• Turkhane Logo

"Ortada bir irade göremiyoruz!"

Bloomberg'in haberine göre, Türk Lirası, geçen hafta da değer kaybederek 1999 yılından beri en uzun süreli haftalık düşüşünü yaşadı.

12:53 25 Ekim 2020 Pazar
Bloomberg'in haberine göre, Türk Lirası, geçen hafta da değer kaybederek 1999 yılından beri en uzun süreli haftalık düşüşünü yaşadı.


Dokuz haftadır Türk Lirasının ABD Dolarına karşı değer kaybettiği belirtilen haberde, bu durumda Merkez Bankasının bu hafta verdiği faiz kararının etkili olduğu belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, perşembe günkü toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini %10,25te sabit tutmuş, geç likidite penceresi faizini ise yüzde 13,25ten 14,75e yükseltmişti.


Piyasa beklentisi ise politika faizinin yükseltilmesi yönündeydi.

Bloombergin haberinde TCMBnin kararının ekonomik ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde yatırımcıları endişeye düşürdüğü belirtildi.

BİR İRADE GÖREMİYORUZ

Eylül ayında beklenmedik bir şekilde faiz artıran TCMBnin bu haftaki kararı, dolar/TL kurunu psikolojik bir seviye olan 8e yaklaştırdı.

Londra merkezli Aberdeen Varlık Yönetimi şirketinde sabit getirili menkul kıymetler yöneticisi olan Viktor Szabo Bloomberge yaptığı açıklama, Ortada bir irade göremiyoruz. Yıllardır süren politika hataları şimdi de rezerv kaybı ve kur üzerindeki baskı olarak ortaya çıkıyor. TCMBnin kararı dengeyi kurmak için gerekli olan kredi büyümesinin yavaşlamasına yetkililerin yanaşmadığını gösteriyor dedi.

Bloomberg haberinde TLnin yaşadığı son değer kaybının 1999un anılarını canlandırdığı öne sürüldü; bu yıl yaşanan gelişmeler yüzünden 2001 yılındaki ekonomik kriz meydana gelmişti.

Dünya gazetesine göre geçen hafta ABD doları yüzde 0,76 değer kazanarak 7,9640 liraya, euro da yüzde 1,61 artarak 9,4200 liraya yükseldi.

Son güncelleme: 12:53 25.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı