• Turkhane Logo

Bilirkişi raporuna rağmen müebbet hapis cezası verilen subay adayı

Kursiyer astsubay Mesut Kara’ya tek fotoğraf karesi üzerinden müebbet hapis cezası verildi. O kareyi bilirkişi raporuyla çürütmesine rağmen cezası onandı.

13:32 24 Nisan 2020 Cuma
Bilirkişi raporuna rağmen müebbet hapis cezası verilen subay adayı
Kursiyer astsubay Mesut Kara’ya tek fotoğraf karesi üzerinden müebbet hapis cezası verildi. O kareyi bilirkişi raporuyla çürütmesine rağmen cezası onandı.



BOLD Medyadan Sevinç Özarslanın haberine göre Müebbet verilen askeri öğrencilerin, subay adaylarının savunmaları ortaya çıktıkça maruz kaldıkları hak ihlalleri ve hukuksuzluklar netleşiyor. 15 Temmuz gecesi Ankara’daki Kara Harp Okulunda (KHO), subaylığa geçiş için kurs gören astsubaylar ve sözleşmeli subay adayları, ‘güvenli bölgeye götürüleceksiniz, burada tehlike altındasınız’ denilerek 15’li gruplar halinde helikoptere bindirilip Genelkurmay Başkanlığı’nın bahçesine bırakılmıştı. Ne olup bittiğini, nereye geldiklerini anlamayan kursiyerlerin bir kısmı mescide, bir kısmı bodruma giderek kendilerini korumaya çalıştı. Kursiyerlerden bazıları ‘bizi kurtarın’ diyerek 155 Polis İmdat’ı aradı. Bu bilgiler, kendilerinin anlatımıyla mahkeme kayıtlarında bulunuyor.

POLİS AKADEMİSİNDE İŞKENCE


Canını kurtarmak için polisi arayan, kaçışan kursiyerler ertesi sabah darbeye katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındı ve Polis Akademisine götürüldü. Orada 1 hafta boyunca üstlerinde sadece çamaşırları kalacak şekilde bırakıldılar. Fiziksel ve psikolojik işkence gördüler. Ellerine ters kelepçe takıldı, darp edildiler. 22 Temmuz 2016’da gece yarısı 01.36’da tutuklanıp Sincan Cezaevine gönderildiler. Kursiyerlerin Genelkurmay’da bulunma nedenleri iddianamelerine ‘sivil halkın katledilmesi’ olarak yazıldı.

15 Temmuz gecesi Genelkurmay’a götürülenler arasında, subay adaylarından Mesut Kara (34) da vardı. Jandarma astsubayı Kara, subaylık sınavını kazandığı için KHO’da eğitim görmeye başlamış, 4 Nisan 2016’da KHO’daki eğitimlere katılmıştı. Tüm kursiyerler gibi 16-17 Temmuz tarihleri arasında Afyon’da gerçekleştirilecek eğitim ve tatbikat için hazırlık yapıyordu. Olayların başladığı 20.30 civarında evindeydi. Yoklama saatinde 21.30’da KHO’da olmaları emredilmişti. O saatte okula gitti. Saat 23.00 sularında alarm verildi, kamujlarını giyip yemekhane alanına toplanmaları emredildi. Bu arada hepsi depodan içinde mermi olmayan boş silahları rastgele almaları söylendi. Gece 1.30 sularında ise komutanları Ahmet Önder Biberoğlu’nun emriyle helikoptere bindi ve hayatının dönüm noktası olacak o bahçeye indi.

Müebbet hapis cezasına çarptırılan Kara’nın o gece mühimmat taşıyarak darbeye katıldığı iddia edildi. Delil ise, Genelkurmay’ın kuzey nizamiyesindeki kameradan çekilen aşağıdaki fotoğraf… 2 nolu kişinin Kara olduğu iddia ediliyordu.

/
Ortadaki kişinin Mesut Kara olarak belirlendiği fotoğraftaki diğer 2 kişi belirlenememiş. Kara’ya gözlüklü olduğu için sırf bu kare yüzünden müebbet verildi.


KRİMİNAL İNCELEME TALEP ETTİ, MAHKEME REDDETTİ

Hakkındaki suçlama iddianamede şöyle yer aldı:

“Dosya içeriğindeki kamera görüntüleri ve fotoğraflarda 16 Temmuz günü saat 07.44’te askeri darbe girişimin başarılı olması için mühimmat taşıyarak, bilerek ve isteyerek darbe girişimine iştirak ettiğinin tespit edildiği, sanığın suç tarihinde silahlı bir şekilde Genelkurmay Karargahına giderek gözaltına alınıncaya kadar eylemli şekilde darbe faaliyetine katılmış olduğu sanığın ikrarı, diğer sanık beyanları, kamera görüntüleri ile sabit olduğu…”

İddiaları reddeden Kara, sabaha kadar Deniz Kuvvetleri tarafında bulunduğunu ısrarla belirterek fotoğrafın bilimsel kriminal incelemesinin yapılmasını istedi. Talebi Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi. Bunun üzerine Kara’nın avukatı incelemeyi Ankara’daki Aktif Kriminal’e yaptırdı ve gelen sonuç İstinaf Mahkemesine sunuldu.

“NEYE GÖRE TESPİT ETTİNİZ?”

12 Haziran 2018’de yazılan ‘Uzman Bilimsel Mütalaa Raporu’nun, aşağıda da sunduğumuz sonuç belgesine göre fotoğraftaki kişinin Mesut Kara olmadığı üç madde ile açıklanıyor. Kara’nın ceza almasına neden olan fotoğrafla ilgili bilirkişi, 3. maddede o kişinin Mesut Kara olduğunu belirlenemediğini ifade ediyor. Diğer maddelerde Mesut Kara’nın, başka bir gözlüklü öğrenci E. Ü. ile karıştırıldığı ifade ediliyor.
/

/

/

/

/

Mesut Kara’nın eşi Keziban Kara, “Ortadaki kişi gözlüklü. Eşim de gözlük kullanıyor. O olabilir diye düşünülerek onun adını veriyorlar. Ama bu iddia aslında baştan çürüyor. Ortadaki kişiyi tespit ettiyseniz o zaman sağındakini ve solundakini de tespit etmiş olmanız gerekiyor. Onların kim olduğu belli değil. Diğer 2 kişiyi tespit edemediyseniz ortadakini neye göre tespit ettiniz. Ortadaki kişinin yanındaki kişide de aynı çanta gibi şey var. Bu kadar ağır bir suçlama eşime yöneltildi ise onlar da eşim gibi ceza almaları gerekiyor.” dedi.

İddianameye konulan fotoğrafların karma karışık olduğunu belirten Keziban Kara, “Bir de E. Ü. var, gözlüklü. Eşimi onunla da karıştırıyorlar. Üçüncü fotoğraftaki kişiyi eşim olarak tespit etmişlerdi yine. Eşimin gözlüğünün sapı kalın ve siyah. Oysa o adamın (E. Ü.) gözlüğü beyaz ve ince. Raporda bu iddia da çürüyor. E.Ü. de hakkında tanık olduğu için ona da müebbet verdiler.” ifadelerini kullandı.

OĞLUM 57 GÜNLÜKTÜ

15 Temmuz’da lohusa döneminde olduğunu söyleyen Keziban Kara, “Oğlum 57 günlüktü. Eşim de o günlerde hep evdeydi. Afyon’a tatbikata gideceklerdi. Eşime Afyon’a gitme istersen, ben dışarı çıkıp ekmek alacak vaziyette değilim, dedim. Mecburi bir gezi, gitmemiz gerekiyor, pazar saat 14.00’te dönerim dedi. Ben gece 3’te öğrendim olan biteni. Eşimi aramak aklıma bile gelmedi. Çoktan oraya gitmişlerdir diye düşünüyorum.” diye konuştu.

/
Rapora rağmen Mesut Kara, 7 Şubat 2018’de müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Karar, Şubat 2020’de Yargıtay tarafından onaylandı. Kara 3,5 yıldır Sincan Cezaevinde tutuklu.

164 KİŞİ YARGILANDI

15 Temmuz’da KHO’dan Genelkurmay’a götürülen öğrenciler davasında 164 kişi yargılandı. Bunların 156’sı kursiyer, 8’i rütbeli askerdi. İki yıl süren yargılamalar sonucunda 7 Şubat 2018’de 100 kursiyer beraat etti, 56 kursiyer müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mesut Kara başkasına ait fotoğraftan müebbet alan tek kursiyer. 8 rütbeli askerden 4’üne ağırlaştırılmış müebbet, 4’üne ise müebbet verildi.

Beraat edenler arasında bulunan 6 kişi görevlerine, astsubay olarak iade edildi. Bunların üçü tutuklu oldukları süre boyunca görevinden uzaklaştırılmıştı. Beraat ettikten bir yıl içinde görevlerine iade edildiler. Diğer 3 subay ihraç edilmişti. Müebbet alanların dosyalarını Yargıtay 16. Ceza Dairesi Şubat 2020’de onaylandı. Beraat eden 100 kişinin dosyası ise İstinaf Mahkemesinde.

ABİSİ İZMİR ASKERİ CASUSLUK DAVASINDA YARGILANMIŞTI

Göreve iade edilenler arasında bulunan kursiyerlerden M.O.A.’in abisi O.A. Ergenekon davaları görüldüğü dönemde İzmir Casusluk Davasında yargılanmıştı.

/
Mesut Kara, eşi Keziban Kara ve oğlu ile bir görüş gününde.





Kaynak: BOLD

Son güncelleme: 13:32 24.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı