• Turkhane Logo

1 milyon N95 maskesi ve 30 bin koruyucu kıyafet el altından Romanya’ya satılmış

Koronaya karşı sağlık çalışanlarının kullanması gereken maske ve kıyafetlerin Romanya’da bir içki firmasına satıldığı ortaya çıktı. Türkiye değil Romanya soruşturma açtı.

12:11 31 Mart 2020 Salı
1 milyon N95 maskesi ve 30 bin koruyucu kıyafet el altından Romanya’ya satılmış
Koronaya karşı sağlık çalışanlarının kullanması gereken maske ve kıyafetlerin Romanya’da bir içki firmasına satıldığı ortaya çıktı. Türkiye değil Romanya soruşturma açtı.



Korona salgınının ülkede giderek yayılmasına rağmen ciddi önlemler alınmaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Hükümet, muhalefetin ve sivil toplum örgütlerinin hedefinde. Salgınla mücadele de yaşanan sorunların başında ise sağlık çalışanlarının maske ve koruyucu kıyafet bulamaması geliyor.

Türkiye’de sağlık emekçileri, maske ve koruyucu kıyafet eksikliğinden yakınırken, bu konuda yaşanan bir skandalın haberi Romanya’dan geldi.


1 MİLYON MASKE, 300 BİN KORUYUCU KIYAFET SATILDI

Radio Free Europe’nin Romence yayınında yer alan habere göre; ülkede alkollü içki satışı yapan Romwine & Coffee SRL adlı bir şirket, Türkiye’den 1 milyon 75 bin maske, 30 bin koruyucu kıyafet satın aldı.

Şirket, Türkiye’den tanesi 38 liraya satın aldığı FFP2 tipi maske ile tanesi 55 liraya satın aldığı FFP3 tipi maskeyi Romanya Devleti’ne toplam 12 milyon Euro’ya sattı. Yapılan bu satış işlemine ilişkin Romanya Başbakanı Ludovic Orban’ın talimatı ile başlatılan soruşturmayla skandal ortaya çıktı.

İLK PARTİ 19 MART’TA ULAŞTI

Romanya medyasında yer alan haberlere göre; Türkiye’den alınan maskelerin ilk bölümü 19 Mart’ta bu ülkeye ulaştı. Ülkeye ulaşan malzemelerin görüntüleri de yayımlandı. (link). Romanya medyasında yer alan bilgilere göre, satın alınan malzemelerin geri kalan kısmı ise, önümüzdeki günlerde bu ülkeye gönderilecek.

1 MİLYON MASKE 20 BİN TÜRK İÇİNMİŞ!

Konuya ilişkin bir başka haber ise B1.ro sitesinde yer aldı. Yayınlanan bu (link) habere göre; Romanya Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Atalay, Romwine & Coffee şirketinin CEO’su Catalin Hideg ile birlikte Ankara’ya gelerek Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldı.

İddialara göre; Atalay, Bakanlığa maskelerin Romanya’da yaşayan Türkler için alındığını söyledi.

20 milyon nüfuslu Romanya’da, yaklaşık 20 bin Türk yaşıyor.

ANKARA’DA BİR HAFTALIK MASKE, ELDİVEN STOĞU KALDI

Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, yaşanan bu sıkıntıyı, “Ankara’nın en eski üniversite hastanelerinden birinde bir haftalık maske, eldiven stoğu kalmış durumda, sıkıntı büyük. Sağlık personelini koruyamazsanız, toplum sağlığı bütünüyle tehlikeye girer” sözleriyle gündeme taşımıştı.

Yine Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise, “Biz sağlık emekçilerinin şu an tek derdi aslında yaşatmak için hayatta kalabilmektir. Bunun içinse dünya standartlarında, yeterli sayıda, sürekli bir kişisel koruyucu ekipman desteği gerekmektedir” açıklamasında bulunmuştu.

SOYLU ‘FABRİKALARINA EL KOYARIZ’ DEMİŞTİ

Bakan Koca, bunları söylerken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Türkiye’de bazı maske üreticilerinin maskeleri depolarında tutup Bakanlığa satmadıklarını belirterek, “Fabrikalarına el koyarız” tehdidinde bulunmuştu. Bu konuda yaşanan sıkıntı nedeniyle Ticaret Bakanlığı da 4 Mart’ta aldığı kararla küresel virüs salgını nedeniyle koruyucu maske, tulum, önlük, gözlük, cerrahi maske ve tıbbi eldiven ihracatını ön izne bağlı mallar listesine aldı.

Son güncelleme: 12:11 31.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı