• Turkhane Logo

BİSAV’a kayyım kararına muhafazakar camianın tepkisi büyüyor

Kurucuları arasında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na (BİSAV) kayyım atanması muhafazakar kesimin tepkisini çekti. Ortak kanaat: “Kendimizi imha ediyoruz”

19:35 22 Ocak 2020 Çarşamba
BİSAV’a kayyım kararına muhafazakar camianın tepkisi büyüyor
Kurucuları arasında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na (BİSAV) kayyım atanması muhafazakar kesimin tepkisini çekti. Ortak kanaat: “Kendimizi imha ediyoruz”





Geçen ay Türkiye Halk Bankası ile yaşanılan maddi problemler sebebiyle İstanbul Şehir Üniversitesi yönetimine el konuldu. Şimdi de üniversitenin kurucusu Bilim ve Sanat Vakfı idaresine 3 kişilik geçici kayyım heyeti atandı.


Karar muhafazakar camiada hayal kırıklığına yol açtı. Yazarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve siyasetçiler kayyım kararının politik ve imha edici olduğu temelinde fikir beyan etti.

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre kurucuları arasında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na (BİSAV) kayyım atanması kararı muhafazakar camiada infiale sebep oldu.

40 YILLIK 50 YILLIK BİRİKİMİ İMHA EDİYORUZ

Yeni Şafak Gazetesi yazarı ve muhafazakar kesimin önemli entelektüellerinden Yusuf Kaplan, “40 yılda, 50 yılda dişimizle tırnağımızla inşa ettiğimiz İslâmî entelektüel birikimi bir gecede imha ediyoruz” dedi.

Diğer bir Yenişafak yazarı İsmail Kılıçarslan, kayyım kararını şu sözlerle değerlendirdi, “Bilim Sanat Vakfı’na kayyum atanmış’ cümlesi can sıkan, can acıtan, canımızı yoran bir cümle. Üzgünüm çok.”

Star gazetesi yazarı Sibel Eraslan, “İslami çevrelerin emeği ve birikimiyle kurduğu bir müessesenin bugün kayyım idaresine devredilmesi cidden üzücü” ifadelerini kullandı.

Karar gazetesinden Yıldız Ramazanoğlu “Kendimizi imha ediyoruz” yorumunu yaptı.

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca ise şunları söyledi, “Çok değil beş yıl önce biri çıkıp Ak Parti iktidarında hem müslümanların yüz akı, hem entelektüel donanım, birikim ve sosyal bilimler açısından sivil bir mihenk taşı olan Bilim Sanat Vakfı’na el konulacak dese ‘yalancısın ve fesat peşindesin’der ve uzaklaşırdık.

GEREKÇE NE OLACAK ACABA

Ama oldu. BİSAV’a kayyum için uydurulup ortalığa salınacak ve ancak sazanları avlayabilecek mazereti cidden merak ediyorum. Gerekçe ne olacak acaba? ‘Aşırı bilimsellik ve sanatsallık yüzünden serebral kortekste uygun görmediğimiz ilerleme ve gelişmeye sebep olma suçu’ deyin. Yakışır.”

Kayyım kararı karşısında Kufe hatırlatması yapan ilahiyatçı Metin Karabaşoğlu, “Büyük yanlışlara ses etmeyip, büyük adaletsizlikler karşısında tepkisiz kalan nicelerini, ‘ne hassas adam’ yahut ‘ne de müttaki’ dedirtecek şekilde ‘ince mesele’lerle meşgul halde görürüz. ‘İçimizdeki kûfeliler’ diyesim geliyor öyleleri için…” diye konuştu.

Muhafazakar camianın önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de kayyım kararına tepki gösterdi.

İSLAMİ CAMİADA ÇOK DERİN SESSİZ VE TELAFİSİ ZOR KIRILMALAR OLABİLİR

İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay, kararın “iyi düşünülmeden alındığını” belirtti. “Muhafazakar İslami camiada çok derin sessiz ve telafisi zor kırgın/kırılmalara sebep olabilir” ikazında bulundu.

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise tepkisini şu sözlerle gösterdi, “28 Şubat zorbalığının doğrudan hedef aldığı eğitim alanında gençlerimiz için bir nefes borusu, bir sığınak işlevi görmüş bir kurumun maruz kaldığı muamele utanç vericidir.”

GÜVENİ CİDDİ MANADA ZEDELEMEKTEDİR

İnsan ve Medeniyet Hareketi Başkanı Kemal Özden kayyım kararına ilişkin açıklamasında şu ifadeler yer aldı, “Üniversiteye el koyma sürecini vakfa taşımak kabul edilemez. Yaşanan süreç maalesef İslami camiaya karşı güveni ciddî manada zedelemektedir. Siyasî olarak yaşanan rekabet, binlerce insanı ve kurumu tedirgin etmektedir.”

BU YOLU AÇMANIN VEBALİ BÜYÜKTÜR

İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı da ‘’Yöneticilerin açık bir suistimali söz konusu değilse vakıflar dokunulmazdır. Bu yolu açmanın vebali büyüktür ve güven kaybının sonuçları ülkemiz için vahim olur” açıklaması yaptı.

BİSAV’a yöneli kayyım kararından memnuniyetsizliklerini siyasiler de açıklamalarıyla ortaya koydu.

BİR AN EVVEL YANLIŞ KARARDAN VAZGEÇİLMELİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, kayyım kararı ile ilgili açıklamasında şu cümleleri kullandı, “Ülkemizin önemli bilim ve düşünce kuruluşlarından biri olan Bilim ve Sanat Vakfı’na kayyum atanması kararının, siyasi bir maksatla alındığı açıktır ve kabul edilmesi mümkün değildir. Bir an evvel bu yanlış karardan vazgeçilmelidir.”

SÜRECİN GALİBİ OLMAYACAK

AKP’den ayrılan bağımsız İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise, “28 Şubat’ın sadece mütedeyyin kesimi hedef aldığı zannına kapıldık, travmalarımız sorumluluklarımızı bastırdı, herkes için özgürlükçü Türkiye hedefinden saptık, tarihten ders çıkarmadık. Bu sürecin galibi olmayacak” vurgusu yaptı.

Zaman Gazetesi’ne TOMA’larla, göz yaşartıcı gazla yapılan baskın sonrası kayyım atandığında Başbakanlık koltuğunda Ahmet Davutoğlu oturuyordu.

DAVUTOĞLU BAŞBAKANKEN GAZETELERE TELEVİZYONLARA KAYYIM ATANDI

BİSAV kurucularından Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde Koza İpek Holding’e, Koza İpek Holding bünyesindeki Bugün ve Millet gazetelerine, Bugün ve Kanaltürk televizyonlarına ve Zaman Gazetesi’ne de benzer şekilde el konulup kayyım atanmıştı.

Son güncelleme: 19:35 22.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı