• Turkhane Logo

5 şehirde sokağa çıkma yasağı uygulanmalı: İtalya gibi oluruz!

Salgına yakalananların sayısı hızla artarken uzmanlar uyardı. Prof. Dr. İsmail Cinel, “Vaka sayısının en fazla olduğu ilk 5 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli” derken Prof. Dr. Necmettin Ünal, İtalya’yı hatırlattı.

11:33 04 Nisan 2020 Cumartesi
5 şehirde sokağa çıkma yasağı uygulanmalı: İtalya gibi oluruz!
Salgına yakalananların sayısı hızla artarken uzmanlar uyardı. Prof. Dr. İsmail Cinel, “Vaka sayısının en fazla olduğu ilk 5 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli” derken Prof. Dr. Necmettin Ünal, İtalya’yı hatırlattı.



Türkiye’de ilk korona virüsü tanısının açıklandığı 11 Mart’tan bu yana vaka sayısı 29 bini aşarken ölü sayısı da 18 bini geçti. Salgının önlenmesi için alınan tedbirlerin şiddeti her geçen gün artırılırken yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı da hızla yükseliyor.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı (TYBD) ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Cinel, yoğun bakımların doluluk oranına henüz ulaşmadığını belirtti.


Korona salgınının zirve noktasının nasıl gerçekleşeceğini bilmediklerini belirten Cinel, vaka sayısının en fazla olduğu ilk 5 il olan Ankara, İstanbul, İzmir, Konya ve Kocaeli’nde sokağa çıkma yasağı uygulanmasını önerdi.

/
Prof. Dr. İsmail Cinel

YOĞUN BAKIM DÜZENLEMESİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği rakamlara göre Türkiye’de 13 bin 211’i ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitesi var.

Cinel, bu sayının hızlı bir şekilde artırılarak akılcı yoğun bakım kullanımına geçilmesi gerektiğini kaydetti. Cinel, “Palyatif ünitelerin doluluk oranı yüzde 60 civarında. Yoğun bakımda tedavi gören hastalar palyatif ünitelere kaydırılabilir” dedi.

Özel hastanelerin sürece daha aktif katılımının sağlanması gerektiğine işaret eden Cinel, “İllerde yoğun bakım ekipleri kurulmalı. Bu ekip, Covid-19 dışındaki hastaları küçük özel hastanelere tahliye etmeli. Bu da büyük hastanelerde korona virüsü hastalarına daha büyük alanlar açacaktır” dedi.

İTALYA GİBİ OLURUZ

Ankara Üniversitesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal’a göre sosyal izolasyon kurallarına sıkı bir şekilde uyulmadığı taktirde İtalya örneği Türkiye için de bir olasılık. Ünal, “Bu aşamada testlerin yaygınlaştırılması yoğun bakıma gelecek hasta sayısının önüne geçilmesinin yanı sıra karşılaşacağımız tabloyu da belirleyecek. Yoğun bakımların kapasitesini artırmak için ameliyathanelerin büyük kısmı yoğun bakıma dönüştürülmeye başlandı. İstanbul’da bazı merkezlerde uygulama başladı. Ankara’da şu an bu uygulamayı gerektirecek hasta sayısı olduğunu sanmıyorum. Ama olası bir durum için Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Merkezi gerekli hazırlıkları yaptı. Ameliyathanelerin 3 bin 500, 4 bini yoğun bakım olarak kullanılabilme olasılığı var” diye konuştu.

/
Prof. Dr. Necmettin Ünal

TÜRKİYE’DE MÜMKÜN DEĞİL

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner ise, uluslararası örneklere bakıldığında yoğun bakımlarda korona tanısı konan her hastaya bir hemşire düştüğünü, Türkiye’de bunun mümkün olamayacağını kaydetti. Türkiye’de yoğun bakımlarda görev yapan hemşire eksikliğine dikkat çeken Kıraner, “Normalde bir hastaya iki hemşire düşüyor. Ancak bu süreçte bu bile olmayabilir” dedi. Ebru Kıraner’e göre, atanacak 11 bin hemşire, yoğun bakım servislerinde görevlendirilmemeli.


Ebru Kıraner

Son güncelleme: 11:33 04.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı