• Turkhane Logo

Demokrat Parti: Türkiye, ‘yerli ve milli’ bir krize yuvarlandı

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, ekonomideki son gelişmeleri sosyal medya hesabından değerlendirerek, iktidara sert eleştiriler yöneltti.

15:48 12 Ağustos 2020 Çarşamba
Demokrat Parti: Türkiye, ‘yerli ve milli’ bir krize yuvarlandı
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, ekonomideki son gelişmeleri sosyal medya hesabından değerlendirerek, iktidara sert eleştiriler yöneltti.



“Türkiye’de pozitif olan tek şey koronavirüs” diyen Uysal, şöyle devam etti: “24 Haziran 2018’de ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ülkeyi uçuracak’ demişlerdi. O gün 1 dolar 4,73 TL, 1 euro 5.49 TL ve çeyrek altın 198 TL idi. 2 yıl sonra bugün 1 dolar =7.32 TL, 1 euro = 8.66 TL çeyrek altın = 774 TL oldu. Gerçekten de uçtuk. İşsizlik, enflasyon, kurlar uçtu!” değerlendirmesinde bulundu.

‘ÜLKEMİZİN GELECEK 25 YILI İPOTEK ALTINA ALINDI’ 


‘İMF’ye borç para verildiği’ iddialarına da değinen Uysal, “Sürekli olarak IMF’ye 15 milyar dolar borcu ödediğini anlatan AKP iktidarı; 129 milyar dolar borçla devraldığı dış borcu 431 milyar dolara çıkardığını, iç borç stokunu 179 milyar TL’den 1,57 triyon TL’ye yükselttiğini, 70 milyar dolar özelleştirme geliri harcadığını anlatmıyor. Hele eski ismi ile YİD (Yap-İşlet-Devret) yeni adıyla KÖİ (Kamu Özel İşbirliği) projeleriyle ülkemizin gelecek 25 yılı ipotek altına aldığından hiç bahsetmiyor!” dedi.

“TEMEL NEDENİ KÖTÜ YÖNETİMDİR’ 

Türkiye’nin ‘kendi üretimi olan’ bir krize yuvarlandığını belirten DP Genel Başkanı Uysal, “CHS adlı keyfi sisteme geçilmesinden bu yana Türkiye, kendi üretimi olan ‘yerli ve milli’ bir krize yuvarlandı. Üstelik kriz, daha önce hiç görülmediği derecede kötü yönetilmeye başlandı. Öyle ki; son iki yılda ekonomideki kötü yönetim, ‘siyasi beka’sı için 60 milyar dolar rezervi eritti. Döviz kurunun bir türlü dizginlenemediğini görüyoruz.

Bunun temel nedeni ise kötü yönetim ve derin bir güvensizlik ortamıdır. Özetle diyebiliriz ki; makroekonomik bütün göstergeler, kendi yarattığımız ekonomik krizin, covid-19 etkisiyle giderek derinleştiğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu. Gültekin Uysal’ın mesajları şöyle:

“TÜRKİYE’DE SİYASETİN NORMALLEŞMESİ EKONOMİYİ DÜZE ÇIKARIR”

“Ekonomiye neresinden bakarsanız bakın, ülke tam bir yangın yeri. Ülkeyi yönetenler 18 yıldır büyüdük diye övünüyorlar. Aslında bu dönemde, yabancının borç verdiği para ile üretim yerine tüketimi artırdık, parayı beton ekonomisine gömdük ve borca alıştık.

Ama çözüm ve çare her zaman var. Yaşadığımız siyasi krizi çözmeden ekonomik krizin çözülmesi mümkün değil. Bunun için TR’deki her siyasi partinin kendi özelliklerini koruyarak, ortak bir yenileme ve normalleşme çabası için bir araya gelmesinden başka bir yol gözükmemektedir.

Türkiye’de siyasetin normalleşmesi, demokratikleşme ve hukukun üstünlüğünün tesis edileceğinin ilk işaretlerinin ortaya çıkması bile, sistemden çıkan dövizlerin tekrar sisteme dönmesini sağlayacaktır. Sağlanacak güven ortamı ile yurt içi yerleşikler dövizden uzaklaşacak, yerleşik olmayanların yeniden döviz getirmeye başlayacak, TL güven ve talep artacak, böylece hızlı bir toparlanma başlayacaktır.”

Son güncelleme: 15:48 12.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı