• Turkhane Logo

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi son 30 yılda en çok Türkiye’yi ziyaret etti

Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin, yaklaşık 30 yıldır en fazla ziyaret ettiği üye ülkelerin başında Türkiye geliyor. İkinci sırada ise Rusya var.

23:21 28 Mayıs 2020 Perşembe
Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi son 30 yılda en çok Türkiye’yi ziyaret etti
Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin, yaklaşık 30 yıldır en fazla ziyaret ettiği üye ülkelerin başında Türkiye geliyor. İkinci sırada ise Rusya var.

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren ve bağımsız uzmanlardan oluşan Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, üye ülkelerdeki cezaevi, karakol, akıl ve ruh hastaneleriyle, göçmenlerin tutulduğu gözaltı merkezlerine haber vermeden ve yetkililerden izin almadan teftiş yapma imkanına sahip tek uluslararası kuruluş.

Türkiye, Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Sözleşmesine 1988 yılında resmen taraf olduğu için İmralı Adası’ndaki cezaevine gidip, Abdullah Öcalan’ı son yıllarda ziyaret edip, koşullarını inceleyen tek uluslararası heyet, bu komitenin üyeleri olmuştu.

RUSYA İKİNCİ SIRADA


Euronews’te yayınlanan habere göre; komitenin bugün yayımlanan yıllık raporuna göre, Türkiye’deki karakol, cezaevlerine şu ana kadar 7’si düzenli, 24’ü özel amaçlı toplam 31 ziyaret gerçekleştirildi.

Komite, bu ziyaretlerle ilgili 29 rapor hazırlarken, bunlardan 25’i kamuoyuna açıklandı, dördü Türkiye izin vermediği kamuoyuna açıklanmadı.

Bu sıralamada Türkiye’nin ardından ikinci sırada Rusya geliyor. Komite, bu ülkeye yedisi düzenli, 22’si özel amaçlı ziyaret gerçekleştirirdi. Bu ziyaretlerin ardından 25 rapor hazırlanırken, bunlardan sadece dördü kamuoyuna açıklandı, diğer 21 rapor Rusya izin vermediği için açıklanmadı. Rusya, 1998 yılında sözleşmeye taraf olmuştu.

Rapora göre komite üyeleri, 3. sırada olan İngiltere’ye, sekiz düzenli, 15 özel amaçlı ziyaret gerçekleşirken, bu ülkeyle ilgili 23 rapor hazırlandı ve bunlardan 22’si kamuoyuna açıklandı. İngiltere’nin itirazı yüzünden, bunların içinde sadece birisi kamuoyuna açıklanmadı.

1987 yılında üye ülkelerin imzasına açılan sözleşme, 47 üye ülkedeki 1,5 milyona yakın mahkum ve tutuklunun inan haklarının korunması açısından önem taşıyor.

Komite, Avrupa’yı sarsan göçmen kriziyle birlikte, göçmenlerin alıkonduğu gözaltı merkezlerine son dönemde ziyaretlerini yoğunlaştırdı.

Son güncelleme: 23:21 28.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı