• Turkhane Logo

AİHM kararı sonrasında Ahmet Altan tahliye edildi

4 yıl 6 ay 21 gündür tutuklu olan gazeteci-yazar Ahmet Altan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tarafından alınan 'hak ihlali' kararı üzerine tahliye edildi.

22:51 14 Nisan 2021 Çarşamba
AİHM kararı sonrasında Ahmet Altan tahliye edildi
4 yıl 6 ay 21 gündür tutuklu olan gazeteci-yazar Ahmet Altan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tarafından alınan 'hak ihlali' kararı üzerine tahliye edildi.

T24te yer alan habere göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) hak ihlali kararı üzerine Yargıtay, gazeteci-yazar Ahmet Altanın silahlı terör örgütüne yardımdan aldığı hapis cezasını bozdu. 4 yıl 6 ay 21 gündür tutuklu olan Altan, üçüncü kez tahliye edildi.
Ahmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcakın silahlı terör örgütüne yardımdan aldığı hapis cezaları Yargıtay tarafından bozuldu. 
Mahkeme, tutuklu sanık Altanın, bozma gerekçesi ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Dairenin bozma kararını, Türk Ceza Kanununun 220/7nci maddesinde belirtilen indirimin uygulanmadığı gerekçesiyle aldığı belirtildi.
Ahmet Altanın avukatı Figen Çalıkuşu, Müvekkilim Ahmet Altan tahliye oluyor... Evrensel hukuk ve değerler şaşmaz... Ama hukuksal zorbalık kayda geçer... ifadesini kullandı. Çalıkuşu, Altanın evine doğru yola çıktığını duyurdu. 
Sanem Altan: Darısı bu ülkenin tüm acıları için
Altanın kızı Sanem Altan da tahliye kararına ilişkin olarak, Ağlayamıyorum, bağıramıyorum, haykıramıyorum Tahliye diye... Böyle büyük sevinçlerin bile nasıl başkalarının acılarına karıştığını işte yine yaşayarak öğreniyorum bu memlekette! Darısı bu ülkenin tüm acıları için... Hoş geldin Ahmet Altan bu sefer gerçekten gel artık ama paylaşımını yaptı.
Avukat Çalıkuşudan paylaşım 
Ahmet Altanı tahliyesinin ardından avukatı Figen Çalıkuşu karşıladı.
width=600
Ne olmuştu?
Ahmet Altanın 15 Temmuz 2016 tarihinden önce katıldığı bir televizyon programında “darbe çağrışımı” yaptığı iddia edilmişti. Ahmet Altan, 23 Eylül 2016da Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve silahlı terör örgütüne üye olma suçlarından tutuklandı.
İstanbul 26ncı Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu yargılanan Altan, 16 Şubat 2018deki cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Temyiz üzerine Yargıtay 16ncı Ceza Dairesi, 5 Temmuz 2019da darbeye teşebbüs suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozarak Altana silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme suçundan ceza verilmesine hükmetti.Bozmaya uyan yerel mahkeme, 4 Kasım 2019da bu kez terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme suçundan 10 yıl altı ay hapis cezası verdiği Altanın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
İstanbul başsavcılığının 6 Kasım 2019da tahliye kararına itiraz etmesi üzerine Ahmet Altan, İstanbul 27nci Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla 13 Kasım 2019da tekrar tutuklandı.Altan, bunun üzerine, 21 Kasım 2019da Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Altan, başvuruda, “tutuklama için gereken şartlar bulunmamasına rağmen tekrar tutuklandığını, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın hürriyetlerinin ihlal edildiğini” savundu.
Bireysel başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, Altanın başvurusunu kabul edilemez buldu. Altan, bunun üzerine AİHMe gitmişti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Silivri Cezaevinde 4 yıl 7 aydır tutuklu bulunan yazar Ahmet Altanın başvurusunu, dört yıl önce “ivedilikle görüşme” kararı almış olmasına rağmen dün karara bağladı ve Türkiye aleyhine “hak ihlali” kararı vermişti.

Son güncelleme: 22:51 14.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı