• Turkhane Logo

İsmail S. Gülümser yazdı: Berat Kandili nasıl ihya edilmeli?

İsmail S. Gülümser, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan geceye denk gelen ve günahlardan beraat edildiğine inanılan Berat Kandilinin nasıl ihya edileceğini yazdı.

21:15 27 Mart 2021 Cumartesi
İsmail S. Gülümser yazdı: Berat Kandili nasıl ihya edilmeli?
İsmail S. Gülümser, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan geceye denk gelen ve günahlardan beraat edildiğine inanılan Berat Kandilinin nasıl ihya edileceğini yazdı.


İsmail S. Gülümser / Aktif Haber
  
İyi belirlenmiş etik-ahlaki ve moral değerlerle ortak bir yaşam kültürü etrafında toplanan insanlar kazanacakları davranışlarla sağlıklı bir toplum oluşturmanın zemini hazırlarlar. Etik ve ahlaki değerler kişiler arasındaki münasebetlerin prensiplerini ortaya koyarken moral değerler de insana çevresinde yaşanan olaylara karşı daha olumlu bir bakış açısı kazandırır, sabır-direnç-samimiyet... vb insani duyguları geliştirir.
 

Moral değerlere bağlı olanların toplumsal mutabakatla oluşmuş ya da inançla kazandığı değerlerin korunmasındaki titizliği herkesin gördüğü alanlarla sınırlı değildir.

Onlar;
-Yüce yaratıcının varlığına inandıkları,
-Tüm hareketlerinden haberdar olduğunu bildikleri,
-Yaptıklarının hepsinden hesaba çekileceklerini düşündükleri için
Daha sağlam bir iç disipline sahip olabilir ve kimsenin görmediği yerlerde bile yanlışlardan kendilerini koruyabilirler.
 
Bu genellemeyi herkes için yapmak mümkün değildir, çünkü sağlam inanca sahip olamadıklarından sürekli iç dünyalarında gelgitler yaşayanlar moral değerlere bağlı olduklarını iddia etseler bile;

-İnandığı ve bağlı olduğu değerleri korumakta zorlanabilir,
-Kötülükten uzak durmayı başaramayabilir,
-Zaaflarının esaretinden kendilerini kurtaramayabilirler.
Ancak yapacağı yanlışlıkların burada olmasa bile hesap gününde kendisine sorulacağını ilerde daha utandırıcı şeylerle karşılaşacağına inanan biri davranışlarını daha kolay kontrol altına alabilir.
 
Hemen bütün semavi dinlerde bu iç disiplinin korunmasını sağlamak için önerilen terbiye yöntemleri vardır. Özellikle Cuma-Cumartesi-Pazar günleri cami-kilise-havraya giderek yaptığı ibadetlerle yüce yaratıcının varlığını bir kez daha hatırlayanlar kısmen de olsa diğerlerine oranla daha disiplinli davranmak zorunda hissederler. Genelleme doğru olmasa da günde 5 kez ibadet alışkanlığı kazanmış bir müminin biraz kendini vererek bu ibadetleri yapması halinde iç disiplinin daha gelişmiş olacağını söylemek mümkündür.
 
Moral değerlere bağlı olarak yapılan ibadetler gidilen yerin tesir gücüne göre kişileri bir süreliğine kötülükten uzak tuttuğu görülmektedir. Din adamlarının bir bölümü yaşantılarındaki titizlikle çevrelerine örnek olmakta, insanların saygısını kazanarak onlar üzerinde olumlu tesir uyandırmaktadır. Hayatlarındaki hassasiyetleriyle yol gösterici konumuna gelmiş bazı din âlimleri ise toplumlarda büyük dönüşüm ve değişimlerin tetikleyicisi olmuştur.
 
Kendilerini sınırlandıran tüm etik ve ahlaki bağlardan kurtarmak isteyen zaaflarının esaretindeki yöneticiler moral değerlerle hep çatışma içindedir. Böyle dönemlerde zorluklarla mücadeleyi göze alabilen din büyükleri moral değerlerin yaygınlaşması için her şeye katlanmıştır. Rusya’dan gelen ateizm rüzgârlarının etkisinin ülkeyi sardığı dine ait tüm değerlerin reddedildiği, din öğretiminin yasaklandığı 50 li yıllarda Bediüzzaman hapishane köşelerinden yazdığı eserlerle topluma yol göstermiş ve tesiri günümüze kadar gelmiştir.
 
Resmi görevliler yanında kendilerine eğitimde rol verilmeyen sorumluluk sahibi din adamları önemli gün ve geceler dâhil her fırsatı değerlendirerek topluma olumlu davranış kazandırmak için çabalamaktadır. Derli toplu olmasa da birçok dini topluluk imkânları nispetinde elini taşın altına koyarak etraflarında toplananlara artı değer katmaktadır.
 
Yaşantısındaki titizlik, anlatımındaki heyecan ve eylemleriyle topluma olumlu katkı sunanlardan biri de Fethullah Gülen Hocaefendidir. O toplumda moral değerleri yükseltmek için farklı alternatifleri kullanmış dinin öcü gibi gösterildiği bir devrede yıllarca yaptığı başarılı çalışmalarla geniş toplum kesimleri üzerinde etkili olmuş, dini değerlere bağlılığın getirdiği güzelliklerle toplumu buluşturmuştur. 
 
Kendine fırsat verildiğinde, cami kürsülerinden yaptığı duygu yüklü konuşmalarla insanları lahuti ortamın heyecanı ile tanıştırmıştır. Dini hassasiyeti zayıf bir toplumda yıllarca emek vererek ibadet alışkanlığı kazandırmış, sürekli çıtayı yükselterek onların hayatlarında daha fazla ibadet zevki oluşturmak için çabalamıştır. Ondan etkilenenler hiçbir görevleri olmadığı halde topluma faydalı proje üretmek için kolları sıvamıştır. Değerlere bağlılıkta yüksek motivasyonla hareket eden bir topluk sohbet halkalarıyla bunu davranışa dönüştürmüş diğerlerinin eğitimi için yapılacak gönüllü faaliyetlere katılmıştır. Projeler geliştikçe değerlere olan güven artmış ve yeni katılımlarla faaliyetler umumi bir seferberliğe dönüşmüştür.
 
Onun gönüllü eğitim çalışmaları sadece Cuma vaazlarıyla sınırlı değildir, toplumsal problemlerin çözümü için akşam sohbetleri başlatmış, önemli gün-gecelerde, ramazanda, bayram namazlarında maneviyat yüklü programlarla katılımcıları uyarılmasında etkin rol oynamıştır.
 
Özellikle Türk toplumu Regaip-Miraç-Beraat-Kadir gecesi gibi kandil ve gecelerde ek ibadetler yapmaya yatkındır. Hoca efendinin bu hafta yayınlanan yazısı da önemli gecelerden biri olan beraat gecesinin manası üzerinde durulmakta ve maneviyat iklimlerinde dolaşmak isteyenlerin bu gece yapabileceği ibadetler anlatılmakta, moral değerleri geliştirecek yollar tarif edilmektedir.
 
Hoca efendi;

-İbadetlerin kazandıracağı feyiz ve bereketlerin yapıldığı yer ve zaman dilimine göre değer kazanacağını,
-Böyle zamanların adeta sultanların halkına hediyeler dağıttığı günler olduğunu,
-Cuma günü ya da özel yerlerde yapılan ibadetlerin, ramazan ayındaki sadakaların katlanarak karşılığının verileceğini belirttikten sonra, bazı rivayetlere dayanarak müminlerin ilham kaynağı Kuran’ın bu gecede indirildiğinden bahsediyor.
 
Hz Muhammet(SAV);

-Bizim bilemediğimiz buutlarda Allah’ın bu gece rahmet ve mağfireti ile yeryüzünde tecelli edeceğini,
-Milyonlara varan insanın bu gece affedileceği yönünde vaadinin olduğunu,
-Güneş batmasından fecre kadar yeryüzüne rahmet ve mağfiretin yağacağını,
-Allah’ın beklentisi olan herkesin imdadına yetişeceğini,
-Af isteyenin affedileceğini,
-Rızık isteyenin rızıklandırılacağını,
-Musibetten kurtuluş isteyenin felaha ereceğini,
Söylediğini bu gecenin ibadetle geçirilmesi Allah’ın rahmet tecellilerinden faydalanmak isteyenler için büyük bir şans olduğunu anlatıyor. 
 
Beraat gecesinde günahlardan arınmak için ek fırsatların sunulduğunu,

-Geceyi ibadetle geçiren
-Geçmişteki eksik ve kusurlarını tamamlayan
-Varsa ibadet borçlarını kaza edenlerin
Normal zamandan daha çok manevi iklimlere yelken açacağını ruhen kemale ereceğini Allah’ın büyüklüğü karşısında hürmetle ibadetle geçiren dua dua yalvaran kişilerin geçmişteki hata kusurlarına bakmadan dağıtılan hediyelerden faydalanabileceğini ifade ediyor. Herkesin istifadesine açık ekstra ikramların yapıldığı kutlu bir gece olduğuna işaret ediliyor.
 
Bu gecede insanlığın geleceği adına müminlerin gönüllerini yumuşatacak gözlerini yaşartacak heyecan uyaracak, inananların sağlık ve huzur dolu günlerin kavuşmasına hizmet edecek programlar yapılmasını öneriyor.
 
Sonrasında da herkes gece kimsenin olmadığı yerde bireysel olarak;

-Allah’a içini dökmeli,
-Şahsi beklentileri yanında insanlığın geleceği adına dileklerini sunmalı,
-Duygu ve düşünce birliğinin korunması ve dağınıklıktan kurtarılmasını istemeli,
-İnsani değerleri yükseltmek için yapılan çalışmaların başarıya ulaşmasını talep etmeli,
-Merhameti ile kuşatmasını, üstesinden gelinmeyen problemlerde muin olmasını,    
-Umumi hale gelen belaları def etmesini
-Başta salgın hastalıklar olmak üzere etrafı saran musibetlerin kaldırmasını,
-İnsanlığın huzura kavuşması için azim ve gayret vermesini
İstemeli,  ona yürekten gelerek tüm benliğimizle yalvarıp yakarılmalıdır.   
 
 
 
 
 
      
 

Son güncelleme: 21:15 27.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı