• Turkhane Logo

“İşsizlik sosyal patlamalara sebep olabilecek boyutlara gidiyor”

Ülkenin gerçek gündeminin çığ gibi büyüyen işsizlik olduğuna dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, işsizliğin hem ekonomik hem sosyal patlamalara sebep olabilecek boyutlara gittiğini kaydetti.

20:10 14 Temmuz 2020 Salı
“İşsizlik sosyal patlamalara sebep olabilecek boyutlara gidiyor”
Ülkenin gerçek gündeminin çığ gibi büyüyen işsizlik olduğuna dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, işsizliğin hem ekonomik hem sosyal patlamalara sebep olabilecek boyutlara gittiğini kaydetti.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, ülkenin gerçek gündeminin çığ gibi büyüyen işsizlik olduğunu belirtti. Sadece son iki yılda 3 milyon 500 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi. Budak, “İşsizlik Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. İşsizlik hem ekonomik hem sosyal patlamalara sebep olabilecek boyutlara gidiyor” dedi.

İSTİHDAMDA YAŞANAN SIKIŞMA DEPREME YOL AÇTI

TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen Budak, “Bütün veriler, istihdamda uzun süredir yaşanan sıkışmanın artık bir depreme dönüştüğünü gösteriyor. Türkiye birkaç yıldır ciddi bir istihdam daralması yaşıyor. Başkanlık sistemi altında son iki yılda 3 milyon 500 bin kişi işini kaybetti. Tarım, sanayi, inşaat ve hizmetler sektöründe yüz binlerce kişi işsiz kaldı. İstihdam kaybı yaşamayan sektör yok” dedi.


ASIL ETKİ İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI KALKINCA GÖRÜLECEK

İş aramayan ancak iş bulsa çalışacak kişi sayısının 4 milyon 460 bine yükseldiğinin altını çizen Budak, “Bugünkü iktidarın yönetimi altında, TÜİK’in rakamlarına göre 4 milyon 460 bin kişi geleceğe olan inancını kaybetti. Cumhuriyet tarihi boyunca böyle bir durum görülmedi. Geçen sene bu rakam 2 milyon 285 bin kişiydi. Bir yılda iki kat artmış durumda. Asıl büyük etki kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağının kaldırılmasıyla görülecek” dedi.

İKTİDARIN VATANDAŞA LAYIK GÖRDÜĞÜ DESTEK GÜNLÜK 18 TL DE

İktidarın pandemi sırasında işsiz kalanlara hak ettiği desteği vermediğini ifade eden Budak, “Nisan-Haziran 2020 döneminde, ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara nakdi ücret desteği kapsamında toplam 1 milyon 705 bin 147 kişiye, 2 milyar 801 milyon 754 bin TL ödeme yapıldı. Kişi başı ortalama aylık 548 lira, günlük 18 lira. Tek adam rejiminin işte vatandaşına layık gördüğü destek bu. Günlük 18 TL!” dedi.

ALT LİMİTTEN BİLE DAHA DÜŞÜK ÖDEME YAPILMIŞ

Mevzuat gereği, kısa çalışma ödeneğinin alt limitinin brüt asgari ücretin yüzde 60’ı olan 1.752 TL’den az olamayacağını vurgulayan Budak, “Ancak, İŞKUR’un işsizlik fonu Haziran ayı bülteninde, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında kısa çalışma ödeneği alan kişi ve toplam ödeme rakamları verilmiş. Bültende verilen rakamlara göre, bir kişiye Nisan ayında 1.573 TL, Mayıs ayında 1.694 TL, Haziran ayında ise, 1.336 TL ödeme yapılmış. Nasıl oluyor da yapılan ödemenin ortalaması alt limitten daha düşük çıkabiliyor?” dedi.

Son güncelleme: 20:10 14.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı