• Turkhane Logo

Dokuz haftadır değer kaybediyor: Türk lirasında 1999’dan beri en uzun süreli düşüş

Türk Lirası, geçen hafta da değer kaybederek, 1999'dan bu yana en uzun süreli haftalık düşüşünü yaşadı. Uzmanlar bu durumda, Merkez Bankası'nın faizi sabit tutma kararının da etkili olduğunu belirtiyor ve 2001 krizini hatırlatıyor.

09:55 26 Ekim 2020 Pazartesi
Dokuz haftadır değer kaybediyor: Türk lirasında 1999’dan beri en uzun süreli düşüş
Türk Lirası, geçen hafta da değer kaybederek, 1999'dan bu yana en uzun süreli haftalık düşüşünü yaşadı. Uzmanlar bu durumda, Merkez Bankası'nın faizi sabit tutma kararının da etkili olduğunu belirtiyor ve 2001 krizini hatırlatıyor.



Türk Lirası’ndaki giderek artan değer kaybı uluslararası alanda da takip ediliyor. Türk Lirası, geçen hafta da değer kaybederek 1999 yılından beri en uzun süreli haftalık düşüşünü yaşadı. O yıl yaşanan 1999’daki ekonomik çıkmaz, 2001 yılındaki ekonomik krize neden olmuştu.

Dokuz haftadır Türk Lirası’nın ABD Doları’na karşı değer kaybetmesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu hafta verdiği faiz kararının etkili olduğu belirtiliyor.


Merkez Bankası, geçen hafta aldığı politika faizini sabit bırakma kararı almıştı. Bu karar, ekonomik ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde yatırımcıları endişeye düşürdü.

Bloomberg haber ajansında yer alan bir habere göre, Londra merkezli Aberdeen Varlık Yönetimi şirketinde sabit getirili menkul kıymetler yöneticisi olan Viktor Szabo Bloomberg’e yaptığı açıklama, “Ortada bir irade göremiyoruz. Yıllardır süren politika hataları şimdi de rezerv kaybı ve kur üzerindeki baskı olarak ortaya çıkıyor. TCMB’nin kararı dengeyi kurmak için gerekli olan kredi büyümesinin yavaşlamasına yetkililerin yanaşmadığını gösteriyor” dedi.

Szabo, dokuz haftadır Türk Lirası’nın ABD Doları’na karşı değer kaybetmesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu hafta verdiği faiz kararının etkili olduğu belirtiliyor ve 1999’dan beri en uzun süreli düşüş olduğunu söylüyor.

Bir önceki toplantıda faizde 200 puan artışa giden Merkez Bankası, tahminlerin tersine faizi sabit bıraktı. Sürpriz karar sonrasında döviz kurları sert bir şekilde yükselişe geçti.

Geçen hafta dolar, Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine politika faizini değiştirmeme kararının ardından 7,78 TL’den 7,97 TL seviyesine kadar yükselmişti.

Merkez Bankası’nın 100 ila 300 baz puan arasında artış yönündeydi. Merkez Bankası’nın açıklamasında şöyle denilmişti:

“Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutulmasına, para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi (GLP) işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar vermiştir.”

ANKET: YÜZDE 50 ENDİŞELİ

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 12-13 Ağustos 2020 tarihlerinde 12 ilde 1505 kişi ile yapılan anket çalışmasında katılımcılara ekonomi hakkındaki görüşleri soruldu. Yüzde 47 ekonominin çok kötü/kötü olduğunu söyledi, katılımcıların yarıya yakını işten çıkarılma endişesi yaşadığını ifade etti.

Katılımcıların yüzde 23’ü önümüzdeki 6 ay içerisinde işten çıkarılmaktan endişe ettiğini belirtirken, yüzde 29’u böyle bir endişesi olmadığını belirtti. Bu sonuçlardan hareketle çalışmakta olan nüfusun neredeyse yarısının önümüzdeki altı ay içerisinde işten çıkarılmak konusunda endişe duyduğu söylenebilir.

Son güncelleme: 09:55 26.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı