• Turkhane Logo

Erdoğan'ın çağrısına rağmen TL'den dövize geçiş eğilimi sürüyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın döviz hesaplarının ekonomiye kazandırılması çağrısına rağmen, bankalardaki döviz varlıkları artmaya devam ediyor.

12:00 12 Nisan 2021 Pazartesi
Erdoğan'ın çağrısına rağmen TL'den dövize geçiş eğilimi sürüyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın döviz hesaplarının ekonomiye kazandırılması çağrısına rağmen, bankalardaki döviz varlıkları artmaya devam ediyor.



Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş da, 12 Nisan tarihli, TL’den dövize geçiş; yeniden... başlıklı yazısında, kurun ve faizlerin yükselmesinin ardından döviz hesaplarından Türk Lirasına geçişte sona gelindiğini belirtti. 

Döviz hesaplarında yeniden bir artış görülmesinin olası olduğuna değinen Aktaş, BDDK verilerine göre de döviz hesaplarında artış görüldüğüne dikkat çekti.


Aktaş, Merkez Bankası’nın açıkladığı 2 Nisan’a ilişkin son verilerin döviz hesaplarının azalmayı sürdürdüğünü göstermesine rağmen, TL cinsi mevduatta artışın durduğunu ve bu hesaplarda bir miktar gerileme oluştuğuna işaret etti. 

Geçen hafta ya da en geç bu hafta döviz hesaplarındaki gerilemenin tümüyle durduğunu ve yönün yeniden yukarı döndüğünü göreceğiz. Bu konuda ilk veriler BDDK’dan gelmiş durumda. Döviz hesapları yönünü yeniden yukarı çevirdi yorumunu yapan Aktaş, Çünkü gün geçmiyor ki faizin yüksek olduğundan dem vurulmasın. Ve herkes biliyor ki faizi, ekonomik koşullar oluşmadan düşürme yönündeki adımlar her zaman kurun tırmanmasıyla sonuçlandı ifadelerini kullandı. 

Aktaş yazısını şu satırlarla sürdürdü:

...her ne kadar göreve geldikten sonraki sıkı para politikasına vurgu yapmaktaysa da yeni başkan Şahap Kavcıoğlu’nun faiz konusundaki görüşleri biliniyordu, hani klasik bir ifadeyle bu konuda yazdıklarının mürekkebi bile kurumamıştı. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın bundan sonraki faiz politikasının nasıl şekilleneceği konusunda kimse kuşku duymuyor.

Belki 15 Nisan’da bir indirim olmayacak; muhtemelen de olmayacak. Ama piyasa hep şöyle düşünecek: Bu sefer olmadıysa bir sonrakinde olur, faiz indirilir, dolayısıyla kur da fırlar, ben pozisyonumu ona göre alayım...

Son güncelleme: 12:00 12.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı