• Turkhane Logo

Altun’a göre medyada çoğulculuk ve çeşitlilik artmış

Medyanın yüzde 90'ının "havuz medyası"na ait olmasına karşın İletişim Başkanı Altun medyada çeşitliliğin arttığını iddia etti.

11:29 09 Ağustos 2020 Pazar
Altun’a göre medyada çoğulculuk ve çeşitlilik artmış
Medyanın yüzde 90'ının "havuz medyası"na ait olmasına karşın İletişim Başkanı Altun medyada çeşitliliğin arttığını iddia etti.



Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, son 20 yılda yaşanan değişime ve dönüşüme paralel olarak medyada da çoğulculuk ve çeşitliliğin arttığını belirterek, “Çünkü birilerinin tekeli kırıldı. Tekelin ortadan kalktığı bir ortamda elbette o tekelin sahipleri eski düzene ağıt yakmaya, eski düzene olan özlemlerini dile getirmeye devam ederler” ifadelerini kullandı.

Fahrettin Altun, İbn Haldun Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi işbirliğiyle online düzenlenen üniversite tercih etkinliği TercihFest’in açılışında yaptığı konuşmada medya alanında yaşanan çoğullaşmaya paralel olarak teknoloji ve dijitalleşmenin medya alanında da yeni imkanları beraberinde getirdiğini söyledi.


Medyanın, dijitalleşmenin en çok ve hızlı hissedildiği alanlar arasında başı çektiğine işaret eden Altun, medya alanında üretimin de tüketimin de bir dönüşümden geçtiğini anlattı.

Altun, şöyle konuştu: “Biz sosyal medyayı kullandıkça, onu tükettikçe hep birlikte bir sanal gerçeklik alanı inşa ediyoruz. Her birimiz onun içine giriyoruz. Dahası bu sanal gerçeklik alanı beraberinde adeta bir siber vatan üretiyor.

“Yetmiyor bir de siber kimlikler yaratıyor. Hepimizin sosyal dünyadaki gerçek kimliklerinin yanında belki siber alanda sanal kimlikleri var. Böylece sosyal medya ve dijital teknolojiler, hayatın kendisi haline dönüşürken, bir yandan da karşımıza siber kamusal alan dediğimiz bir gerçeklik çıkıyor.

“İşte bu noktada, siber kamusal alanda yer almak ve bu alan için içerik ve söylem geliştirmek hayati bir önem taşıyor. Siber süreçlere entegre olmak ve sosyal medyayı doğru ve etkin şekilde kullanmak artık bir lüks değil, bir zorunluluk halini almış durumda.”

‘SAHİCİ BİLGİNİN PEŞİNDE KOŞAN İLETİŞİMCİLERE İHTİYAÇ VAR’

Fahrettin Altun, sosyal medyada üretilen içeriklerin zaman zaman gerçeği “tahrif ettiğini”, “illüzyonlarla dolu bir sahne” çıkardığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Sosyal medya merkezli enformasyonun kısa süre içinde çok geniş kitlelere yayılması ve sosyal medyanın anında geri bildirim alma imkanı sunması bir siber kuşatmayı da beraberinde getirebiliyor. Bu açıdan genelde yeni medyanın, özelde sosyal medyanın bilinçli ve uyanık iletişimcilere ihtiyacı olduğunu özellikle vurgulamak gerekir. Bilinçli, sahici bilginin peşinde koşan, hakikat aşığı genç iletişimcilere ihtiyacımız var.”

‘GEÇMİŞİN MONOPOL DÜZENİNE YAKILAN AĞIT’

Fahrettin Altun, ülkede son 20 yılda yaşanan değişim ve dönüşüme paralel olarak medyada da çoğulculuk ve çeşitliliğin arttığını dile getirdi.

Bunu birilerinin çok ciddi sorun olarak gördüğünü kaydeden Altun, şöyle konuştu: “Çünkü birilerinin tekeli kırıldı. Tekelin ortadan kalktığı bir ortamda elbette o tekelin sahipleri eski düzene ağıt yakmaya, eski düzene olan özlemlerini dile getirmeye devam ederler. Yeni düzende ortaya çıkan bu çoğullaşmayı, bu genişlemeyi bir sorun olarak addederler. Bugün birilerinin yeni dönemin medya sistemine yönelik olarak yaptıkları eleştiriler, esasında böylesi bir geçmişe yönelik yakılan, o monopol düzenine yakılan ağıttan ibarettir.”

‘MEDYANIN YÜZDE 90’I AKP’YE BAĞLI’

Fahrettin Altun’un bu sözlerine karşılık uluslararası medya dernekleri Türkiye’de medyanın yüzde 90’ının AKP’nin kontrolünde ve “havuz medyası” olarak adlandırılan yapıda olduğunu belirtiyor.

Son güncelleme: 11:29 09.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı