• Turkhane Logo

‘Cumhuriyet’ restleşmesi

AKP iktidarı koronavirüs salgınını gerekçe göstererek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına kısıtlama getirdi.

13:52 28 Ekim 2020 Çarşamba
‘Cumhuriyet’ restleşmesi
AKP iktidarı koronavirüs salgınını gerekçe göstererek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına kısıtlama getirdi.



Muhalefet ve sivil toplum örgütleri ise bu karara restle karşılık verdi. Muhalefet iktidarı ‘Cumhuriyet düşmanı’; iktidar ise muhalefeti ‘Atatürk düşmanı’ olmakla suçladı.

Milli bayram ve milli birlik günlerinden biri olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bu sene de ayrışmalara sebep oldu. Koronavirüsü gerekçe gösteren İçişleri Bakanlığı’nın kutlamalara kısıtlama getirmesine muhalefet ve STK’lar tepki gösterdi.


CHP: İZİN ALMAYACAĞIZ

İçişleri Bakanlığının kısıtlama kararana karşı harekete geçen CHP, kendi yönetimlerindeki belediyelere 29 Ekim’i coşkuyla kutlama talimatı verdi. Yerel yönetimlerden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Cumhuriyeti kuran partinin temsilcileri olarak Cumhuriyetimizin 97. yılını da coşkuyla kutlamak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz” dedi.



“Milli bayramlara karşı alerjisi olan Saray düşkünleri Cumhuriyet Bayramı’nı kutlama programlarını engelleme çabası içinde” ifadesini kullanan Torun, pandemi tedbirlerine dikkat ederek kutlamaları yapacaklarını belirtti. “Atalarımız Cumhuriyeti kurarken izin almadı, biz de kutlarken izin almayacağız. Cumhuriyet değerleriyle kavgalı olanlardan farkımız şudur: Onlar kurdukları Saray düzenini, biz demokrasiyi savunuyoruz. Cumhuriyeti atalarımız kurdu, biz de yaşatacağız” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise iktidarın çifte standart uygulamasına dikkat çekerek “İktidar partisi, Ahlat’ta Malazgirt’in yıldönümü etkinliklerinde, partisinin il ve ilçe kongrelerinde almadığı önlemi Cumhuriyet Bayramı için almaktadır” ifadelerini kullandı.

Bir tepki de İYİ Parti’den geldi. Lütfü Türkkan, AKP iktidarı boyunca Cumhuriyet bayramlarının çeşitli gerekçelerle “daha az coşkuyla kutlanması için” bahane üretildiğini, bu yılın bahanesinin pandemi olduğunu belirtti. Türkkan, “En sessiz şekilde nasıl kutlanır diye program yapılması, Türk milletini rahatsız ediyor” dedi.

Diğer yandan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Hüseyin Emre Altınışık, konuya ilişkin “Siyasi iktidar, Atatürk Cumhuriyetine alerji duyuyor. Böyle bir şey olamaz” ifadesini kullandı.

“CUMHURİYET SEVGİSİNİ ATATÜRK DÜŞMANLARINDAN ÖĞRENMEYECEĞİZ”

Tepkiler devam ederken İçişleri Bakanlığı’ndan cevap geldi. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, kısıtlamaları “Cumhuriyet düşmanlığı” olarak niteleyenleri “Atatürk düşmanı” olarak tanımladı. “Cumhuriyet sevgisini, Atatürk düşmanlarından öğrenecek değiliz” dedi.

Son güncelleme: 13:52 28.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı