• Turkhane Logo

Dolar şoku tekrarlanabilir

12:17 02 Temmuz 2020 Perşembe
Dolar şoku tekrarlanabilir

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını Türkiye ekonomisini de derinden sarsıyor. 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys, Türkiyenin negatif görünümü göz önüne alındığında pozitif görünüm ya da not yükseltilmesi ihtimali son derece düşük. tespitinde bulundu.

Moodysin Türkiye ile ilgili yayınladığı son raporda, Türkiyenin kredi profilinin geçen üç yılda aşınan kurumsal ve yönetim gücündeki aşınmayı, uygulanan politikalardaki belirsizliği ve dış kırılganlıkları yansıttığı vurgulandı. 
MOODYS, KAMU BANKALARININ UCUZA SATTIĞI DOLARLARI İMA ETTİ
Raporda, “Türkiyenin finans piyasaları 2019da geçici olarak istikrar kazandı, ancak o tarihten bu yana politikaların yönü ve şeffaflık konusundaki yeni endişeler istikrarı bozdu.” ifadeleri kullanıldı. 
Rezervlerin daha da azalması ve dolarizasyonun artması sebebiyle kurların tekrar yükselişe geçtiği vurgulanırken, “Enflasyon ve dış kırılganlıklar yüksek seyretmeye devam ediyor, cari işlemler dengesinde dengenin neredeyse sağlanmasına rağmen lirada devam eden zayıflık bu duruma uygun şartlara yol açıyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.
2018DEKİ GİBİ KUR KRİZİNE YOL AÇABİLİR
Moodys, Türkiyede jeopolitik tansiyonun tekrar artması ve stagflasyonun (yüksek enflasyon ile ekonomik krizin bir arada olması) daha da sürmesi ihtimalinin 2018deki kur krizi veya zorlu şartların tekrarlanmasına yol açabileceğine işaret etti.  
Raporda Türkiyenin kredi notunun indirilebileceği imasında da bulunuldu: Yurt dışından fonlama gereksinimlerini destekleyici etkin bir politika çerçevesi izlenmemesi, enflasyon baskılarının azaltılmaması ve ülkenin sürdürülebilir büyüme patikasına oturtulmaması halinde indirilebilir.

Son güncelleme: 12:17 02.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı