• Turkhane Logo

‘Boğaziçi’nden yargılanan 23 kişinin davası başladı: Dışkılı hücrede tutulduk

2 Şubat’ta İstanbul Kadıköy’de yapılmak istenen Boğaziçi eyleminde gözaltına alınan 2'si tutuklu toplam 23 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.

15:11 02 Nisan 2021 Cuma
‘Boğaziçi’nden yargılanan 23 kişinin davası başladı: Dışkılı hücrede tutulduk
2 Şubat’ta İstanbul Kadıköy’de yapılmak istenen Boğaziçi eyleminde gözaltına alınan 2'si tutuklu toplam 23 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.



İstanbul Kadıköy’de Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma eyleminde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta’nın da aralarında olduğu 23 kişi  ilk kez hakim karşısına çıktı.

2 Şubat’ta Kadıköy’de yapılmak istenen eyleme ise polis sert bir şekilde müdahale etmiş, gözaltına alınan 93 kişiden 2’si tutuklanmış, 11 kişiye ev hapsi verilmişti.


VEKİLLER SALONA ALINMADI

23 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul Asliye 38’inci Ceza Mahkemesi’nde başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili İstanbul Sezgin Tanrıkulu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay’ın duruşma salonuna alınmak istenmemesi üzerine gerginlik yaşandı.

Vekiller, ısrarlı duruşları sonucunda duruşma salonuna girmeyi başardı.

“SİYASİ BİR KARAR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Duruşma, kimlik tespitlerinin ardından tutuklu Anıl Akyüz’ün savunması ile başladı.

Üniversite öğrencileri tarafından sosyal medya üzerinden eylem çağrısı yapıldığını aktaran Akyüz, “Ben de mitinge katılmak istedim. Herhangi bir eylem veya yürüyüş yokken kolluk kuvvetleri tarafından önüm kesildi. O sırada herhangi bir dağılın ihtarı yapılmadı. Kolluk kuvvetleri başımdan tutup beni kaldırıma vurdular yüzümde hala izleri var.” ifadelerini kullandı.

Akyüz, “2 aydır tutukluyum, bu kararın keyfi ve siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple tahliyemi talep ediyorum. Üzerime atılı şuçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum.” dedi.

“ASIL, KOLLUK SUÇ İŞLEMİŞTİR”

Akyüz’ün avukatı Onur Güneş ise iddianameyi hatırlatarak, “İki aydır tutuklu olan Anıl’la ilgili tek bir cümle yok, sadece en başta adı geçiyor. Niye tutukladınız o zaman? Anıl’ın anayasal haklarını kullanması engellenmiştir. O gün eylemcilere saldırılmış, tacize uğramışlardır. Asıl, kolluk suç işlemiştir.” diye konuştu.

“ELEKTRONİK KELEPÇE KADINA ŞİDDET FÂİLLERİNE UYGULANACAKTI”

Akyüz’ün ardından elektronik kelepçe cezası alan Aslı Altınok’un savunmasına geçildi.

Elektronik kelepçenin şiddet fâillerine uygulanacak şekilde çıkartıldığını ancak sadece 79 şiddet failinin ev hapsinde olduğunu belirten Altınok, şöyle devam etti: “Yerli elektronik kelepçenin kadına şiddet faillerine uygulanacağı söylenmişti. Ancak görüldüğü üzere elektronik kelepçe biz öğrencilere uygulanıyor. Bunun anlamı biz kadına şiddeti önlemek yerine, muhalif sesleri bastırmak istiyoruz demektir. Yalnızca 79 şiddet failine kelepçe uygulanıyor ancak yüzün üzerinde siyasi insana kelepçe takıldı. Ev hapsi kararımın kalkmasını ve kadına şiddet faillerine ev hapsi cezası verilmesini talep ediyorum.”

‘HOŞ BULMADIK!’

Duruşma, ev hapsi cezası alan doktor Çağdaş Balcı’nın savunmasıyla devam etti. Balcı, savunmasında şunları kaydetti: “Salona ilk geldigimizde bize hoş geldiniz dediniz. Burada bir misafirlik hali yok biz buraya zorla getirildik. Olay anından şu ana kadar hiçbir aşamada hoş gelmedik, hoş bulmadık. Lebaleb dolu kongreler yapılırken, pandemi gerekçesiyle gösteri hakkının engellenmesi bana komik geliyor.”

Balcı, “Ev hapsi adli kontrolünü de bir sosyalist olarak kabul etmedim. Yasaklama kararının bir önemi yok, meşruluk izinli olup olmamasına bağlı değildir. Yasaklama kararını da bir doktor olarak komik buluyorum. AKP kongrelerinin lebalep dolu olduğunu biliyoruz.” diye konuştu.

“DIŞKILI HÜCREDE TUTULDUK”

Ev hapsi cezası alan Drama Eğitmeni Baran Doğan ise gözaltında insanlık dışı muameleye maruz bırakıldıklarını belirterek, “Gözaltı sırasında diğer arkadaşlarımla birlikte içinde dışkı bulunan bir hücrede tutulduk.” dedi.

‘OKULLARIMIZ KÜÇÜK KARAKOLLARA ÇEVRİLDİ’

Doğan’ın ardından Ezgi Ertürk’ün savunmasına geçildi. Üniversite öğrencisi olduğuna işaret eden Ertürk, “Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne kayyım atandığından beri katılabildiğim tüm eylemlere katıldım. Bugün üniversitelerin nasıl baştan aşağı sermaye ve kar odaklı şekillendirildiğinin tanığıyım. Okullarımız küçük karakollara çevrildi, üniversite bileşenlerinin tüm iradeleri yok etmeye çalışılıyor. Ben bunu bir darbe politikası olarak görüyorum.” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERDEN BASIN AÇIKLAMASI

Duruşma devam ederken, dışarıda toplanan öğrenciler ise tutuklu olan ve ev hapsi uygulanan arkadaşlarının serbest bırakılması için basın açıklaması düzenledi. Kitle, açıklama öncesi ”YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek” sloganları attı.

Basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: ”Anıl ve Şilan, 56 gündür ‘kayyum Melih Bulu bize rektör olamaz’ dedikleri için insanlık dışı bir muameleyle gözaltına alındı ve tutuklandı. Anıl ve Şilan üniversiteyi savunduğu için tutuklandılar. Biz Anıl ve Şilan’ı almak için bugün buradayız ve onları alana dek gitmiyoruz, gitmeyeceğiz. Biz biliyoruz, mahkeme bugün özerk üniversiteyi yargılamak için karşımızda.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2 Ocak 2021’de eski Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili adayı Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak tayin edilmesi ile başlayan eylemlerde toplam 11 öğrenci tutuklanmış, 9 öğrenci farklı tarihlerde tahliye edilmişti.

Son güncelleme: 15:11 02.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı