• Turkhane Logo

Sektörler kaynıyor, durum acil: ‘Kaçınılmaz gerçekle yüzleşilecek’

Bayram öncesi dolar 6 lira, Euro da 7 liraya demirlenirken hemen ertesinde yeniden yükselişe geçti.

11:05 28 Ağustos 2018 Salı
Sektörler kaynıyor, durum acil: ‘Kaçınılmaz gerçekle yüzleşilecek’
Bayram öncesi dolar 6 lira, Euro da 7 liraya demirlenirken hemen ertesinde yeniden yükselişe geçti.




Piyasaların kurlarda artış ile açılması, sektörlerden gelen taleplerin de dillendirilmeye başlamasına yol açıyor. 


Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, “Kurlar indirilemediği sürece, kamunun mali dengesini olumsuz etkileyecek bu taleplerin giderek artması kaçınılmaz olacak” diyor.

“Bayram öncesi ipuçlarını görmeye başladığımız sektör taleplerinin dün hemen başlamış olması pek hayra alamet değil” diyen Sağlam, “Çünkü sektörlerden gelen talepler genellikle kamunun vergi gelirlerini azaltıcı ve/veya kamunun desteğini yani harcamaları artırıcı yönde oluyor. Kurlardaki seyir değişmediği sürece bu taleplerin tüm kesimlere yayılması sürpriz olmayacak” ifadesini kullanıyor.

Bununla birlikte sektörlerden bankalara olan taleplerin de artacağı, hem düşük faizli kredi hem de mevcut kredilerin yeniden yapılandırmaları taleplerinin artacağı gerçeği de kapıda duruyor.

Şimdiden bu yönde talepler gelmeye başlamış bile. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mobilya sektörünün KDV indirimi beklediğini açıklarken mobilya sektörünün ekonominin kilit sektörlerinden olduğunu, KDV indiriminin tekrarlanması gerektiğini kaydeden Palandöken, yüzde 8’e indirilecek KDV’nin yıl sonuna kadar sabitlenmesini talep ediyor.

Dün sektörü için yeni kamu desteği isteyenlere Ziraat Odaları Birliği de katıldı. Birlik  Başkanı Şemsi Bayraktar döviz kurlarının geldiği noktada, artık tarımda ithalat yapmanın cesaret isteyen iş haline geldiğini belirterek, “ Türkiye’nin tarımsal ürünlerde dışa bağımlı durumdan kurtulması için mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem gibi ithal girdiler konusunda çiftçiye sağlanan desteğin arttırılması gerektiğini” kaydediyor.

Sağlam’a göre, son kur artışlarından önce durumlarının zora girmeye başladığı konuşulan bazı sektörlerde taleplerin yükselmesi, bu sektörlerin durumlarının acilleştiğinin göstergesi…

“Bunlardan biri konut sektörü” diyen Sağlam, “Sektör dernekleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı yanlarına alıp, 2 aylığına konut fiyatlarında ve faiz oranlarında indirim yaptı. Daha önce kamu bankalarına, zararları karşılanmadan, ucuz konut kredisi verdirilmiş, bu da önemli bir yüke ulaşmıştı. Bu kampanyanın ardından, sektörden kamu yükünü arttıracak yeni talepler gelmesine kimse şaşırmayacak” diyor.

Sağlam, “Biriken sorunlara kur atağı da eklendi ve durumları ağırlaştı denilebilir” yorumunu yapıyor ve ekliyor:

“Orta vadeli programın böyle bir iklimde, nasıl olup da mali disiplini koruyacak biçimde yapılacağı ise giderek daha fazla merak edilir oluyor. Belli ki kur atağı bitmeden, istikrar olmadan bu talepler artarak devam edecek.”
 

Son güncelleme: 11:05 28.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı