• Turkhane Logo

Depremde hasar gören İzmir Büyükşehir Belediye binası yıkılıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte yaşanan 6,9 şiddetindeki depremde zarar gören belediye binasının yıkılacağını duyurdu.

09:12 28 Kasım 2020 Cumartesi
Depremde hasar gören İzmir Büyükşehir Belediye binası yıkılıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte yaşanan 6,9 şiddetindeki depremde zarar gören belediye binasının yıkılacağını duyurdu.



Ege Denizi’nde ve İzmir’de 30 Ekim’de 6.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde, büyükşehir belediye binası da zarar görmüştü. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte yaşanan 6,9 şiddetindeki depremde zarar gören belediye binasının yıkılacağını duyurdu.

Soyer, binayı yıkıp yerine tarihi Hükümet Konağı ile bütünleşen sembolik bir başkanlık ve meclis binası yaparak kalan alanı Atatürk Meydanı’na katacaklarını bildirdi.

  İzmir Büyükşehir Belediye binasını depremden bu yana kullanmıyoruz. Yaptırdığımız incelemede binamız az-orta hasarlı çıktı ve güçlendirilerek kullanılması önerildi. Ama biz bunu tercih etmiyoruz. pic.twitter.com/9Ttrr3k0nV — Tunç Soyer (@tuncsoyer) November 27, 2020
25 Kasım 1867 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan İzmir Büyükşehir Belediye binası 1868 yılında resmen hizmet vermeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediye binasında 153 yıllık süre içerisinde mevcut başkan Tunç Soyer de dahil olmak üzere toplamda 31 belediye başkanı görev yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 20’ye yakın binada yıkım ihbarının geldiğini açıklamıştı.

Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 48 olmak üzere, toplam 3.852 artçı sarsıntı yaşandığı kaydedildi. AFAD’ın son açıklamasına göre, depremde 116 kişi hayatını kaybetti, bin 33 vatandaş yaralandı. Yaralanan bin 24 kişinin taburcu edildi.

İzmir’de 6,9 şiddetinde yaşanan depremin sancıları sürüyor. Enkaz kaldırma çalışmaları sürerken gözler muhtemel ihmallere çevrildi. Her depremin ardından gündeme gelen ‘deprem vergisi’nden toplanan paraların nereye harcandığı ise yine tartışma konusu. Son 20 yılda 36,9 milyar dolar deprem vergisi toplandı.

Bu para ile 100 metrekareden oluşan tam 1,9 milyon adet daire inşa etmek mümkündü. Toplanan ‘deprem vergisi’ ile İstanbul’un yarısı yeniden yapılabilirdi.

CHP Milletvekili Antmen, 70 milyar TL’yi bulan deprem vergisinin iktidara yakın müteahhitlere aktarıldığını söyledi, vergilerin nereye harcandığı sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok’ dediğini hatırlattı.
 

Son güncelleme: 09:12 28.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı