• Turkhane Logo

'IMF ile anlaşılmazsa kur saydırır: 8-10-15'

Ekonomist Uğur Civelek, iktidarı kastederek, "Söyleyecek başka lafları yok bitti. 1995'ten bu yana eğilimler dünyada sürdürülebilir değil.

23:38 28 Eylül 2019 Cumartesi
'IMF ile anlaşılmazsa kur saydırır: 8-10-15'
Ekonomist Uğur Civelek, iktidarı kastederek, "Söyleyecek başka lafları yok bitti. 1995'ten bu yana eğilimler dünyada sürdürülebilir değil.



Gelirler azalıyor ancak insanlar artıyormuş gibi tüketiyor. Bu sürecin sonucunda bir küresel kriz yaşadık. ABD de bunun bir parçası oldu.

Bilgi Durağı tarafından sosyal medyada yayınlanan videoda, ekonomist Civelek IMF ve dolar kuru ile ilgili de uyarılarda bulundu ve ekledi:


2002-2013 arasındaki çılgın, hesapsız borçlanma bundan sonra yok. Küresel krizden sonra da 10 yıl geçti, hep gün kurtararak sorunlar ağırlaştı. Ülkeyi yönetenler, borçlu olanlar hayal kuruyor. Yine o 2002-2012 arası gibi bol para gelse kurtarırız. Gelmeyecek. Yanlış yapanların zarları düşeş gelip de kendilerini kurtaramayacaklar. Hatalarını başkalarına ödetemeyecekler. Ödetecekler ama kendileri de ödeyecek. 2018 o kriz sonrasındaki 10. yıl, bazı eğilimler açısından kırılma yılı oldu. Herkes korkuyordu. ABD Merkez Bankası faiz yükseltiyorsa sıkıntı var, bu korku geri planda kaldı. Ticaret savaşları başladı.

Bir takım jeopolitik önemi olan ülkelere yaptırımların dozu artmaya başladı. Son 10 yılda en çok Ukrayna yaptırımlarını konuşuyorduk. Geçen sene bir anda İran konusu farklı bir boyuta ulaştı. Dünyadaki günü kurtarmaya destek veren çok uluslu yapılarda strateji değişimi gündeme gelir oldu. 

En son duyuyorsunuz, İngiltere Türkiyedeki fabrikasını 2021de kapatacakmış. O kadar çok geç kalmış karar. 2018de strateji değişikliğine gitmişler belli. Benzeri çok örnek duyacaksınız. 2018 sonrası kolay olmayacak. Dünya ticaret hacminde yavaşlama göreceğiz. Yaprak dökümü gibi batan bankaları duyacağız. Ödemeler sistemi bu yükü taşımayacak. Pek çok insan göç yollarına düşmeye başlayacak. Ama bir çok yer kapalı olacak. 

En çok buradan göç etme isteği olacak. Gerginliğin en yüksek olduğu yer de belli. Bizim etrafımız. Dünya bir kış mevsimine gidiyor. 2008 küresel kriz yaprak dökümünün başlangıcı. Artık yaprak dökümünün sonu geliyor. Kış nasıl olur. Tarihe bakın. İki dünya savaşının olduğu koşullara bakın.




Şimdi kış mevsimi. Zor bir dönem. 

Bizler anı yaşamaya şartlandırıldık. Biz hayvanlar gibi anı yaşayamayız. Bizi anı yaşamaya şartlandırdılar. Ve bunun ağır bedelleri var. 1945ten bu yana dünya görmediği bir kriz yaşayacak. Biz de en ağırlarından birine katlanmak zorunda kalacağız. 94-2001 kriz değilmiş diyeceksiniz.

IMF ile anlaşırsanız, IMF size Amerikanın taşeronluğunu yapacak bir anlamda. Ekonomik olarak çözüm yok bu koşullarda. Dünyada çözüm olmadan Türkiyenin ekonomik çözümü yok. Dünyada yeni bir düzen kurulur, siz de o düzene göre hareket edersiniz.

Türkiyedeki siyasi yapının ömrü doldu. BOPta olduğu gibi Türkiyeyi parçalamaya çalışacaklar mı? Buna içeriden itiraz gelecek mi, iç çatışmalar çıkacak mı? Bunu görenler servetleriyle beraber yurt dışına iltica etmeye çalışıyorlarmış. Bizim gidecek yerimiz yok ki başka. IMF tam vesayet isteyecek. Çıkar çatışmamız var. IMFye hayır dese yönetim, bu kez para yok. Kur saydırır. 8-10-15. Venezuela gibi olmak var. İkisinden birini seç.

Son güncelleme: 23:38 28.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı