• Turkhane Logo

Dolar çiftçileri vurdu: 'Traktörünü, ineğini satıyorlar'

Ekonomik krize siyasi gerilimler eklenince dolar yeniden hareketlendi. Türk Lirası’nın giderek eridiği bugünlerde dolar 8 lirayı aşınca en ağır darbelerden birini çiftçiler aldı.

10:04 27 Ekim 2020 Salı
Dolar çiftçileri vurdu: 'Traktörünü, ineğini satıyorlar'
Ekonomik krize siyasi gerilimler eklenince dolar yeniden hareketlendi. Türk Lirası’nın giderek eridiği bugünlerde dolar 8 lirayı aşınca en ağır darbelerden birini çiftçiler aldı.



Çiftçiler ilaç, gübre, mazot hepsinin ithal olduğuna dikkat çekiyor ve borçları için de yeni bir yapılandırma yapılması gerektiğini vurguluyor.  

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Dolar kurundaki artıştan dolayı, bizim ilaç, gübre, mazot gibi girdilerimizden bir çoğu, tamamen ithal olduğu için maliyetlerimiz çok arttı. Bu maliyet artışları, yeni dönemdeki ürünün ekiminde çiftçinin üzerinde çok büyük bir kambur olacak. Bu maliyetler altında çiftçilerimiz çok eziliyor” dedi.


Özellikle süt hayvancılığının çok büyük bir krize doğru gittiğini vurgulayan Doğru, rakamlardaki yükselişi şöyle sıraladı:

“Yemlik soya fasulyesini Kasım 2019da 390 dolara alıyorduk. Şu anda 520 dolara yükseldi. Kasım 2019da dolar kuru 5.74tü, şu anda 8 lirayı aştı. Hem dolar bazında fiyat arttı, hem de dolar kuru yükseldi. 2019 Kasım ayında yemlik mısır 98 kuruştu, şu anda 1 lira 92 kuruşa kadar yükseldi. Yani iki katına kadar çıktı.

Süt yeminde Kasım 2019la bugün arasında ortalama yüzde 46 fiyat artışı oldu. Bu sene Nisan ayında ilk hasat yonca 95 kuruşla başladı, şu anda 1 lira 42 kuruş. Kuru yonca fiyatı bu… Bu maliyetlerin artışına rağmen 2019 süt fiyatları 2 lira 30 kuruşta kaldı, değişmedi.”

Çiftçilerin çok zor durumda olduğunu kaydeden Başkan Doğru, “Kamu finansman kaynaklarına ulaşabilen ve bunları da tüketen çiftçilerimiz özel bankalarda da kaynak bulamayınca başka yollardan borçlanıyor. Bunları da ödeyemediği zaman mal varlığını satmaya başlıyor. Ya tarlasını, ya traktörünü ya da ineğini satmak mecburiyetinde kalıyor. Şu andaki durum da bu” diye konuştu.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru tespit ve önerilerini şöyle sıraladı:

Çiftçilerimiz için tarımsal destekler çok önemli ama biz hala 2020 yılının destekleri nedir bilemiyoruz. Geçen sene 2019 yılının tarımsal destekleri 23 Ekim 2019 tarihinde açıklanmıştı. Bakın bu sene bir yılı da geçti, hala açıklanmış değil. Yazlık ürünlerin hepsi hemen hemen Anadoluda hasat edildi, depolara girdi, satıldı. Ama hala çiftçi ne destek alacağını bilemiyor.

Son güncelleme: 10:04 27.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı