• Turkhane Logo

Ölümü gören çiftçi, sıtmaya razı oldu!

AKP rejiminin ithalata dayalı hatalı tarım politikası Türkiye’de çiftçileri bitme noktasına getirdi. Bunun son örneği ‘patates soğan’ alımlarındaki fiyatlandırmada görülüyor.

12:17 12 Nisan 2021 Pazartesi
Ölümü gören çiftçi, sıtmaya razı oldu!
AKP rejiminin ithalata dayalı hatalı tarım politikası Türkiye’de çiftçileri bitme noktasına getirdi. Bunun son örneği ‘patates soğan’ alımlarındaki fiyatlandırmada görülüyor.



KaranlıktakiAydınlıkten Yusuf Derelinin haberine göre Rejim, patatesi elinde kalan çiftçinin sözde imdadına yetişti ancak patates alım fiyatı maliyetin bile altında. Sektör temsilcilerine göre 1 kilo patatesin üretim maliyeti 1 lira. TMO’nun çiftçiye vereceği fiyat ise 85 kuruş. Patatesinin depolarda çürümesinden korkan çiftçi, “Buna şükür.” diyor!‘Ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ deyimi vardır. Bugün Türkiye’de çiftçilerin içinde bulunduğu durumu bundan daha iyi anlatan bir deyim yok. İktidarın yanlış tarım politikaları çiftçiyi tüketti. Kazanamayan çiftçi üretimi bıraktı. TÜİK ve SGK’nın verilerine göre Türkiye’de çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azaldı. Tarım alanları da son 18 senede yüzde 12,3 düştü. 2008’de 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısı 2019’de 600 bine kadar geriledi. AKP iktidara geldiği 2002’de çiftçinin 1 milyar TL borcu vardı. Bugün bu rakam 130 milyara çıktı.

TÜKETİM AZALDI, ÜRÜNLER ELDE KALDI


Plansız üretim Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri. Geçtiğimiz yıl patatesin kilosu 7 liraya kadar çıkınca üretim bu yıl arttı. Ancak pandeminin de etkisiyle talep azaldı. Turizm sezonunun durması, lokanta ve restoranların kapanması patateslerin depoda kalmasına neden oldu. Patates üreticilerinin tepkileri ve muhalefetin konuyu gündeme getirmesi üzerine AKP iktidarı çiftçinin elindeki patatesi almaya karar verdi.

MALİYETİ 1 LİRA, TMO 85 KURUŞA ALACAK!

Çiftçinin elinde kalan 200-300 ben patates ve 40-50 bin ton soğan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınarak, ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Patatesin üretim maliyeti 1 lira. TMO ise kilo başına 85 kuruş ödeyecek. Soğan için ne kadar ödeneceği henüz açıklanmadı. Ancak bir kilo soğanın üretim maliyeti de 1 lira 20 kuruş.

Ürünlerinin depolarda çürümesinden korkan çiftçi, patates ve soğanları zararına da olsa TMO’ya verecek. Zira vermezlerse zararları daha da artacak. Çürüyen patates soğanı depodan çıkarmak için de ayrıca para ödemek zorundalar. Çiftçi ‘zararı’ azalacağı için mutlu; yaptığı işin karşılığını aldığı için değil!

ÇİFTÇİNİN DEVLETTEN ALACAĞI 210 MİLYAR LİRA

2006 yılında çıkarılan kanuna göre GSYH’nın en az yüzde 1’i tarıma destek için ayrılmak zorunda. 2006 yılından bu yana çiftçinin biriken alacağı 2020 yılı dahil 160 milyar lira civarındaydı. 2021’i de eklediğinizde rakam 210 milyar lirayı buluyor. İktidar, çiftçiye olan borcunu ödemek yerine fırsatçılık yaparak elindeki ürünü maliyetinin altında bir fiyattan alıyor. Bunun için bir de ‘teşekkür’ bekliyor…

Son güncelleme: 12:17 12.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı