• Turkhane Logo

Korona salgınında harcamalar kısıtlandı birikimler arttı

Koronavirüs salgını sonrası para harcama davranışları değişti. İnsanların harcama yapmaktan kaçınması sebebiyle Avrupa’da banka hesaplarındaki para miktarlarında büyük artışlar yaşandı. Türkiye’de ise TL hesaplarında yüzde 14 artış oldu.

11:14 26 Mayıs 2020 Salı
Korona salgınında harcamalar kısıtlandı birikimler arttı
Koronavirüs salgını sonrası para harcama davranışları değişti. İnsanların harcama yapmaktan kaçınması sebebiyle Avrupa’da banka hesaplarındaki para miktarlarında büyük artışlar yaşandı. Türkiye’de ise TL hesaplarında yüzde 14 artış oldu.



Salgın sebebiyle pek çok işletmenin kapalı olması ve parası olanların harcama yapmaktan kaçınması sebebiyle Avrupa’da banka hesaplarındaki para miktarlarında büyük artışlar yaşandı. Bu yıl 400 milyar euro birikmesi bekleniyor. Türkiye’de ise iki ayda Türk Lirası hesapları yüzde 14 arttı.

BANKALARDAKİ BİRİKİMLER ARTTI


Sözcü’den Can Mumay’ın haberine göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankasında koronavirüs sürecinde karantina altında kalındığı dönemde banka hesaplarındaki para miktarı arttı. Financial Times’ta yer alan habere göre; Fransa’da son iki buçuk ayda toplam mevduat artışı 60 milyar euroya ulaştı. Mart ayında İtalyan banka hesaplarındaki mevduat artışı 16,8 milyar euro olurken İspanya’da normalde mevduatlar aylık ortalama 2,3 milyar euro artarken banka hesaplarındaki para miktarı martta 10,1 milyar euro yükseldi. İngiltere Merkez Bankası rakamlarına göre ise Mart ayında 13,1 milyar poundluk rekor mevduat artışı gerçekleşti.

ALMANLAR YASTIK ALTINDA BİRİKTİRİYOR

Almanya’da ise banka hesaplarından yüksek miktarda çıkışlar gözlendi. Almanlar tıpkı 2008 krizinde olduğu gibi bankalarındaki nakit paraların bir kısmını çekerek yanlarında taşıma yolunu seçti. Almanya Merkez Bankası verilerine göre Şubat ayının sonları ve Mayıs arasında piyasada dolaşımdaki para miktarı 39.7 milyar euro arttı. Avrupa Komisyonu bu yıl banka hesaplarındaki nakit miktarının yüzde 12,8 artmasını bekliyor.

400 MİLYAR EURO BİRİKECEK

Allianz’ın yaptığı tahmine göre 2020 yılının sonuna dek Avrupa’da 400 milyar euroluk ekstra sermaye birikimi olacak. Bu rakam Avrupa Birliği ekonomisinin yüzde 3’üne tekabül ediyor. Ekonomist Melanie Debono vatandaşların pandemi sürecinde harcamadan kıstıklarını belirterek, “Normalleşme başlasa bile insanlar eskisi gibi özgürce para harcamak istemeyecekler çünkü kalabalık yerlerden uzak duracaklar ve yurt dışı seyahati yapmaktan çekinecekler” diyor.

BANKALARDAKİ MEVDUATLAR 180 MİLYAR TL ARTTI

Merkez Bankası istatistiklerine göre 13 Mart tarihinde hesaplarda 1 trilyon 296 milyar 888 bin 241 Türk Lirası bulunuyordu. 15 Mayıs tarihine gelindiğinde ise bankalardaki Türk Lirası tutarı 1 trilyon 476 milyar 345 bin 555 seviyesine çıktı. Yani Türkiye’de ilk vakanın ortaya çıkmasından iki ay sonra bankalardaki TL mevduatı yaklaşık 180 milyar TL arttı. Söz konusu miktar koronavirüs sebebiyle ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara yapılan ödemenin 32 katı büyüklüğünde.

Son güncelleme: 11:14 26.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı