• Turkhane Logo

Çavuşoğlu: Turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız

Almanya’da mevkidaşı Maas ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa’ya turizm konusunda mesaj vererek, “Turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız” ifadesini kullandı.

16:42 06 Mayıs 2021 Perşembe
Çavuşoğlu: Turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız
Almanya’da mevkidaşı Maas ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa’ya turizm konusunda mesaj vererek, “Turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız” ifadesini kullandı.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’da mevkidaşı Heiko Maas ile bir görüşme gerçekleştirdi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Libya’da duruma ilişkin değerlendirmeler yapan Mevlüt Çavuşoğlu, “İki gün önce ben de Libyadaydım. Libyada yeni kurulan hükümete destek vermemiz lazım. Ülkede bulunan çok sayıda yabancı ve paralı askerin çekilmesi konusunda hem fikiriz. Libyaya verilen desteğin geri çekilmesi doğru değil. Yabancı savaşçı ile meşru mevcudiyet karıştırılmamalı” dedi.


Bakan Çavuşoğlu, koronavirüs aşısını geliştiren Türkiye kökenli bilim insanlarına da değinerek, “Özlem Türeci ve Uğur Şahinin başarıları ile Türkiye ve Almanya olarak gurur duyduk” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Almanya ile kurulan ilişkilerle ilgili, “İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de aşılama süreciyle ilgili vaatlerde bulunan Çavuşoğlu, “Turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve vatandaşlarımızın güvenliği için bazı tedbirler aldık. Otel ve restoran çalışanları, tur rehberleri, şoförler, havaalanında çalışanlar dahil, turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız” dedi.

Geçen yıl pandemiye rağmen Türkiyenin 1 milyon 200 bin Almanı ağırladığını belirten Çavuşoğlu, yaklaşan turizm sezonu için sözlerini şöyle sürdürdü:

ALMAN, FRANSIZ VE İNGİLİZ FİRMALAR DENETİM YAPIYOR

“Özellikle turizm sektöründe çalışanların tamamını da aşılayacağımızı biraz önce söylemiştim. Diğer taraftan sertifikasyon programını daha da genişlettik. 136 kriteri, 156 kritere çıkardık. Denetimler geçen sene ayda iki kere yapılıyordu. Şimdi ikisi Alman, birisi İngiliz, birisi Fransız ve bir Türk denetim firması kurumu, ayda dört defa bu kurumları aynı şekilde denetliyor. Yatak sayısı ve oda sayısı limitini de düşürdük. 15 yataklı oteller bile sertifikasyona tabi tutulacak. İlave, Antalya olsun Muğla olsun, sağlıklı turizm için tedbirlerimiz devam ediyor. Bir de geçen sene PCR test uygulamamız hiç aksamadan geçen sene devam etti. Bu ihtiyaç olursa, Almanya’dan böyle bir talep olursa ve diğer ülkelerden gelecek turistler için de geçerli, hastanelerde, havalimanlarında ve kliniklerde bu uygulamayı devam ettireceğiz. Dünyada her ne kadar vakalar yüksek olsa da güvenli turizm açısından daha avantajlı bir noktada olduğumuzu hatırlamak isterim.”

AŞILANANLARIN ORANINI FAZLA SÖYLEDİ

Çavuşoğlu, basın mensuplarının sorularına yanıt verirken, Türkiye’de vatandaşların yüzde 26’sından fazlasının aşılandığını iddia etti.

Ancak Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı bilgilere göre Türkiye’de iki doz birden uygulanarak aşılaması tamamlanan yurttaş sayısı 10 milyon 46 bin. Bu da Türkiye nüfusunun yüzde 11’ine denk geliyor.

Uzmanlara göre sürü bağışıklığı için aşılanması gereken nüfusun (65 milyon) ise şu ana kadar sadece yüzde 15’ine çift doz aşı yapılmış durumda.

VON DER LEYEN’İN AYAKTA KALMASI: BEN DE GÖRÜNCE ŞAŞIRDIM

Avrupa Komisyonu Ursula von der Leyenin Ankara’da yapılan görüşmede ayakta kalmasına ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, AB Konseyi ile AB Komisyonu’nun anlaşmazlıklarının bu duruma neden olduğunu savundu. Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Biz Türkiye olarak protokol kurallarını biliyoruz. Çok köklü bir geleneğimiz var. 2023’te Dışişleri Bakanlığı’nın 500’üncü yılını kutlayacağız. Buradaki tablo bizim yüzümüzden olmadı. Komisyon ve Konsey arasındaki rekabet ve kavga yüzünden oldu. Konsey ekibi nasıl olması gerektiğini söyledi, biz de ona göre düzenleme yaptık. Ben de önce görünce biraz şaşırdım. Kendi aralarındaki meseleleri Türkiyeye yansıtmasınlar. Ursula von der Leyen’in sözlerinden üzüntü duyduk. Bizdeki protokol kurallarında kadın-erkek diye bir şey yok. Bizde Tansu Çiller başbakan oldu.”

Son güncelleme: 16:42 06.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı