• Turkhane Logo

Bir kararname ile Çapaklı köylülerinin toprakları ellerinden alındı

Çapaklı köylüleri de ranta feda edildi. Arazilerine dikilmek istenen biyogaz tesisine karşı çıkan köylülerin jandarma ile kırılamayan direnci Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile dağıtıldı. Verimli tarım toprakları acele kamulaştırıldı.

22:00 24 Eylül 2020 Perşembe
Bir kararname ile Çapaklı köylülerinin toprakları ellerinden alındı
Çapaklı köylüleri de ranta feda edildi. Arazilerine dikilmek istenen biyogaz tesisine karşı çıkan köylülerin jandarma ile kırılamayan direnci Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile dağıtıldı. Verimli tarım toprakları acele kamulaştırıldı.


Manisanın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı Mahallesi’nde yapılmak istenilen Biyogaz Enerji Santraline karşı 24 Temmuz tarihinde çiftçiler direniş yaparak jandarma ile karşı karşıya gelmişti.

Santrali yapmak isteyen şirketin iş makinelerinin araziye girmemesi için yol kapatan ve aralarında kadınlarında bulundu yaklaşık 150 kişilik grup jandarmanın sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.


Jandarma ile yaşanan arbede de yaklaşık 30 köylü gözaltına alınırken, özellikle jandarma tarafından darp edilen çiftçi kadınların görüntüleri kamuoyunda büyük tepkilere sebep olmuştu.



Biyogaz santralinin yapımını iptali için Manisa 1. İdare Mahkemesinde hukuk savaşı veren mahalle sakinleri şimdiden 24 Eylül tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle ikinci şoku yaşadı.

5 ARAZİ İÇİN ACELE KAMUŞLAŞTIRMA YAPILDI

24 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Salihli Çapaklı Mahallesi’nde biyogaz santralinin yakınındaki 5 arazi için acele kamulaştırma kararı verildi.

31254 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2970 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde “Ege Biyogaz Enerji Santrali’nin yapımı amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çapaklı Mahallesi’nde biyogaz santraline yakın olan 135 no’lu adadaki 52, 53, 54, 55, 56 no’lu parseller acele kamulaştırılacak” denildi.

“TAMAMEN HUKUKA VE YASAYA AYKIRI

Çapaklı köylülerinin avukatı ve Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege Değerli, acele olarak yapılan kamulaştırmanın hukuka ve yasaya aykırı olduğunu ifade ederek, acele kamulaştırmaların olağanüstü hallerde yapılması gereken bir durum olduğunu açıkladı.

Yapılan kamulaştırmada kamu yararının bulunmadığının altını çizen Değerli, “Tamamen yasanın amacına ve hukuka aykırı bir karar. Acele kamulaştırma dediğimiz yasa maddesi kanunumuzda çok eskiden beri var. Ama bu yasa maddesini getiriliş amacı, olağanüstü bir halde savaş veya doğal afet gibi devletin olaya ve bölgeye anında müdahalesi ile yapılacak işlemlerinin kamulaştırma dediğimiz uzun süreli gecikmemesi amacıyla getirilmiştir. Ancak son zamanlarda acele kamulaştırma tamamen yasanın amacı dışında kullanılmaya başlandı. Bu kararnamedeki acele kamulaştırmayı gerektirecek devletin hiçbir acil ihtiyacı bulunmamaktadır. Devletin orada yapacağı bir hizmet ve kamu yararı bulunmamaktadır dedi.

“KARARIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ

Resme Gazetede yayınlanan kararın iptali için Manisa 1. İdare Mahkemesine dava açacaklarını dile getiren avukat Değerli;“Cumhurbaşkanını kararnamesine karşı sonuçta bir idari işlem olduğu için iptal davası açacağız. Öncelikle yapacağımız işlem bu. Daha önce açtığımız davalarda sürüyor. Projenin kendisine açtığımız dava da keşif yapıldı ama halen Manisa 1. İdare Mahkemesinde dava sürüyor. Bu davanın ardından hemen santrale yol açılması için bir imar planı değişikliğine gidildi. Ona karşıda dava açmıştık. Bu davada devam ediyor. Şimdi de karşımıza bununla çıktılar. Gereken yasal yollar neyse başvuracağız ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 22:00 24.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı