• Turkhane Logo

"Seramik mezunu kurayla özel eğitim sınıfında görevlendirildi!''

Türk eğitim sisteminin kanayan yaralarından ücretli öğretmenler bu yıl da "yapısal sorunlarla" baş etmeye çalışıyor.

22:49 11 Ekim 2020 Pazar
Türk eğitim sisteminin kanayan yaralarından ücretli öğretmenler bu yıl da "yapısal sorunlarla" baş etmeye çalışıyor.


Salgın nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildiği dönemde kaderleri ile başbaşa bırakılan ücretli öğretmenleri dinleyen Independent Türkçeden Cihat Arpacık, 9 yıldır ücretli statüsünde felsefe öğretmenliği yapan Hülya Acartürkün hikayesini işlerken eğitim sisteminin yapısal sorunlarını da okurlarına aktarma imkanı bulmuş.

Arpacıkın haberinde, Acartürk öğretmenin ücretli meslektaşlarının nasıl görevlendirildiğini anlattığı bölüm öğrencileri de velileri de kaygılandıracak bilgiler içeriyor.


İşte haberin ilgili kısmı:


SERAMİK MEZUNU KURAYLA ÖZEL EĞİTİM SINIFINDA GÖREVLENDİRİLDİ

Hülya Acartürk, felsefe öğretmeni. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sadece felsefe grubu öğretmenlerinin almasına müsade ettiği Rehber Öğretmenlik Sertifikasına sahip. Bunların dışında Anne-çocuk gelişim sertifikası, bilgisayar programları sertifikası ve özel eğitim sertifikası var. Yıllardı kazandığı öğretmenlik tecrübesine rağmen kuraya girmek zorunda bırakıldı.

Acartürk, Liyakat önceliğim var. Mesleği öğretmenlik olmayan arkadaşlarla aynı kuraya girmek istemedim dedi ve atanmama pahasına kurayı reddettiğini anlattı:

Benim de adımı yazarak kuraya sokmuşlar. Ben kurayı çekmedim. Seramik bölümünden mezun olan bir arkadaş kazandı ve özel eğitim sınıfında göreve başladı. 

Özel eğitim, bu formasyona sahip öğretmenler tarafından verilmesi gereken bir eğitim biçimi. Ama ücretli öğretmenlik sistemi buna bakmıyor.

YETKİLİLER: BİZ GÖREV VERDİYSEK HERKESİN ŞARTI EŞİTTİR

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin itiraz edenlere Biz görev verdiysek, kaymakamlık da onayladıysa herkesin şartı eşittir diye cevap verdiği ileri sürülüyor.

Şimdiye kadar, din kültürü derslerine giren öğretmenler hariç, ücretli öğretmenlik için başvuran kimsenin formasyonuna bakılmadığı ifade ediliyor. 

Ücretli öğretmenler, hala verdikleri ders nispetinde bir kazanç elde edebiliyorlar. Gelirleri ise o ay şanslılarsa asgari ücrete yetişebiliyor. 

24 Eylülde sigorta girişleri yapılan ücretli öğretmenler, bir eğitim yılını da öğretmen olarak değil ücretli olarak geçirmeye çalışacak.

Son güncelleme: 22:49 11.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı