• Turkhane Logo

2 bin 329 sığınmacının dosyası Ankara’nın eline geçti

Yabancı büyükelçiliklere çalışan ve iltica talep eden Türk vatandaşlarının bilgilerini toplamakla suçlanan avukat Yılmaz S’nin davası Perşembe günü başlıyor. İddianameye göre, Türk makamları avukattan 2 bin 329 kişiye ait dosyayı ele geçirdi.

13:04 11 Mart 2020 Çarşamba
2 bin 329 sığınmacının dosyası Ankara’nın eline geçti
Yabancı büyükelçiliklere çalışan ve iltica talep eden Türk vatandaşlarının bilgilerini toplamakla suçlanan avukat Yılmaz S’nin davası Perşembe günü başlıyor. İddianameye göre, Türk makamları avukattan 2 bin 329 kişiye ait dosyayı ele geçirdi.



Ankara’da 17 Eylül 2019 tarihinde gözaltına alınan ve hemen ardından 23 Eylül’de tutuklanarak cezaevine konulan, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç büyükelçilikleri için çalışan avukat Yılmaz S. perşembe günü hakim karşısına çıkacak.

Avukat Yılmaz S. dışında aynı dava kapsamında ikisi avukat biri savcılık zabıt katibi toplam dört sanık benzer iddialarla yargılanıyor.


“YASA DIŞI BİLGİ TOPLAMAK VE YAYMAK”

Deutsche Welle Türkçe’nin ulaştığı iddianameye göre 51 yaşındaki avukat, Almanya, Hollanda, İsveç ve Norveç’te iltica talebinde bulunmuş Türk vatandaşları hakkında, “onların rızası olmadan, yasa dışı yoldan bilgi toplamak ve yaymak” ile suçlanıyor.

Yılmaz S’nin, Almanya Büyükelçiliği’nin bir çalışanına hitaben yazdığı belirtilen bir e-posta da buna kanıt olarak gösteriliyor.

İddianamede, Yılmaz S’nin söz konusu e-postada Almanya’da iltica talebinde bulunan Türk vatandaşlarından, beyanatlarının doğruluğunun incelenmesi amacıyla bir vekalet alınmasını, o vekaletle büyükelçiliklerin kendisini vekil atamasını, böylece iltica sırasında verilen bilgilerin teyit edilmesinin resmi bir çerçeveye kavuşacağını önerdiği bilgisi yer alıyor.

YILMAZ S. AYLARCA İZLENMİŞ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı 55 sayfalık iddianameye göre hakkında 19 Haziran 2019’da çıkarılan kararla avukat Yılmaz S. aylarca teknik ve fiziki takibe alındı, telefonları dinlendi ve özellikle birlikte çalıştığı büyükelçiliklerle görüşmek üzere gittiği Ankara’da adım adım izlendi.

2 BİN 329 KİŞİ İÇİN HAZIRLANMIŞ RAPOR

İddianamede, Yılmaz S’nin gözaltına alınmasından sonra ofisinde yapılan aramada çeşitli büyükelçiliklere hitaben yazılmış, silinen bazı raporların geri döndürülmesiyle beraber toplam 2 bin 329 belgeye ulaşıldığı kaydediliyor. Bunlardan 914 raporun Almanya, 57’sinin Holanda, 18’inin İsveç, 92’sinin de Norveç Büyükelçiliği’ne hitaben düzenlendiği ileri sürülüyor. Bin 248 raporun ise silinenlerden kurtarılan, ancak başlığı belirlenemeyen rapor olduğu bilgisine yer veriliyor.

Ayrıca gözaltına alındığı sırada Yılmaz S.’nin yanındaki çantasında pek çok evrak, üç adet flaş bellek ve zarflar bulunduğu, bunların da 68 kişi hakkında hazırlanan 48 rapor olduğu belirtiliyor. Savcılık, söz konusu raporların yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına ait kişisel, ailevi bilgiler ile nüfus, tapu gibi veriler, haklarında soruşturma veya kovuşturma olup olmadığına dair bilgiler içerdiğini kaydediyor. Bunun yanı sıra söz konusu şahısların çoğu hakkında terör örgütü üyeliği gerekçesiyle soruşturma veya kovuşturma yürütüldüğünün tespit edildiği bilgisine işaret ediliyor.

“TEYİT AMAÇLI AKTARILDI”

Yılmaz S. ise ifadesinde, bilgi toplamadığını, söz konusu kişisel verilerin kendisine birlikte çalıştığı büyükelçilikler tarafından teyit amaçlı aktarıldığını belirtiyor. Çalışmalarını tamemen açık kaynaklardan ve avukatlık faaliyetleri kapsamında, Cenevre Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği kararları çerçevesinde yürüttüğünü vurgulayan Yılmaz S. ayrıca, Cenevre Sözleşmesi gereğince mülteci statüsündeki kişilerle ilgili gizlilik kuralı olduğunu hatırlatıyor.

Avukat, beyanlarının doğruluğunun ortaya çıkması için çalıştığı büyükelçiliklerden bilgi alınmasını talep ediyor.

ALMAN DEVLETİ, SIĞINMACILARI UYARDI

Avukat Yılmaz S.’nin tutuklanmasıyla Avrupa ülkelerinde siyasi sığınma talebinde bulunan çok sayıda Türk vatandaşına ait dosyanın Türk makamlarının eline geçtiği ileri sürülüyor. Alman güvenlik birimlerinin avukatın tutuklanmasının ardından söz konusu kişileri uyardığı ortaya çıkmıştı.

Son güncelleme: 13:04 11.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı