• Turkhane Logo

Aydınlık yazarı: Tablo kötü, uluslararası mafyalaşmış finans kuruluşları sıkıştırıyor

Türkiye, hiç bitmeyen seçim sarmalında kıvranırken, ekonomik tablodaki bozulma her geçen daha da artıyor ve ülkenin can damarlarını, üretimi, çalışanı, işsizi, ihracatı vuruyor.

11:25 28 Mayıs 2019 Salı
Aydınlık yazarı: Tablo kötü, uluslararası mafyalaşmış finans kuruluşları sıkıştırıyor
Türkiye, hiç bitmeyen seçim sarmalında kıvranırken, ekonomik tablodaki bozulma her geçen daha da artıyor ve ülkenin can damarlarını, üretimi, çalışanı, işsizi, ihracatı vuruyor.





Ekonomi yönetimi art arda ekonomi paketleri açıklasa da, sorunların köküne neşter vuran değil palyatif çözüm önerileriyle gün kurtarılmaya çalışılıyor. 


Aydınlık yazarı İsmet Özçelikin ekonomideki kötü gidişatta öncelikle vurguladığı nokta acil para ihtiyacının had safhada olduğu. Miktarı da 80-90 milyar dolar olarak zikreden Özçelik, Borç için çalınan kapılar kapalı. Körfez ülkelerinden de fazla umut yok. Uluslararası mafyalaşmış finans kuruluşları sıkıştırıyor. Türkiye’nin Risk Pirimi (CDS) kritik eşiği aştı. 500’ün üzerinde. Kalıcı görünüyor. CDS ile döviz kurları uyumsuz. Kamu bankalarının tavrı tartışılıyor. Kurları düşürmek için kaynakların boşa harcandığı konuşuluyor yorumunu yapıyor.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçekin sahibi olduğu Aydınlıkta, AKPyi eleştiren yazıları nedeniyle Rıza Zelyut ve Sabahattin Önkibar tasfiye edilirken, Özçelik AKP yönetiminin ekonomi ve siyasetteki yanlışlarına dikkat çekmeye devam ediyor.

Bir ülkenin ayakta kalabilmesinin temel unsuru üretimde de tablonun giderek kötüleştiğine değinen Özçelik, yazısını şu satırlarla sürdürüyor:

Bütün sektörlerde düşüş gözleniyor. Büyükten küçüğe doğru bir dalga yaşanıyor. Otomotiv sektöründe yıllık satışların 300 bine düşeceği ifade ediliyor. Bunu adım adım diğer sektörler izliyor. İşten çıkarmalar artıyor. Tarımda da durum aynı. Sanayici, işçi, çiftçi, ... herkes burnundan soluyor.

Ekonomide hava ağır. Giderek daha da ağırlaşıyor. Kıt kaynaklar da iyi kullanılmıyor. Bankaların sorunlu alacakları büyüyor. Enerji sektöründen alacaklar yabancılara satılmaya zorlanılıyor. Onlar durumu bildikleri için rahat. Kelepir fiyatına istiyorlar. Bankaların tahsili şüpheli alacakları tasfiye edilerek, yeniden kredi alıp-verir hale getirilmesi amaçlansa da izlenen yöntem tartışmalı. Açılan yeni paketler de kimseyi tatmin etmiyor.

Dünyada dolarizasyona karşı direnmek için yeni bir oluşuma dikkat çeken Özçelik, Türkiyenin Avrupa ile ilişkileri kopuk olduğu için bu trendin dışında kaldığına da vurgu yapıyor. 

Ekonomi giderek daha da kötüleşiyor. Fatura sadece halka kesilmeye kalkılırsa sonuç alınmaz. Üstelik daha da büyür. Toplumun bütün kesimlerinin fedakarlığı esas. Halkın ikna edilmesi gerekiyor. Bunun için de iktidarın paylaşılması zorunlu. Türkiye’yi bu hale getirenler, iktidarı paylaşmazsa kimse ikna olmaz diye yazan Özçelik, AKPnin eski isimlerinin bir araya getirilmesi ile ilgili de, Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz, İsmail Kahraman, Binali Yıldırım. Hepsi AKP’li. Sanki AKP içinde birlik düşünülmüş. Ama ihtiyaç bu değil; Tüm Türkiye’nin birliği diye ekliyor. 

Son güncelleme: 11:25 28.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı