• Turkhane Logo

Dolarda gece yarısı şoku: Yeni haftaya 8,35 TL’den başladı

7 Kasım 2020'de Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı'na getirilen Naci Ağbal'ın gece yarısı kararnamesi ile azledildi.

08:55 22 Mart 2021 Pazartesi
Dolarda gece yarısı şoku: Yeni haftaya 8,35 TL’den başladı
7 Kasım 2020'de Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı'na getirilen Naci Ağbal'ın gece yarısı kararnamesi ile azledildi.



Ağbalın halefi Şahap Kavcıoğlunun eski Halkbank genel müdür yardımcısı olması Amerikaya nispet gibi yorumlandı. Dolar haftanın ilk gününe Asya-Pasifik piyasalarında 8,35 TL gibi rekor fiyatla başladı. Bankalara döviz işlemlerini durdurması için talimat verildiği iddia edildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haftalık repo (politika) faizini yüzde 17’den yüzde 19’a yükselttikten bir gün sonra Naci Ağbal’ı Merkez Bankası (TCMB) başkanlığından azledip yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nu getirmesi yatırımcıları endişelendirmişti.


TL’nin  yeni bir kur şoku ile karşı karşıya gelebileceği belirtiliyordu. Hafta sonu doların 8 TL’nin üzerine çıkabileceği tahminleri havada uçuşurken, Asya-Pasifik piyasalarında haftanın ilk işlem günü başladı.

DOLAR GECE YARISINDA YÜZDE 16 DEĞER KAZANDI

Dolar Türkiye saati ile 21:38 itibarıyla 8,35 TL’ye yükseldi. 19 Mart Cuma ile biten haftayı 7,21TL’den kapatan dolar ilk kotasyonlarda yüzde 16 değer kazandı. Açılış seansından sonra dolar, 8,25 TL’ye kadar gerilese de cuma günkü kapanışa göre yüzde 12 yukarıda.

Aynı dakikalarda euro 9,95 TL’ye yükseldi. Euro cuma günü 8,58 TL seviyesindeydi.

Türkiye saati ile 03:20’de Tokyo, Hong Kong ve Singapur piyasaları açıldıkça dolar 8,15 TL’ye , euro ise 9,70 TL civarına geriledi.

Uzmanlara göre Türkiye ve Londra piyasaları açıldıktan sonra dolar ve euro karşısında gün boyu nasıl bir performans sergileyeceği TL’nin bundan sonraki seviyelerine dair ipuçları verecek.

Gece yarısında rekor fiyatlara riski azaltmak isteyen büyük bankalar internet bankacılığı üzerinden döviz alım-satımın durdurdu.

Ana eğilimi görmek için henüz erken olduğuna ve Asya-Pasifik piyasalarında işlem hacminin sığ olduğuna dikkati çeken bir bankacı, “Doların yüzde 16 değer kazanması yarın bizde piyasanın nasıl açılacağına dair önemli bir işaret. Dolar faiz artışından önceki 8,50 TL seviyesini geçebilir. Yabancılar TL’yi satıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

MERKEZ BANKASI’NIN IŞIKLARI YANIYOR MU?

Kronos ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, Merkez Bankası’nda gece yarısı darbesinden sonraki ilk işlem gününde doların TL’ye mukabil yüzde 16 değer kazanmasının sürpriz olmadığını belirtti.

Yükselişte kısa vadeli faiz kazancı için gelen yabancı yatırımcının Ağbal’ın yerine Kavcıoğlu’un getirilmesine “faiz indirimi” işareti olarak yorumlamasının etkili olduğunu  belirten Bozkurt, şahsi Twitter hesabında faiz lobisini “tuzu kurular” diye nitelendirdi.

Merkez Bankası’nın çaresizliğine işaret eden Bozkurt, “24 saat içinde her şey olabilir. Baltaları çıkardı tuzu kurular.” dedi. Bozkurt, “Merkez Bankası’nın ışıkları yanıyor mu?” sorusunu da yöneltti. #Dolar 8,35 TL. (+%16)
Bu gece Merkez Bankasının (TCMB) çiçeği burnunda başkanı Şahap Kavcıoğlunun nasıl cevap vereceği önemli.
24 saat içinde her şey olabilir. Baltaları çıkardı tuzu kurular.
O kadar söyledim. En küçük bir geri adımda gözünüzün yaşına bakmazlar. dedim. — Turhan Bozkurt (@TurhanBozkurTV) March 21, 2021
“YENİ BAŞKANI KAVCIOĞLU’NUN KAFASI KARIŞIK”

İsmini açıklamak istemeyen bir bankacı Kronos’a verdiği mülakatta Merkez Bankası başkanının 21 ayda 4’üncü defa değişmesinin TCMB’nin son itibar kırıntılarını da silip süpürdüğünü vurguladı.

Kavcıoğlu’nun bugün  Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetim kurulu üyesi bankaların genel müdürleri ile yaptığı video-konferansın ise belirsizlikleri daha da artırdığını kaydetti.

Kavcıoğlu’nun kafasının çok karışık olduğunu ve enflasyon indirimine bağlı faiz indiriminden bahsettiğini aktaran aynı bankacı, “Kavcıoğlu’nun nasıl  bir politika takip edeceği meçhul. Ancak dünyada enflasyonun yükselişe geçtiği bir dönemde faiz indirimi işareti vermesi Berat Albayrak dönemine dönüşün ilk işareti.” dedi.

Bugün TCMB’den yapılan yazılı açıklamada “Önceliğimiz enflasyonla mücadele.” denilmesine karşılık banka genel müdürleri ile iki saate yakın süren görüşmede bambaşka bir politika çerçevesi çizildiği belirtiliyor.
 

Son güncelleme: 08:55 22.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı