• Turkhane Logo

Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

İstanbul’da yaşanan 6.00 şiddetindeki depremin ardından uzmanlar Marmara’da beklenen büyük depremin bütün bölgeyi etkileyeceği uyarısında bulunuyor.

14:11 07 Ekim 2019 Pazartesi
Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?
İstanbul’da yaşanan 6.00 şiddetindeki depremin ardından uzmanlar Marmara’da beklenen büyük depremin bütün bölgeyi etkileyeceği uyarısında bulunuyor.



Depremin ardından binaların depreme dayanıklı olup olmadığı tartışmaları tekrar alevlenirken, evlerin altından fay hattının geçip geçmediğini öğrenmenin kolay olduğu belirtiliyor.

Sözcü gazetesi evinizin altından fay hattı geçip geçmediğinin nasıl sorgulayacağınızı adım adım anlattı.


İzlemeniz gereken adımlar şöyle:

Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek için MTA resmi internet sitesi üzerinde yer alan uygulamaya şuradaki link aracılığıyla giriş yapınız. Ardından faylar butonuna tıklayarak Türkiye üzerinden geçen bütün fayları görüntüleyebilirsiniz. 

Daha sonra evinizin konumunu belirleyin.

Böylece evinizin ardından fay hattı geçip geçmediğini kolayca öğrenebilirsiniz.

AFAD fay hattı sorgulama ekranına şu adresten e-Devlet girişi yaparak ulaşılabiliyor. E-Devlet girişi yaptıktan sonra önünüze gelen ekranın sol üst kısmında bulunan arama bölümüne adresinizi yazarak evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulayabilirsiniz.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, “İnternet üzerinden parselimizin, evimizin neresinden fay hattı geçtiğini çok net bir şekilde görebiliyoruz” diyor. E- devlete giriş yapıldığında parselin zemin özelliklerinin de görülebildiğini ifade eden Er, şöyle devam ediyor:

“Dolayısıyla doğal afet anlamında çok net bilgilere sahip olabiliriz. Bunların yanı sıra en önemli şey binaların güvenliğidir. Binalarda mühendislik hizmeti alınmamışsa o bina güvenli bina değildir. Öncelikle zemin etüdü yaptırılması gerekiyor. Bu etütle fay hatlarına ne kadar mesafede olduğu bilinmelidir. Ev fay hattının üzerindeyse ona göre tedbirler alınabilir. Zemin etüdü mevcut binalara da yapılmaktadır. Sadece yeni yapılan binalar değil. Eğer bina sağlam değilse güçlendirme yapılabilir.”

Son güncelleme: 14:11 07.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı