• Turkhane Logo

Madencilere nefes aldırmadılar!

Karaman’ın Ermenek ilçesinden tazminat ve ücret alacakları için Ankara’ya yürümek isteyen maden işçileri jandarma tarafından engellendi.

20:10 25 Kasım 2020 Çarşamba
Madencilere nefes aldırmadılar!
Karaman’ın Ermenek ilçesinden tazminat ve ücret alacakları için Ankara’ya yürümek isteyen maden işçileri jandarma tarafından engellendi.


İşçiler jandarma barikatı önünde tepkilerini dile getirdi.

Maden işçisi Ali Selvi, 28 Ekim 2014 tarihinde 18 madencinin öldüğü faciayı hatırlatarak, “Bir eldiven diye yapıştım eldivenin içinden, benim arkadaşımın kolunu çıkardım. O adamın hakkını istiyorum şimdi ben. Sol elini sol. Gözümün önünden gitmiyor. Onun hakkının istiyorum, sizden sadaka istemiyorum” dedi.


Madenciler, jandarma barikatını yıkarak yürümek istedi.

Bu sırada jandarma madencilere müdahale etti.

Biber gazı sıkılan madencilerden biri, “Öldürün lan beni, öldürün” diye bağırdı.



9 MADENCİ GÖZALTINDA

Jandarmaya destek veren polis, TOMA’yı madencilerin önüne çekti.

Madenciler sıkılan gaz nedeniyle nefes almakta güçlük çekti.

İlerleyen dakikalarda madencilere plastik mermi sıkıldı. 

Gazdan etkilenen madencilere ve ailelerine sağlıkçılar yardımcı oldu. 

Bağımsız Maden İşin sosyal medya hesabından duyurduğuna göre, sendikanın Genel başkanı Tahir Çetin ve sendika uzmanı Büşra Yılmazın da aralarında olduğu 9 işçi gözaltına alındı.

SORUYORUZ, AHLAKSIZ KİM

Anayasa Mahkemesi’nin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununda yer alan Şehirler arası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez hükmünün iptal ettiğini hatırlatan Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, “Bizim yolumuzu değil patronun yolunu kapatın. Anayasa Mahkemesi yürüyün kararını verdi. Tazminat, maaş hakkımızdır. Bizim suç işlediğimiz bir şey var mı?” diye sordu.

Çetin, patronun iki kamyonunun kömür kaçırırken yakalandığını hatırlatarak, “Soruyoruz ahlaksız kim?” dedi.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hakları için direnen Ermenekli maden işçilerinin kaçak yollarla kömür satışı yapan patronlarının kamyonlarını yakalatttığını duyurmuştu.

Paylaşımda, Yıllardır işçilerin tazminat ve maaşlarını gasp ederek, hiçbir İSİG kuralına uymayarak, devlete vergi ödememek için kömürü kaçak olarak satışa sunan Özbeyler bu kez yakalandı. Hatem ve Fehmi Özbey bu kez suç üstü yakalandı. Ermenekli Madencilerin takibi ve Jandarmanın baskınıyla kaçak kömür taşıyan kamyonlar tespit edildi. El konuldu denilmişti.

Öte yandan Ermenekli maden işçileriyle birlikte direnen Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin fenalaştı ve işçiler tarafından hastaneye götürüldü.

Bağımsız Maden İş Sendikasından yapılan açıklamada, Başkanımız Tahir Çetin hastanede serum takıldı. Durumu iyi. Bir saat içinde barikat başında olacak ve Ankara Yürüyüşümüz başlayacak denildi.


 

Son güncelleme: 20:10 25.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı