• Turkhane Logo

'İngiltere'den ABD'ye kadar ciddi riskler altındayız'

Ekonomist Emre Alkin, blogunda, ekonomide 'iyileşme' yorumlarını değerlendirdi:

09:06 05 Temmuz 2019 Cuma
'İngiltere'den ABD'ye kadar ciddi riskler altındayız'
Ekonomist Emre Alkin, blogunda, ekonomide 'iyileşme' yorumlarını değerlendirdi:



Önce G-20 ardından enflasyon oranları piyasaları sakinleştirirken, ekonomiyle ilgili akıl karıştırıcı sinyaller geliyor diyebilirim. Ancak, ekonomik risklerin yanında politik ve diplomatik risklerin hala rüzgarın yönünü çevirme ihtimali var.

Bunları moral bozmak için söylemiyorum. Bazı parametrelerde düzelme olmasını iyileşme olarak nitelendirmek için heniz erken olduğunu hatırlatmak için altını çiziyorum. Para kazanmak zor zanaat ve tasarrufların erimemesi için herkesi aceleci davranışlardan uzak tutmaya çalışıyorum. 


Önümüzde ekonomik olduğu kadar, politik riskler var. Biliyorum, enflasyon oranları beklendiği şekilde açıklandı, ve böylece Merkez Bankasının faiz indirme ihtimali artmış oldu. Daha önceki yazılarımda ve sosyal medyadaki paylaşımlarımda tekrar ettiğim gibi, geçen yılın olumsuz baz etkisinden ilk olarak Eylül Enflasyonu ile kurtulacağımız için, düşüş trendinin devam edeceğini söylemek zor değil. 

Ancak, bu olumlu trendin önünde bazı riskler var. Merkez Bankasının 25 Temmuzda yapacağı faiz açıklaması öncesinde ABD tarafından olumsuz açıklamalar gelmezse fazla sıkıntı yaşamayız ancak, iç siyasette her 24 saat büyük gelişmelere sahne olacakmış gibi bir potansiyel taşıyor. Uluslararası gündem de dolu açıkçası. 

İngiltereden ABDye kadar ciddi riskler altındayız...

Temmuz Ayına damgasını vuracak en önemli uluslararası gelişmelerden biri, 22 Temmuzda yapılacak  olan İngilteredeki Muhafazakar Parti Genel Başkanlık seçimleri. Boris Johnson ve Jeremy Hunt arasında geçecek yarıştan galip gelen kişi, İngiltere Başbakanı olacak. Boris Johnsonun seçilmesi durumunda yaşanacak süreç politik analistler tarafından Trumptan sonraki ikinci felaket olarak adlandırılıyor. 

Bu arada S-400lerin hangi tarihte Türkiyede konuşlandırılacağı bir muamma. ABD Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından Türkiye ile ilgili oldukça sert söylemler devam ediyor.Füzelerin gelmesi durumunda Türkiyeye ciddi yaptırımlar uygulanacak, bunun şakası yok şeklinde bir açıklamaya şahit oldum dün. Açıklamayı yapan Temsilciler Meclisi Dış İşleri Komitesi Başkanıydı. Dolayısıyla G-20 Zirvesindeki olumlu mesajlara rağmen, meselenin bitmediği anlaşılıyor. 

Temmuzun son günü ise, hem Fed toplantısı hem de Türk Pilotlarının F-35 programından ve ABDdeki üstlerden ayrılması bekleniyor. Dolayısıyla Türk Para ve Sermaye Piyasalarının diğer piyasalara göre gündemi daha yoğun ve dalgalanmaları daha güçlü olabilir.  Enflasyon sonrası önümüzde sakin bir seyir bekleyen uzmanların elbette bu detayları görmezden gelmesi mümkün değil. 

ABDnin Türkiyeye karşı tamamen cephe almasını önleyecek belki de en ciddi gelişme İrana yapılacak bir saldırı olacak. İran bize saldırılırsa İsraili yok ederiz şeklinde bir açıklama yaptı. Bunun bir tehdit mi yoksa blöf mü olduğunun kararını ABD verecek. Hiçbir şey olmasa bile Temmuz Ayının oldukça heyecanlı geçeceğini söylemek yukarıdaki detaylara bakınca zor değil.

Portföyleri çeşitlemek için aceleci davranmayın. Sonra toparlamakta zorluk çekersiniz. Benden söylemesi. 

Bu yazı Emre Alkinin blogundan alınmıştır

Son güncelleme: 09:06 05.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı