• Turkhane Logo

Avrupalı 1 milyon avukattan Tayyip Erdoğan’a ‘tahliye’ mektubu

Avrupa Barolar ve Hukuk Dernekleri Konseyi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazarak koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerindeki avukatların tahliye edilmelerini istedi.

14:22 02 Nisan 2020 Perşembe
Avrupalı 1 milyon avukattan Tayyip Erdoğan’a ‘tahliye’ mektubu
Avrupa Barolar ve Hukuk Dernekleri Konseyi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazarak koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerindeki avukatların tahliye edilmelerini istedi.



Avrupa’daki 45 ülkenin barolarını bir araya getiren ve yaklaşık bir milyon Avrupalı ​​avukatı temsil eden Avrupa Barolar ve Hukuk Dernekleri Konseyi (CCBE), Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdi. Konsey, koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerindeki avukatların salınması talebinde bulundu.

Yazdıkları mektubu twitter adresinden yayınlayan Konsey, Türk yetkilileri cezaevlerindeki tüm avukatların sağlığını ve güvenliğini sağlamaya çağırdı. Özgürlüklerini kazanmaları için elinden geleni yapmaya çağırdı.

  #COVID19 #Endangeredlawyers The CCBE urges Turkish authorities to protect the health and safety of all detained #lawyers in #Turkey and to do everything in their power to restore their freedom. @RTErdogan @mithatsancarr @dbdevletbahcel @kilicdarogluk

➡️https://t.co/o6zQ93WCRr pic.twitter.com/Y42Z2MZPbM — CCBE (@CCBEinfo) April 2, 2020
Konsey, yazdıkları mektup konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı da Twitter hesabı aracılığıyla bilgilendirdi.

Avrupa Barolar ve Hukuk Dernekleri Konseyi Başkanı Ranko Pelicaric tarafından imzalanan mektupta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Türkiye’de cezaevlerinde bulunan avukat ve insan hakları savunucularının karşı karşıya oldukları tehlike nedeniyle endişeli olduklarını belirttiler.




AVRUPA KONSEYİ’NİN ALDIĞI KARARLARI HATIRLATTI

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Kovid-19’u 11 Mart’ta “pandemi” olarak sınıflandırdığını belirten Konsey, Avrupa İşkence’yi Önleme Komitesi’nin (ECPT) 20 Mart’ta bir dizi prensipler yayınlayarak Avrupa Konseyi bölgesinde özgürlüklerinden mahrum olan kişilere bu prensiplerin uygulanmasını istediğini belirtti.

Konsey, bu prensiplerden birisinin de Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin “özgürlüklerinden mahrum kişilerin sağlığını ve güvenliğini korumak için gerekli bütün önlemlerin alınması olduğunu, bu önlemlerin buralardaki personelin sağlığının ve güvenliğine de katkı yapacağını” vurguladı.

“ÖZGÜRLÜĞÜN KISITLANMASINA ALTERNATİF ÇÖZÜMLER BULUNMALI”

Kararlaştırılan önlemlerin bütün ilgili birimlerce yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden CCBE, bu kapsamda “özgürlüğün kısıtlanmasına alternatif çözümler” bulunmasını de içerdiğini kaydetti. CCBE, “Bu tür bir yaklaşım, özellikle, aşırı kalabalığın bulunduğu durumlarda zorunludur” dedi.

Türkiye’de Kovid-19 vakaları ve can kayıplarının arttığına dikkat çeken CCBE, Türkiye’de cezaevlerindeki aşırı yoğunluğu azaltmak için yasal çalışmalar yapıldığını ve bu yasal düzenlemelerden terörle ilgili suçlardan cezaevlerinde bulunanların yararlanamayacağının duyurulduğunu ifade etti.

CCBE’nin Türkiye’deki avukatların endişe verici durumuna ilişkin birçok defa mektup gönderdiğini hatırlatan Konsey, Türkiye’de 300’den fazla avukatın terörle ilgili suçlamalar ve siyasi davalardan cezaevlerinde bulunduğunu belirtti.

“DEVLET İÇİN BÜYÜK BİR SORUMLULUK OLUŞTURACAKTIR”

Bu avukatların çoğuna yöneltilen suçlamaların yerine getirdikleri görevlerle ilgili olduğunu ve terörist olarak görülmemeleri gerektiğini ifade eden CCBE, bu avukatları serbest bırakmaya çağırdı.

CCBE, “Bu mahkumları rahatlatmak devlet için büyük bir sorumluluk oluşturacaktır, Zira cezaevlerinde Kovid-19’a karşı koruyacak koşulları sağlamak neredeyse imkansız” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler’in ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin avukatların görevleri ile ilgili yayınladığı temel prensiplere dikkati çeken CCBE, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı cezaevlerinde özgürlükleri bulunmayan tüm avukatların sağlığını ve güvenliğini sağlamaya çağırdı. Özgürlüklerini kazanmaları için elinden geleni yapmaya çağırdı.

CCBE, Erdoğan’ı Türkiye’deki tüm avukatların mesleki görevlerini karşılık verilme, engelleme, tehdit ve taciz korkusu olmadan  yerine getirmelerini sağlayacak bütün gerekli önlemleri almaya çağırdı. Böylece yargının bağımsızlığı, bütünlüğü ve hukukun üstünlüğünün sağlanacağını vurguladı.

Son güncelleme: 14:22 02.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı