• Turkhane Logo

AYM üyeliğine aday olan dört Yargıtay üyesi adaylıktan çekildi

Yargıtay’da AYM üyeliği için yapılacak seçimler öncesinde adaylar birer birer yarıştan çekildi. Aday olan üyeler içerisinde ilk üçte yer alanlardan birisi Cumhurbaşkanı tarafından AYM üyeliğine seçilecek.

21:24 16 Aralık 2020 Çarşamba
AYM üyeliğine aday olan dört Yargıtay üyesi adaylıktan çekildi
Yargıtay’da AYM üyeliği için yapılacak seçimler öncesinde adaylar birer birer yarıştan çekildi. Aday olan üyeler içerisinde ilk üçte yer alanlardan birisi Cumhurbaşkanı tarafından AYM üyeliğine seçilecek.


Yargıtay’da AYM üyeliği için yapılacak seçimler öncesinde adaylar birer birer yarıştan çekildi.

Bu durumun AYM üyeliğine aday olan İrfan Fidan’ın Cumhurbaşkanına gönderilecek üç aday arasına girme ihtimalini artırdı.


Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay kontenjanından üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı görevini yürüten Burhan Üstün’ün emekliye ayrılması nedeniyle boşalacak üyelik için perşembe günü seçim gidilecek.

Normalde 1 Aralık’ta yapılması planlanan seçim, Yargıtay bünyesindeki 105 kişinin Covid-19 olduğu gerekçesiyle ertelenmesi nedeniyle yarın gerçekleştirilebilecek.

AYM üyeliği için yarışacak isimlerden biri de İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan olacak.

Birgün’de yer alan habere göre, daha önce Anayasa Mahkemesi üyeliği için aday olacağını açıklayan isimlerin tek tek adaylıktan çekildiği belirtildi.

Daha önce seçimlere katılacağı duyurulan ve “İktidara yakın” olduğu öne sürülen İsa Çelik ile birlikte Yusuf Kuzu ile Nevzat Karababa seçimlerden çekildi.

Bu isimleri adaylıktan çekilmesi “Fidan’ın önü açılıyor” görüşünü kuvvetlendi. Yine, daha önce aday olacağı belirtilen Şaban Kazdal da aday olmamaya karar verdiği kaydedildi.

Tüm bunlar, seçimlerde yarışacak aday sayısını dörde düşürürken Fidan’ın seçimlerin ardından ilk üçe girerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önüne gidecek isimler arasında yer alma ihtimalini güçlendirdi.

ESKİ YARGITAY ÜYELERİNİN TEPKİ OY KULLANMASI BEKLENİYOR

Yargıtay içindeki muhafazakar üyelerin de Fidan’ın adaylığına sıcak bakmadığı öğrenildi.

Uzun yıllar Yargıtay üyeliği yapan isimlerin, “Biz yıllardır buradayız. Henüz yeni aday olan isim bizim önümüze nasıl geçiyor?” diyerek kısık sesle de olsa tepkisini dile getirdiği bildirildi.

Yargıtay üyelerinin tepki olarak başka bir isme oy verebileceği belirtildi. Fidan’a oy vermek istemeyen adayların, iktidar ile ilişiği olmayan Nevzat Özsoy ismini seçebileceği belirtiliyor.

FİDAN’DAN SUÇ DUYURUSU

İrfan Fidan ve eşi Sibel Özalp Fidan, Ahmet Şık ve hakkındaki iddiaları haberleştiren BirGün ve Evrensel gazeteleri hakkında, suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ayrı ayrı dilekçelerle “hakaret” ve “iftira” suçları kapsamında suç duyurusu dilekçesi sunuldu.

Suç duyurusunun kapsamını, BirGün’ün de internet sitesinde yayımlanan, “Ahmet Şık: Koltuğundan olan üst düzey yargı mensubu eşini dövdü, yolsuzlukla da suçlanıyor” haberi oluşturdu.

Fidan hakkındaki iddiaların doğru olmadığını savunan suç duyurusu dilekçesinde, “Fidan’a yönelik hakaret, iftira ve sair suçlar işleyen şüphelilerin” cezalandırılması talep edildi.

Son güncelleme: 21:24 16.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı