• Turkhane Logo

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası açıklama: Bu gece 00.01’de ateşkes yürürlüğe girecek

36 askerin şehit olduğu İdlib saldırısı sonrası Rusya’da gerçekleştirilen Erdoğan-Putin Zirvesi’den İdlib’te ateşkes sağlanmasına karar verildi. Ateşkesin bu gece 00.01’de yürürlüğe gireceği vurgulandı.

09:17 06 Mart 2020 Cuma
Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası açıklama: Bu gece 00.01’de ateşkes yürürlüğe girecek
36 askerin şehit olduğu İdlib saldırısı sonrası Rusya’da gerçekleştirilen Erdoğan-Putin Zirvesi’den İdlib’te ateşkes sağlanmasına karar verildi. Ateşkesin bu gece 00.01’de yürürlüğe gireceği vurgulandı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kritik görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Putin açıklamasında, “Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak her zaman uzlaşabilmeyi başarabiliyorduk. Çözümler üretebiliyorduk. Bugün de öyle oldu” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Öncelikle en kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek ardından birlikte kararlaştıracağımız adımları süratle atacağız. Bu gece 00.01’de ateşkes yürürlüğe girecek” dedi.

Suriye’nin İdlib kentinde Rusya destekli rejim güçlerinin TSK’ya yönelik hava saldırısında 36 askerin şehit olmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İdlib’ sorununu görüşmek üzere gittiği Rusya’da Erdoğan-Putin Zirvesi gerçekleştirildi.


PUTİN: SURİYE HÜKÜMETİ VE HALKI ATEŞALTINDA TUTULMAKTADIR

İki liderin yaptığı görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, “Bugün Suriye’deki durumu ele aldık. Düzenli olarak Suriye Hükümet rejimi ve yerel halk ateş altında tutulmaktadır. 1 Mart’ta saldırı girişimi yaşandı. Yılbaşından beri saldırı sayısı 15 olarak kaydedildi. Fiilen militanlar çatışmaları tetikleyebilirler.” ifadesini kullandı.

“Türk askerleri arasında da kayıplar vardır” diyen Putin, “Cumhurbaşkanı ve Türkiye’ye taziyelerimizi ilettik. Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak her zaman uzlaşabilmeyi başarabiliyorduk. Çözümler üretebiliyorduk. Bugün de öyle oldu. Bugün ülkelerimizi Astana çerçevesinde devam ettiriyoruz. Astana süreci Suriye sürecine önemli çözüm sağladı.” dedi.

“Bugün istişareler yapıldı. Görüşmelerimizin neticesinde ortak bir belge hazırladık” diyen Putin, “Dışişleri bakanları bu belgeyi beyan edecekler. Erdoğan’la 6 saatlik görüşmenin sonucu olarak bu belgeyi hazırlamış olduk. İdlib bölgesinde çatışmaları durduracağını ve sivillerin azaplarına son vermesine yardımcı olacak. Tüm itilaflar arasında diyalog kurulmasına yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN KONUŞMASINA PUTİN’E TEŞEKKÜR EDEREK BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına Putin’in kendisini davet etmesinden dolayı teşekkür ederek başladı. Erdoğan açıklamasının devamında “Bugün görüşmelerimizde özellikle Suriye ve İdlib’teki gelişmeleri ele aldık. Yaklaşık 6 saat sürdü. Bu arada samimi diyalog kapsamında benzer veya farklı konuları görüşüp müzakere ettik. Köklü ilişkilerimizi karşılıklı saygıyı ortak çıkarlarımızla ilerletmek arzumuzdur.” ifadesini kullandı.

“2018 Eylül ayında Putin’le Soçi’de vardığımız mutabakatla İdlib’de, bölgeye yönelik saldırılar mutabakatla engellenecekti” diyen Erdoğan, “İdlib’te tesis ettiğimiz sükûnet, geçen dönemde gerçekleşen saldırılarla bozulmuştur. Bu bölgede yaşayan 4 milyon insanı terörist ilan edip ağır bombardımana bırakılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Rejimden kaçan 1,5 milyon bölge halkı sınırlarımıza yığılmıştır. Türkiye böyle bir tehdit karşısında eli kolu bağlı kalacak değildir.” dedi.

“Rejimin saldırılarının önüne geçmek hem de ateşkese uymayan diğer unsurlara karşı bölgede yer aldık Rusya ile” diyen Erdoğan, “Rejimin doğrudan askerlerimizi hedef alan saldırıları neticesinde yeni kararlar alınması söz konusu hale gelmiştir. Rusya ile bu konuyu enine boyuna konuşup değerlendirdik. Siyasi süreç ve Fırat’ın doğusu gibi boyutları da bulunan çalışma bölgemizi geliştirmeyi arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Öncelikle en kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek ardından birlikte kararlaştıracağımız adımları süratle atacağız” diyen Erdoğan, “Bu gece 00.01’de ateşkes yürürlüğe girecek. İhtiyaç sahibi tüm Suriyelilere karşı birlikte çalışacağız. Üzerinde mutabık kaldığımız ortak metni birazdan Dışişleri Bakanlarımız açıklayacak.” dedi.

İŞTE ALINAN KARARLAR
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI SERGEY LAVROV:


Aynı zamanda BM Konseyi tarafından kabul edilmiş bir durumdur. Askeri değil politik bir şekilde sona ereceğini düşünmekteyiz. İnsani durumun kötüleşmesini engellemek ve aynı şekil de onların Suriye’ye dönmesi lazım. 6 Mart gece yarısı itibariyle ateşkesin sağlanması ve savunma bakanlıkları arasında koridorun 7 gün içinde sağlanması. İlaveten bir protokol gerçekleştirilecek. İnsani krizin daha da kötüleşmesinin önlenmesi, sivillerin korunması, ihtiyaç sahipleri Suriyelilerin korunması, geri dönüşlerin kolaylaştırılmasında mutabık kalınmıştır.

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU:

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00.01’den itibaren durdurulacaktır. Türk ve Rus devriyeleri, 15 Martta M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır. M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 7 gün içinde esasları kararlaştırılacak.

Son güncelleme: 09:17 06.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı