• Turkhane Logo

İstanbul dünyada dokuzuncu oldu

Trafik çilesi bitmeyen bir sorun. Hepimizin yakındığı bir konu. Peki dünyada bu konuda yoğunluğun yaşandığı şehirler hangisi.

14:50 29 Ocak 2020 Çarşamba
İstanbul dünyada dokuzuncu oldu
Trafik çilesi bitmeyen bir sorun. Hepimizin yakındığı bir konu. Peki dünyada bu konuda yoğunluğun yaşandığı şehirler hangisi.



İstanbul, dünyada trafiğin en yoğun olduğu şehirler sıralamasında dokuzuncu sırada yer aldı. 416 kentte yapılan araştırmada trafik sıkışıklığında Ankara 100üncü, İzmir 134üncü ve Bursa 208inci sırada.

Bu sonuçlar Avrupanın en büyük navigasyon sistemleri şirketi TomTomun 2019 yılı trafik yoğunluğu endeksinden. 


Altı kıtaya yayılan 57 ülkedeki 416 kentte trafik yoğunluğunun ölçüldüğü araştırmada kapsamında ölçülen kentler arasında Kayseri, Türkiyede trafik sıkışıklığının en az olduğu kent olarak tespit edildi.

2018 yılı verileriyle karşılaştırıldığında trafik yoğunluğunda İstanbul ve Antalyada yüzde 2, Ankarada da yüzde 1 oranında artış kaydedildi. İzmir, Bursa, Mersin, Konya ve Kayseride ise trafik yoğunluğunda yüzde 1lik azalma oldu.

Araştırmada söz konusu kentlerde trafiksiz ortamda normalde gerekli olan sürenin kaç katının trafikte geçirildiği de ölçüldü. Buna göre İstanbulda sürücü ve yolcular normal sürenin yüzde 53 daha fazlasını trafikte geçiriyor. Bu oran Ankarada yüzde 32, İzmirde yüzde 29 ve Kayseride yüzde 17 olarak kaydedildi.

DW Türkçenin aktardığına göre, dünyada ise trafiğin en sıkışık olduğu kentler sırasıyla Hindistanın Bengaluru (yüzde 71), Filipinlerin Manila (yüzde 71) ve Kolombiyanın Bogota (yüzde 68) kentleri oldu.

Trafiğin en açık olduğu kentler ise ABDnin Greensboro-High Point (yüzde 9), İspanyanın Cadiz (yüzde 10) ve ABDnin Akron (yüzde 10) kentleri olarak sıralandı.

Araştırma genelinde trafik yoğunluğunun azaldığı kent sayısı 63 olarak belirlenirken 239 kentte trafik yoğunluğu daha da arttı. 2019da dünyadaki sürücü ve yolcular trafikte ortalama 87 dakika kaybetti.

Son güncelleme: 14:50 29.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı