• Turkhane Logo

‘Elektrik ve doğal gaz faturaları ikiye katlanarak geliyor’

Enerji Piyasası Denetleme ve Düzenleme Kurumu doğalgaz ve elektrik faturalarında üç aylık ortalama alınacağını söylemesine karşın faturalar katlanmış şekilde gelmeye başladı.

14:24 18 Nisan 2020 Cumartesi
‘Elektrik ve doğal gaz faturaları ikiye katlanarak geliyor’
Enerji Piyasası Denetleme ve Düzenleme Kurumu doğalgaz ve elektrik faturalarında üç aylık ortalama alınacağını söylemesine karşın faturalar katlanmış şekilde gelmeye başladı.



Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte alınan önlemler kapsamında Türkiye’de de insanların evlerinde kalması teşvik ediliyor.

Sokağa çıkma yasakları haftasonları 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta halkın tamamı için uygulanıyor.


Tedbirler ekonomiye de yansıdı. Birçok çalışan işsiz kaldı ya da ücretsiz izine çıkartıldı. Bu durum ödenmesi gereken elektrik doğal gaz ve su faturalarının devlet tarafından ödenmesi, indirim yapılması hiç değilse ertelenmesi beklentisini oluşturdu.

Faturaların devlet tarafından ödenmesi veya ertelenmesi taleplerine karşın Enerji Piyasası Denetleme ve Düzenleme Kurumu (EPDK) yaptığı açıklamada karantina uygulaması olan yerlerde yeni fatura kesilmeyip ortalama tüketim değerleri üzerinden önümüzdeki üç ay elektrik ve doğal gaz faturası kesileceğini açıklamıştı.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda nisan başında yapılan bu açıklamanın ardından gelen ilk elektrik ve doğal gaz faturalarının önceki aylara göre daha yüksek olduğu iddia edildi.

Bu iddiayı dillendirenlerden biri de ekonomi gazetecisi Cem Seymen oldu.

Seymen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda elektrik ve doğal gaz faturasının önceki aylara göre yüksek geldiğini belirterek, diğer insanlarda da benzer bir durum olup olmadığını sürdü.

Independent Türkçe’nin haberine göre, Tüketiciyi Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, “Vatandaşlara ‘evde kal’ dedik, tabii ki evde kalınca faturalar da yükselecekti. Her haneye faturalar gelmeye başlaması ile hanelerden yükselen yüksek fatura çığlıkları beraberinde gelmektedir” dedi ve devam etti:

“Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu bu ay gelen faturaların yüksekliğinden şikayetçi. Sayaçların okunmadan geçmiş iki yılın ilgili ayının ortalamasının alınarak kıyasen düzenlenen faturaların doğruluğu şüphelidir. Kıyasen fatura düzenlemesi korona virüsü ile mücadele kapsamında bulaşma riskine karşı alınan bir önlem çerçevesinde EPDK’nın kararı ile düzenleniyor, düzenleme EPDK nın kararında karantinaya alınan bölgelerde, idari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgelerde, sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgelerde, uygulanıyor. Buradan da gördüğünüz üzere hemen hemen tüm bölgeleri kapsıyor.

Kıyaslama yolu ile kesilen faturalar konutlara şirketlerin personeli tarafından dağıtılıyor, dağıtım yapan kişi konuta girişine kadar gelebiliyor ise sayacı da okuyabilir. Burada dağıtım şirketlerinin lehine onlara maddi menfaat sağlayacak bir uygulama olduğu kanaatindeyiz. Bu uygulama ile güçsüz olan tüketici yerine güçlü olan şirketler korunmaktadır.”

TÜKODER Genel Sekreteri Onur Cingil, çok sayıda tüketiciden gelen elektrik ve doğal gaz faturalarının önceki aylara göre yüksek olduğuna dair şikayetler aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Bir tüketici olarak benim de faturam önceki ayın neredeyse iki misli geldi. Yapılan açıklamalarda bir önceki aylara göre faturalandırma yapılacağı söylenmişti. Ancak zaten 10 farklı ücretlendirme ve beş ayrı vergi kalemi ile kullanımın iki katı oranında gelen fatura bu sefer gelen rakamın da iki misliyle gönderildi. EPKD’nın bir an önce açıklama yapması gerekiyor bu konuyla ilgili olarak açıklama yapması gerektiğini söyledi.”

Son güncelleme: 14:24 18.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı