• Turkhane Logo

Almanya Türkiye'den 10 bin sığınmacı kabul etti

AB ile Türkiye arasında yapılan mülteci mutabakatı çerçevesinde Almanya'nın şimdiye kadar 10 bin sığınmacıyı kabul ettiği açıklandı.

12:58 08 Temmuz 2020 Çarşamba
Almanya Türkiye'den 10 bin sığınmacı kabul etti
AB ile Türkiye arasında yapılan mülteci mutabakatı çerçevesinde Almanya'nın şimdiye kadar 10 bin sığınmacıyı kabul ettiği açıklandı.

AB ve Türkiye arasında 18 Mart 2016da imzalanan mülteci mutabakatı çerçevesinde Almanyanın Türkiyeden dört yılda yaklaşık 10 bin sığınmacıyı kabul ettiği bildirildi.
Alman Welt gazetesi, Federal İçişleri Bakanlığının Hür Demokrat Partinin (FDP) bu konudaki soru öngergesine verdiği yanıta dayandırdığı haberinde, mutabakat çerçevesinde Türkiyeden Avrupaya gelen sığınmacıların ağırlıklı olarak Almanya tarafından kabul edildiğini aktardı.
AB Komisyonu verilerine göre  Türkiye-AB mutabakatı gereği 4 Nisan 2016dan 16 Mart 2020ye kadar 26 bin 835 sığınmacı Avrupaya kabul edildi. Avrupaya kabul edilen sığınmacıların 9 bin 967si Almanyaya geldi. Buna göre Almanya, Fransanın iki katı sığınmacıyı kabul etmiş oldu. Fransa Almanyadan sonra en fazla sığınmacı alan ikinci Avrupa ülkesi konumunda. 
Suriyeden yaklaşık 3 milyon 600 bin sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye 2016 yılında AB ile yaptığı anlaşma çerçevesinde yasa dışı göçle mücadele taahhüdünde bulunmuştu. Anlaşmaya göre AB, Türkiye üzerinden yasal olmayan yollarla  Yunan adalarına geçen sığınmacıları iade edebiliyor. AB, Türkiyeye geri gönderilen her sığınmacı karşılığında bir sığınmacıyı kabul etme taahhüdünde bulunmuştu.
Weltin haberine göre Türkiye-AB mutabatakı çerçevesinde Hollanda 4 bin 571, Finlandiya bin 964, İsveç bin 940, İspanya 766 sığınmacıyı kabul ederken Avusturya, Hırvatistan, İtalya, Litvanya, Lüksemburg ve Portekiz çok sınırlı sayıda mülteci için kontenjan açtı. Kıbrıs Cumhuriyeti, Çekya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, Polonya, Romanya ve Slovakya ise Türkiyeden hiç sığınmacı almadı.

Ülkeler kendileri belirliyor
Almanya İçişleri Bakanlığından adı belirtilmeyen bir yetkili Welte yaptığı açıklamada, anlaşmaya rağmen AB ülkelerinin Türkiyeden ne kadar sığınmacı kabul edeceklerine kendilerinin karar verdiklerini aktardı.
Alman hükümetine göre Türkiye-AB mutabakatı, Türkiye ve AB arasındaki göç işbirliği açısından aciliyetini ve önemini halen koruyan bir organ. Hükümet, anlaşma sayesinde özellikle deniz sınırlarındaki kaçak geçişlerin güçlü şekilde azaldığı görüşünde. 
FDP dış ilişkiler uzmanı Ulrich Lechte sığınmacıların kabülü konusunda ABde eşit olmayan bir uygulamanın bulunduğunu belirterek Türkiye ile yapılan çerçeve anlaşmadan bütün ülkeler istifade ederken buna sadece bir kısmının katkıda bulunması kabul edilemez dedi.
Türkiye ile AB arasında imzalanan 18 Mart 2016 tarihli mutabakatta Türkiye’den Yunan adalarına geçen düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye iadesi, Yunan adalarından Türkiye’ye iade edilen her bir sığınmacı için Türkiye’den bir diğer sığınmacının AB’ye yerleştirilmesi, Türkiye üzerinden AB’ye yasadışı göçe yönelik her türlü önlemin alınması, kriterlerin karşılanması halinde Türk vatandaşlarına vize serbestisi, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve Ankara ile müzakere sürecinin canlandırılması konusunda uzlaşıya varılması kararlaştırılmıştı.

Son güncelleme: 12:58 08.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı