• Turkhane Logo

Türkiye enflasyonda adım adım dünya liderliğine yürüyor

Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 12.62’ye çıktı. Bu sonuç, dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında Türkiye’yi 14’üncülüğe yükseltti.

11:48 08 Temmuz 2020 Çarşamba
Türkiye enflasyonda adım adım dünya liderliğine yürüyor
Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 12.62’ye çıktı. Bu sonuç, dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında Türkiye’yi 14’üncülüğe yükseltti.



Türkiye’den yüksek çift haneli enflasyonda Venezuela, Sudan, Liberya, Haiti, Angola, Zambiya ve Sierra Leone ile yarışıyor.

Haziranda yüzde 12.62’ye çıkan yıllık tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Türkiye’yi dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında 14’üncülüğe yükseltti. Dünyada en yüksek enflasyon yüzde 10 binle Venezuela’da bulunuyor. Onu yüzde 480 enflasyonla Zimbabwe izliyor.


TEK HANELİ ENFLASYON HEDEFİ ÇÖKTÜ

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak tarafından hazırlanan raporda enflasyon analizi yapıldı ve halen yüzde 12 civarındaki yıllık enflasyonun yüzde 15’e tırmanacağı savunuldu. Raporda şu tespitler yer aldı: “Haziran ayında TÜFE’deki artış yüzde 1.13 ile beklentilerin üzerinde çıkarken yıllık enflasyon da yüzde 12.62 oldu. Dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında Türkiye’yi 14’üncülüğe taşıyan bu artış iktidarın yazın tek haneli enflasyon vaadini ve Merkez Bankası’nın yıl sonu için yüzde 7.4’lük revize enflasyon hedefini de çökertti.”

ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞ DAHA DA HIZLANACAK

Raporda, geçen ay enflasyon sepetini oluşturan endekste kapsanan 418 maddeden 71 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 57 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadığı vurgulanarak, 290 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleştiği belirtildi. Sağlık harcamaları yüzde 13.5 ile en yüksek yıllık enflasyon artışının gerçekleştiği gruplardan birisi oldu. Raporda, kamu bankalarınca başlatılan konut, otomotiv, beyaz eşya, mobilya, tatil ve tüketici kredileri kampanyaları ve şimdiden yıl sonu hedefine ulaşan bütçe açıklarıyla birlikte enflasyondaki yükselişin daha da hızlanacağına dikkat çekildi.

Son güncelleme: 11:48 08.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı