• Turkhane Logo

'AKP, cemevlerine kayyum atayacak' iddiası

AKP'nin, 'İrfan evleri' adı altında cemevlerine kayyum atamaya hazırlandığı iddia edildi.

14:32 30 Ekim 2018 Salı
'AKP, cemevlerine kayyum atayacak' iddiası
AKP'nin, 'İrfan evleri' adı altında cemevlerine kayyum atamaya hazırlandığı iddia edildi.

Mezopotamya Ajansınden Ergin Çağların haberine göre, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Adana Şubesi Eşbaşkanı Zeynel Kete, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaşın Dersim Cemevini ziyaretini yorumladı ve hükümetin 31 Marttaki yerel seçimler öncesinde cemevlerine kayyum atamaya hazırlandığını öne sürdü.

Kete, cemevlerine İrfan evleri adı altında kayyum atamalarının yapılacağını savundu ve ekledi:

Daha önce halkın iradesine kayyum atayan devlet, bu sefer de inançlara kayyum atayacak. Biz yıllardan beri devletin biz Alevileri tanımlamasını istemedik. Diyanet İşleri Başkanı da cemevine gelip kendince Alevileri tanımladı. Fakat devletin Aleviliği tanımlaması demek tek tipleştirmesi anlamına geldiğini biliyoruz. Tahminime göre devlet yerel seçimlere kadar Alevilerle ilgili yasal bir düzenlemeye gidecek. Cemevlerine de ‘irfan evleri’ adı altında statü verecek. Bu ziyaretin amacı budur.


İrfan evleri statüsü verilerek Alevilik inancının içinin boşaltılacağını belirten Kete, tek tipleştirmeyi kabul etmediklerini ve etmeyeceklerini ifade etti. 

Bir nevi ilerleyen dönemlerde cemevlerine atama yapacak. Yani kayyum atayacak. Devlet daha önce halkın iradelerine kayyum atıyordu. Bu sefer de inançlara kayyum atayacak. Diyanet İşleri Başkanı devlet aklıyla gelip o mekanda Aleviliğin içini boşaltmaya ve tek tipleştirme yapmasını kabul etmedik ve etmeyeceğiz.

Cemevleri aynı zamanda bizim ifadelerimizi tecelli ediyor. Bu yaklaşım adeta Emevi İslam anlayışının camisi haline getirilmeye çalışılıyor. Kesinlikle biz bunu kabul etmeyeceğiz.

Alevilerin marjinalleştirilemeyeceğini dile getiren Kete, bu söylemin tehlikeli olduğunu dile getirdi. Kete, ziyaret sırasında Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’un yaptığı marjinal gruplar açıklamasını da eleştirdi ve marjinal tabiriyle bölgede yaşanan Alevilerin kastedildiğini kaydetti.

Kete, eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü:

Bu devlet aklı ile tanımlanan bir olgudur. Bu son derece sakıncalıdır. İnsanlarımızı Alevi inancını karşı karşıya getiren bir yaklaşımdır. Alevi inancında rızalık ön plandadır. Bu işler ister Mecliste olsun ister yerel yönetimlerde olsun isterse de inançlarda olsun bizim irademiz dışında her şeye karşı geliriz.

Devlet her cemevinde kendisine bağlı maaşı olan kişileri atayarak bölgede Alevileri ayrıştırmaya çalışacak. Bölgede atadıkları imamlara maaş bağlayacak ve böylece oraya gelip oradaki yurttaşlara iş bulma adı altında onları orada kendisine bağlamaya çalışacak. Bu şekilde de ülkede olan ocak örgütlenmesini bitirecektir.
/
/ CEMEVİ BAŞKANI ZEYNEL ODABAŞ GÖZALTINDA / CEMEVİNİ BASIP İŞKENCE YAPTILAR / KONU CEMEVİ OLUNCA MAHKEME KARARI GEÇMEZ! / SULTANGAZİDE CEMEVİNE SALDIRI SULTANGAZİDE CEMEVİNE SALDIRI

Son güncelleme: 14:32 30.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı