın AİHMden Baküye karşı geçici tedbirlerin uygulanmasını talep ettiği kaydedildi.
Ermenistan AİHMin İçtüzüğündeki geçici tedbirlerle ilgili 39. Maddeye atıfta bulunarak mahkemenin Azerbaycanı Ermenistan ve Artsakh ile bağlantılı tüm hat boyunca bulunan sivil yerleşkelere askeri saldırları durdurmaya, sivil veya asker ayırt etmeksizin gerçekleştirdiği saldırılarına son vermeye ve vatandaşları, sivil tesisleri ve yerleşimleri hedef olarak kullanmayı durdurmaya mecbur etmesini talep etti.

Ermenistanın başvurusunun şu anda incelendiğini belirten AİHM, İçtüzüğün 39. maddesi uyarınca İnsan Hakları Sözleşmesine taraf herhangi bir devlete geçici tedbirlerin uygulanabileceğini belirtti. Olağanüstü bir karaktere sahip tedbirlerin alınabilmesi içinse telafisi mümkün olmayan acil bir riskin bulunması şartının gerektiğinin altını çizdi.

Son güncelleme: 10:35 29.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı