• Turkhane Logo

Ankara Tabip Odası: Yoğun bakım üniteleri doldu, hastalar evlerine gönderiliyor

Ankara’da günlük vaka sayısının bine yaklaştığını belirten Ankara Tabip Odası “Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri Covid-19 hastası kabul edemez hale gelmiştir” dedi.

22:47 04 Ağustos 2020 Salı
Ankara Tabip Odası: Yoğun bakım üniteleri doldu, hastalar evlerine gönderiliyor
Ankara’da günlük vaka sayısının bine yaklaştığını belirten Ankara Tabip Odası “Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri Covid-19 hastası kabul edemez hale gelmiştir” dedi.

Ankara Tabip Odası (ATO), “Yeniden Açılma (“Normalleşme” Haziran-Temmuz 2020) Süreci Değerlendirme ve Anket Analizi” sonuçlarını duyurdu.

ANKARA’DA GÜNLÜK VAKA SAYISI 1000’E YAKLAŞTI 

ATO’nun açıkladığı rapora göre, ‘noramalleşme dönemi olarak adlandırılan 1-7 Haziran 2020 tarihlerinde günlük doğrulanmış yeni hasta sayısı ortalama 884’ken, 20-26 Temmuz 2020 tarihleri arasında bu sayı 923’e yükseldi. 1-7 Haziran 2020 tarihlerinde yapılan 10 bin PCR testi başına 207 yeni hasta tespit edilirken, bu sayı 20-26 Temmuz 2020 haftasında yüzde 36’lık bir artışla 10 bin PCR testi başına 282 yeni hasta sayısına çıktı. Sahada aktif çalışan sağlık çalışanlarından aldıkları bilgiyi aktaran ATO, “Ankara’da günlük pozitif Covid-19 vaka sayısının bine yaklaştığını belirtmek istiyoruz” dedi.


Son günlerde yaşanan vaka sayısındaki artışla birlikte Ankara’da sadece Covid-19 hastalarına sağlık hizmeti sunan pandemi hastanelerinin servis ve yoğun bakım ünitelerinin yüzde yüz doluluk oranıyla hizmet verdiğini belirten ATO’nun değerlendirmesinde şunlar kaydedildi:

YOĞUNLUK NEDENİYLE HASTA KABUL EDİLMİYOR

Pandemi hastaneleri dışındaki kamu sağlık kuruluşlarının yoğun bakımlarında da ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri COVID-19 hastası kabul edemez hale gelmiştir. Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömonik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunmamaktadır. Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastalar acil servislerde sedyeler üzerinde takip edilmektedir.

HASTALAR EVLERİNE GÖNDERİLİYOR

Bu hastanelere başvuran hastalar zaman zaman diğer hastanelere yönlendirilirken, pandemi dışındaki hastaneler, normal sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşlarında da yer bulunamayınca hastalar evlerine gönderilmektedir. Yeniden açılma döneminde yani 1 Haziran’dan itibaren normal sağlık hizmeti sunumu için planlanan ve pandemi hastanesi olmayan birçok hastane vaka sayılarındaki artış nedeniyle COVID-19 hastası dışında hastaya hizmet verememektedir.

ODALARA İKİŞER HASTA YATIRILIYOR

Pandemi hastanelerinde salgının en yoğun olduğu Nisan Mayıs aylarında dahi her odaya bir pozitif hasta kabul edilirken, şimdilerde bu odalara ikişer hasta yatırılmaktadır. Ankara’da kamu özel işbirliği ile işletilen bir hastane de Covid-19 hastalarının kabul edildiği her biri yoğun bakım ünitesinin hasta kapasitesi normal koşullarda 16 iken bu yoğun bakım ünitelerine de 8’er hasta ilave edilmiş, 16 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitelerinde 24 hastaya hizmet verilmeye başlanmıştır.

TÜM SORUMLULUK BİREYLERE YÜKLENİYOR

Yeniden açılma döneminde yaşanan vaka artışları ve hükümetin şeffaflıktan uzak politikaları sağlık personeli üzerinde tedirginlik, kaygı artışı, tükenmeye kadar varan etkilere yol açmıştır. Pandemi sürecinde 51 sağlık çalışanı, 1 Haziran’dan itibaren ise 8 sağlık çalışanı daha hayatını kaybetmiş olup, sağlık çalışanları enfekte olmaya devam etmektedir. Ne yazık ki gelinen noktada salgın kontrolsüz bir şekilde, gayri ciddi ve bilimsel veriler dışındaki yönetsel kararlarla bastırılmaya çalışılırken, tüm sorumluluk bireylere yüklenmektedir.

İZOLASYON SAĞLANARAK BULAŞ ENGELLENEBİLİR

Sonuç olarak salgın döneminde ancak bulaş kaynağına ulaşarak, karantina ve izolasyon sağlanarak bulaş engellenebilir. Temel koruyucu sağlık hizmetinin; epidemiyoloji bilimine uygun yapılmadığı ve hastaların tedavi kurumlarında karşılandığı durumlarda sağlık kuruluşları yetersiz kalabilir ve toplum ve elbette sağlık çalışanları ağır bedeller ödemeyle karşı karşıya kalabilir. Meslek örgütü olmanın sorumluluğuyla; sağlık çalışanlarına düzenli tarama testi, çalışma koşullarının pandemiye uygun düzenlenmesi, eksiksiksiz kişisel koruyucu temini başlıca taleplerimizdir.

MANSUR YAVAŞ DA UYARDI: BELEDİYEYE ZİYARETLER SINIRLANDIRILDI

Tabiplerin Ankara’daki vaka sayılarıyla ilgili açıklamasının ardından Ankara Büyükşehir Beelediye Başkanı Mansur Yavaş da sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Ankara’da Covid-19 vaka artışının virüsün ilk ortaya çıktığı zamanla aynı seviyede olduğunu ifade eden Yavaş, “Tedbirlerimizi üst seviyeye çıkarmakla birlikte çalışma arkadaşlarımızın ve sizlerin sağlığı için belediyemize ziyaretleri sınırlandırdık. Tüm hemşehrilerimi salgın tedbirlerine uymaya davet ediyorum” dedi.

Son güncelleme: 22:47 04.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı