• Turkhane Logo

Amerika o havuza Türkiye'yi almadı

Koronavirüs salgını sonrasında dolara yönelik küresel talebi karşılamak için 14 ülkenin merkez bankasıyla swap (para takası) hattı kuran Amerikan Merkez Bankası (FED) Türkiye’yi havuza dahil etmedi.

13:32 09 Nisan 2020 Perşembe
Amerika o havuza Türkiye'yi almadı
Koronavirüs salgını sonrasında dolara yönelik küresel talebi karşılamak için 14 ülkenin merkez bankasıyla swap (para takası) hattı kuran Amerikan Merkez Bankası (FED) Türkiye’yi havuza dahil etmedi.

TURKHANE- Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Korona Krizinde dolar talebini karşılamak için merkez bankası (Fed) üzerinden Avrupa Merkez Banasının (ECB) yanısıra 14 ülkeye daha likidite desteği veriyor. 
Swap (dolar-yerli para birimi takası) kanalı açılan ülkeler arasında Endonezya, Güney Kore ve Meksika da dahil edilirken Türkiye dışarıda kaldı. 
FED’in swap imkânından yararlanmak isteyen ülkeler Amerikan tahvillerinin teminat olarak gösteriyor. 
Elinde 27-30 milyar dolar tutarında ABD tahvili olan Endonezya 60 milyar dolar seviyesinde bir takas imkânına kavuştu.
TAHVİLLERİ SATTIK, ŞİMDİ DIŞLANIYORUZ
Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, Türkiye, 2018 yılında tahvillerde ciddi bir azaltmaya gitti. Şu anda 3 milyar dolara yakın ABD tahvili var. Açılsa bile swap hatlarından ancak bu kadar faydalanabiliyoruz. ABD tahvili olan ülke çok daha fazla yararlanabiliyorlar. Türkiye buradan maalesef faydalanamıyor.” dedi. 
Swap hattı açılsa bile 3 milyar doların çok yetersiz kalacağını belirten Şengül, “Çok daha büyük montanlı bir pencere olması gerekiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) 50 milyar dolarla başladığı imkânı 1 trilyon dolara çıkartıyor. Belki de o fondan faydalanılabilir.” diye konuştu.
AMERİKA İLE KONUŞULUP ÇÖZÜLEBİLİR
Şekerbank Başekonomisti Dr. Gülay Elif Yıldırım ise Dünyaya verdiği mülakatta Fedin 2008 Krizinde yaptığı gibi swap hatlarıyla listedeki ülkelere ciddi bir likidite desteği sağladığını söyledi. Bence bu biraz Amerikan Merkez Bankası’yla yapılan anlaşmayla ilgili. diyen Yıldırım, Dış ticaret hacmine de bakılıyor. Konuşulup çözülebilecek bir durum.” dedi.
FEDİN SWAP DESTEĞİ VERDİĞİ MERKEZ BANKALARI:
Avrupa (ECB) Japonya (BOJ) Kanadaİsviçre İngiltere SingapurGüney KoreBrezilyaİsveçAvustralyaYeni ZelandaMeksikaNorveçDanimarka Endonezya 

Son güncelleme: 13:32 09.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı