• Turkhane Logo

AB Libya'ya silah ambargosunu daha sıkı denetlemek istiyor

Avrupa Birliği, Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için görev yapan askeri misyon Irini'nin güçlendirilmesini istiyor.

15:19 16 Haziran 2020 Salı
AB Libya'ya silah ambargosunu daha sıkı denetlemek istiyor
Avrupa Birliği, Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için görev yapan askeri misyon Irini'nin güçlendirilmesini istiyor.

Alman gazetesi Weltin haberine göre Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerden Libyaya yönelik Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunun denetlenmesi için görev yapan ortak askeri misyon Iriniyi daha fazla desteklemelerini istiyor. Haberde AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borellin, AB savunma bakanlarının bugün düzenlenecek toplantısında Libya açıklarındaki askeri deniz misyonuna ilişkin eksiklikleri gündeme getireceği ve AB ülkelerinden daha fazla destek talebinde bulunacağı belirtildi.
AB diplomatlarından edinilen bilgilere göre AB ülkeleri, Libya açıklarında görev yapan askeri misyona söz verdiği desteği yerine getirmedi. Askeri misyonda hâlâ bir deniz altı, bir tanker, çok sayıda fırkateyn, keşif uçağı ve helikopter eksiği olduğu aktarılan haberde, askeri misyona katılan ülkelerle düzenlenen iki toplantıya rağmen bu eksikliklerin giderilmediği vurgulandı.
Haberde Alman hükümetinin misyon için şimdiye kadar bir keşif uçağı tedarik ettiği ifade edildi.
Askerlerin denetleme yetkisi yok
Misyonla ilgili bir diğer sorunun da askerlerin, silah taşıyan bir gemi tespit edildiğinde bu gemide nasıl arama yapacaklarının belirlenmemesi olduğu belirtiliyor. Ancak AB yetkililerinin Welte verdiği yanıta göre Irininin görevi gemilerde arama yapmak değil, sadece tespit edilen gemiyi Birleşmiş Milletlere bildirmek.
Bu konu da geçen hafta Tanzanya bandıralı bir geminin durdurulmak istenmesiyle gündeme gelmişti.
Bir hafta kadar önce Iriniye bağlı Yunan askerleri Tanzanya bandıralı bir kargo gemisini durdurmak istemiş, ancak olaya iki Türk savaş gemisi müdahale etmişti. Askeri misyonun komutanı da bunun üzerine geminin kontrol edilmesi talimatını geri çekmişti.
Bu olayın üzerine ABli yetkililer NATOdan askeri misyon için destek talebinde bulunmuştu. Ancak Weltin haberine göre, NATO yetkilileri ittifakın Iriniyi desteklemesinin Türkiyenin de aralarında bulunduğu 30 NATO ülkesinin onayına bağlı olduğunu söyledi. Haberde, Ankaranın da bu talebe zaten karşı çıktığı aktarıldı.
Ambargo 2011 yılından beri var
Birleşmiş Milletler 2011 yılından bu yana Libyaya silah ambargosu uyguluyor. Ancak BM kararının Libyada sıklıkla ihlal edilmesi nedeniyle Berlinde Şubat ayında düzenlenen Libya konferansında katılımcı ülkeler silah ambargosuna bağlı kalınacağı sözü vermişti. Mart ayı sonunda da ABnin ortak bir askeri misyonla Libyaya yönelik ambargoyu denetlemesi kararlaştırmıştı. Misyon, Mayıs ayı başında göreve başladı. 

Son güncelleme: 15:19 16.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı