• Turkhane Logo

8 ülke Libya'ya Türk askeri sevkıyatını durdurmak için özel tim kurmuş

Birleşmiş Milletler'in (BM) gizli ibareli bir raporunda, Türkiye'nin Libya'ya silah sevkiyatını engellemek için sekiz ülkeden katılımla özel bir tim oluşturulduğu iddiasının yer aldığı öne sürüldü.

16:57 25 Mayıs 2020 Pazartesi
8 ülke Libya'ya Türk askeri sevkıyatını durdurmak için özel tim kurmuş
Birleşmiş Milletler'in (BM) gizli ibareli bir raporunda, Türkiye'nin Libya'ya silah sevkiyatını engellemek için sekiz ülkeden katılımla özel bir tim oluşturulduğu iddiasının yer aldığı öne sürüldü.

Alman Haber Ajansının (dpa) eriştiği yaklaşık 80 sayfalık raporda Opus Projesi adı verilen misyonda, Libya açıklarındaki Türkiye gemilerine baskınlar düzenlemek üzere Batılı bir özel timin görevlendirildiği, projenin Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) yönlendirildiği belirtiliyor.

Deutsche Wellenin aktardığı habere göre, raporda, 2019 yılı haziran ayı sonunda  en az 20 kişiden oluşan bir grubun Ürdünün başkenti Ammanda turboprop motorlu bir kargo uçağıyla General Halife Hafterin kontrolündeki Bingazi şehrine gittiklerine dikkat çekiliyor.
Avustralya, Fransa, Malta, Güney Afrika, İngiltere ve ABD vatandaşlarından oluşan grubun resmi olarak Ürdün tarafından Libyada jeofizik ve hiperspektral araştırmalarda bulunma görüntüsü altında görevlendirildiği belirtiliyor. BM raporunda bilimsel çalışma adı altında gizlenen asıl görevin ise Türkiyeden Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) silah sevkiyatlarının engellenmesi olduğu, grubun özel güvenlik şirketlerinin görevlilerinden oluştuğu kaydediliyor.
BM verilerine göre Libyada sadece Rusyadan bin 200 paramiliter güç bulunuyor. Ancak BMnin gizli raporunda Haftere yardım için görevlendirilen 20 kişilik Batılı gruptan paralı asker olarak bahsedilmemesi dikkat çekiyor. Raporda, Opus projesinin hedefinin, Haftere Türkiyeden Trablusa deniz yoluyla silah sevkiyatını kesme becerisi sağlamak olduğu kaydediliyor.
DENİZ SALDIRI GRUBU
Grup içindeki konuşmaların dökümünün de BMnin bu görüşünü desteklediği belirtiliyor. Bu konuşmalarda görevin düşman nakliye gemilerine çıkılarak arama yapılması olduğu, konuşmalardan birinde de bir deniz saldırı grubundan bahsedildiği belirtiliyor.
HELİKOPTER SATIN ALMIŞLAR
BM raporunda, gizli operasyonların BAE merkezli şirketler üzerinden yürütüldüğü tahminine yer veriliyor. Raporda Lancaster6 ve Opus Capital Asset adlı şirketlerin ismi geçiyor. Bu şirketlerin 2019 Haziran ayı ortasında Güney Afrikada üçü SuperPuma, üçü de Aerospatiale SA 341 modeli olmak üzere altı askeri helikopter satın aldığı, helikopterlerin kara yoluyla Afrikanın güneyindeki Botsvanaya götürüldüğü ve ardından hava yoluyla Libyada Bingaziye nakledikleri kaydedildi.
Rapora göre bu hareketlilikle eş zamanlı olarak binlerce kilometre ötede, Maltada ise Opus Capital Asset şirketi 90 günlüğüne, günlüğü 5 bin eurodan iki askeri şişme bot kiraladı. Rapora göre helikopterler de şişme botlar da makineli tüfeklerle silahlandırıldı.
GELDİKTEN GÜNLER SONRA TAHLİYE EDİLDİLER
27 Haziranda botlar da Bingaziye gönderildi. Ammandan havalanan özel tim Bingaziye indiğinde her şey hazırdı. Tim mensupları Bingazinin güneyinde, yerel milislerin koruduğu büyük bir eve yerleştirildi.
Ancak Bingaziye varmalarının üzerinden bir hafta bile geçmeden 2 Temmuzda operasyon aniden sona erdirildi. Akşamında özel tim askeri botlara binerek Bingazi limanından 15 saatlik gece yolculuğu sonrası Maltanın başkenti Valettaya ulaştı. Botlardan birinin bir hasar nedeniyle nedeniyle Bingazide bırakıldığına da raporda yer verildi.
Maltada gruba bir avukat tahsis edildiği, grup üyelerinin petrol sektöründe çalıştığı ve Libyayı güvenlik nedeniyle acilen terk etmeleri gerektiği senaryosunun kurgulandığı bildirildi.
Raporu hazırlayan BM uzmanları, operasyonun arka planının hala açıklığa kavuşturulamadığına da dikkat çekti. Raporda, Tahliye işleminin ve parasal değeri bulunan donanımın Libyada bırakılmasının nedeni henüz soruşturulmadı ifadesine yer verildi.
Raporda, Opus projesinin sorumluluğunun kime ait olduğu konusu da açıkta bırakıldı. BAEnin BM daimi temsilciliği dpanın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, raporda adı geçen Lancaster6 ve Opus Capital Asset Limited şirketleri de sorulara henüz yanıt vermedi.
SEKİZ ÜLKEDE PLANLANDI
Raporda, operasyonun BAE, Ürdün, Malta, Libya, Angola, Botsvana, Güney Afrika ve ABD olmak üzere en az sekiz ülkede planlanıp uygulandığı belirtiliyor. Rapora göre operasyonda BAE, Britanya Virjin Adaları ve Malta olmak üzere üç ülkeden en az on şirket de yer aldı. Güney Afrikadan bir şirketin de kimliklerin gizlenmesinde rol aldığı belirtildi.
Ülkenin doğu ve güney bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran General Halife Hafter, geçen yıl Nisan ayında UMH kontrolündeki Trablusu ele geçirmek için harekat başlatmış, ancak ilerleme sağlayamamıştı. Hafter BAE, Fransa, Mısır ve Rusya tarafından desteklenirken Türkiye, Katar ve İtalya Serrac liderliğindeki BM tarafından da tanınan meşru hükümete destek veriyor. Türkiyenin askeri desteğini yoğunlaştırmasının ardından Hafter son dönemde cephede önemli yenilgilere uğratıldı. 

Son güncelleme: 16:57 25.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı