• Turkhane Logo

Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım çağrısı

ABD’li Demokrat Senatör Robert Menendez, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını istedi. Menendez, Dışişleri Bakanı Pompeo’ya ayrıca John Bolton’un kitabında dile getirdiği Halkbank’la ilgili iddiaları da sordu.

14:59 24 Haziran 2020 Çarşamba
Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım çağrısı
ABD’li Demokrat Senatör Robert Menendez, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını istedi. Menendez, Dışişleri Bakanı Pompeo’ya ayrıca John Bolton’un kitabında dile getirdiği Halkbank’la ilgili iddiaları da sordu.



Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bir mektup göndererek çağrıda bulunan senatör, “Doğu Akdeniz bölgesinin istikrarı için ABD’nin Yunanistan, (Güney) Kıbrıs ve İsrail ile ilişkileri elzem. Ancak son aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunan ve Rum ortaklarımıza karşı saldırılarını artırarak hem bölgenin istikrarını hem de ABD çıkarlarını tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in Libya’ya yönelik silah ambargosunu deldiğini” belirten Menendez, Ankara’nın Libya ile vardığı anlaşma ile sadece Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın egemenliğini değil, uluslararası hukuku da “ihlal ettiğini” yazdı.


Demokrat senatör mektubunda, “ileride Türkiye’yi demokratik ve yapıcı bir NATO müttefiki olarak görmeyi içtenlikle umuyorum ancak saldırganlık karşısında çıkarlarımızı ve ortaklarımızı korumak için kendi hukukumuzdan yana olmalıyız” dedi.

MENENDEZ, POMPEO’YA HALKBANK’I SORDU

Başkan Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’ın Simon & Schuster Yayınevi’nden çıkan kitabı dün piyasaya çıktı. Trump yönetimi Bolton ve kitabını hedef almayı sürdürürken, Demokrat Partili Kongre üyeleri de kitapta yer alan ayrıntılar üzerinden Trump yönetimine yükleniyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun kıdemli üyelerinden Bob Menendez, Dışişleri Bakanı Pompeo’ya ayrıca Bolton’un kitabında yer alan iddialarla ilgili bir mektup da kaleme aldı.

   BREAKING 

I’m calling for a full accounting of Secretary Pompeo’s role in President Trump’s repeated efforts to manipulate our nation’s foreign policy to further his own interests above that of our national security.

READ: https://t.co/6Y7Hk0Y9T7 pic.twitter.com/bP7lVSn7q9 — Senator Bob Menendez (@SenatorMenendez) June 23, 2020

Menendez, Bolton’ın kitabındaki iddiaların, “Başkan’ın ABD’nin dış politikasını kendi çıkarlarına göre şekillendirmesinde Dışişleri Bakanı Pompeo’nun rolüne dair yeni soru işaretlerini gündeme getirdiğini savundu.

Menendez, ”Başkan Trump’ın ulusal güvenliğimizin üzerinde gördüğü kendi çıkarları için ülkemizin dış politikasını sürekli manipüle etme çabalarında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun rolünün açıklığa kavuşturulmasını” talep etti.

TRUMP’IN HALKBANK SORUŞTURMASINA MÜDAHALESİ

Kitapta, Başkan Trump’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen talep üzerine ABD’deki Halkbank davasına müdahale ettiği öne sürülüyor. Bolton, ABD Başkanı’nın geçmişte Halkbank davasına müdahale ederek savcıları değiştirme sözü verdiğini iddia etti.

Erdoğan’ın New York Güney Bölgesi savcılarınca İran yaptırımlarını delmekle suçlanan Halkbank’ın masum olduğunu belirttiği bir notu Mayıs 2018’de Trump’a ulaştırdığını belirten Bolton, ABD Başkanı’nın da Türkiye ve Çin’deki şirketlerle ilgili hukuki süreçlere müdahale ederek “sevdiği diktatörlere kişisel iyilikler yapmaya” istekli olduğunu gösterdiğini yazdı.

Bolton “Trump, Erdoğan’a konuyla ilgileneceğini ve Güney Bölgesi savcılarının kendi adamı olmadığını, Obama’nın adamı olduğunu ancak yerlerine kendi adamlarını yerleştirince sorunun da çözüleceğini söyledi” diye yazdı.

Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, kitabında, “adaletin engellenmesinin” Beyaz Saray için “bir hayat biçimi” olduğunu ifade etti.

Son güncelleme: 14:59 24.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı