• Turkhane Logo

Antep’teki fabrikalarda 118 işçi Covid-19’a yakalandı

Antep’teki fabrikalarda 118 işçinin Corona virüsüne yakalandığını açıklayan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, “İşçi sağlığı aynı zamanda toplum sağlığıdır. Bir an önce fabrikalar karantinaya alınmalı, ücretli izin verilmelidir” çağrısı yaptı.

17:36 15 Mayıs 2020 Cuma
Antep’teki fabrikalarda 118 işçi Covid-19’a yakalandı
Antep’teki fabrikalarda 118 işçinin Corona virüsüne yakalandığını açıklayan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, “İşçi sağlığı aynı zamanda toplum sağlığıdır. Bir an önce fabrikalar karantinaya alınmalı, ücretli izin verilmelidir” çağrısı yaptı.





Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev-Tekstil) Çukurova Temsilciliği, Antep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda görülen Covid-19 vakalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.


‘HERKESİ TEHDİT EDEN TOPLUMSAL BİR SORUN’ 

Resmi rakamlara göre söz konusu bölgede faaliyet gösteren firmalarda şu ana kadar 49 işletmede vakaların tespit edildiği, toplam vaka sayısının 118 olduğu ve sadece bir işletmede 29 vaka görüldüğü ifade edildi.

On binlerce işçinin bu fabrikalarda salgınla yüz yüze çalışmaya mecbur bırakıldığına dikkat çekilen açıklamada, işçilerden başkalarına salgın bulaştığı ve bunun, herkesi tehdit eden toplumsal bir sorun haline geldiği kaydedildi.

‘İŞÇİLER KAÇAK ÇALIŞTIRILIYOR’ 

Açıklamada, Antep’te işçilerin sadece virüs tehlikesiyle mücadele etmediği, Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalandırılan işçilerin aynı zamanda çalışmakta oldukları halı dokuma fabrikalarında “kaçak” olarak işlerine devam ettirildiği vurgulandı.

Sendika, “Kısa Çalışma Ödeneği nedeniyle ellerine geçen paranın dışında çok az bir ücret almışlardır. İşçilerin hayatı patronların kazancına feda edilmiştir. Antepli patronlar halı dokuma fabrikalarında sokağa çıkma yasaklarında bile çalışma izni alabilmişlerdir. İşçiler verilen izinle alakası olmayan şeylerin üretildiği bu firmalara neden ve hangi mantıkla izin verildiğini anlayamamışlardır” dedi.

‘SALGINDA ÇALIŞKEN ÖLEN İŞÇİLER, İŞ KAZASI KAPSAMINA ALINMIYOR’ 

Salgında yaşamını yitiren işçi ölümlerinin “iş kazası” olmaktan çıkarıldığının belirtildiği açıklamada, “Oysa işçi işe giderken kaza geçirmişse, fabrikada kalp krizi geçirmişse, meslek hastalığından dolayı hastalanmış ya da yaşamını yitirmişse bunun adı mevcut İş Kanunu’nda İş Kazası olarak tanımlamıştır” denildi. Sendika, şu iki soruyu yöneltti:

Patronlar Corona virüsü yüzünden daha fazla işçi ölümleri olabileceğini öngördüğü için mi bu durumun ‘İş Kazası’ olmasını engellemektedir?

Kendi masraflarını en aza indirmek için mi işçilerin ve ailelerinin hak edecekleri kazanımlara son vermişlerdir?

‘SERMAYEYE KOLAYLIK TANINIRKEN, İŞÇİLERİN DURUMU ORTADA’

“Normalleşen” çalışma yaşamının işçiler için çok daha yıkıcı ve öldürücü olacağının belirtildiği açıklamada, “Sermayeye tanınan kolaylıkların sonucu ortadadır. Sonuç; Antep’te onlarca fabrikada sayısı artık yüzlerle ifade edilen Corona virüse yakalanmış işçilerdir” diye belirtildi.

Salgın günlerinde işçi sağlığının aynı zamanda bir toplum sağlığı olduğu vurgulanırken, fabrikaların karantinaya alınması, işçilere insani ihtiyaçlarına yetebilecek oranda, hiçbir kesinti yapılmadan ücretli izin verilmesi talep edildi.

Son güncelleme: 17:36 15.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı