• Turkhane Logo

Okullar ilk hafta tatil, ikinci hafta eğitim internetten ve TRT’den yapılacak!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimde koronavirüs önlemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

10:49 13 Mart 2020 Cuma
Okullar ilk hafta tatil, ikinci hafta eğitim internetten ve TRT’den yapılacak!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimde koronavirüs önlemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.




Selçuk, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın okulların tatil edildiğini açıklamasının ardından kameraların karşısına geçip detayları açıkladı. Selçuk, Bakanlığa bağlı tüm ana sınıf ve kreşlerin de koronavirüs önlemleri kapsamında tatil edildiğini bildirdi.


İşte Ziya Selçuk’un açıklamalarından öne çıkanlar:

Milli Eğitim Bakanlığı’nan ücretsiz olarak uzaktan öğrenme sistemiyle ulusal ölçekte hazırlanan televizyon ve internet ders programlarıyla model ülke olmaya hazırdır

Öğrencilerimizin ilk bir haftayı evlerinde istirahat ederek geçirmelerini ricaa ediyoruz.

Elazığ depremi sonrasında depremzede öğrencilerimizin telafi derslerinde bu süreçte de önemli bir rol üstlenerek ders programını evlere taşıyacağız.

Bu kapsamda ilk ve orta dereceli okullarımızda haftalık ders programları yeniden yapılandırılarak televizyon ekranlarından telafi eğitimi desteği sunulacaktır.

‘‘UZAKTAN EĞİTİM MODELİYLE DEVAM ETTİRECEĞİZ’’

Öğretim kademelerine gere hangi araç, televizyon mu, internet mi, diğer kanallar mı, tam gün mü, yarım gün mü, ne şekilde olacak, senkron mu asenkron mu olacak? Bunlarla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Tablo ile sizlerle paylaşacağız. Elazığ depremi sonrasında uyguladığımız sistematiği uzaktan eğitim modeliyle devam ettireceğiz.

Eğitim bilişim ağı kullanımında bütün operatörlerden ücretsiz 3 GB internet erişimi sağlanacaktır. Tüm aşamalar en ince ayrıntılarına kadar çalışarak öğrencilerimizin hizmetine hazır hale getirildi. Öğrencilerimizin tercih edeceği eğitim bilişim ağı, televizyonlardan da yararlanılacak olan sınıf seviyelerine göre farklı kanallardan dersler söz konusu olacak. Bu bağlamda velilerimiz ve öğrencilerimiz Eğitim Bilişim Ağı eba.gov.tr’den takip edebilirler.

Tüm eğitim kademesindeki öğrencilerimiz için uzaktan eğitim sistemi çalışmalar son haline getirilmiştir. Normal eğitim temposunda öğrencilerimiz isterlerse televizyondan, isterlerse internet bağlantılı mobil cihazlardan derslerine devam edebilirler. Tüm ayrıntılar eba.gov.tr adresinden ayrıca duyurulacaktır. Kişiye özel akıllı sistemle zengin etkileşimli dijital sistemimiz hazırdır. Herkese ücretsiz internet imkanı sağlanmıştır.

Tüm sınıflar düzeyinde zorunlu tatil tamamlandığında yüzyüze telafi eğitimi uygulanacaktır. Eğitim dışı saat ve günlerde eşzamanlı olarak dezenfeksiyon çalışmaları ayrıntılı olarak gerçekleştirilecektir. Bütün okullarımızda bu çalışmaları hayata geçirdik.

“MEB KORONAVİRÜSE KARŞI TEDBİRLERİNİ ÜÇ AŞAMADA HAYATA GEÇİRDİ”

Milli Eğitim Bakanlığı yeni tip koronavirüse karşı tedbirlerini üç aşamada hayata geçirdi. Okullarda ve sosyal medyada bilgilendirme çalışmaları, ailelere eğitim bültenleri, hijyen çalışmaları, her zaman her yerden ücretsiz olarak uzaktan erişim altyapısı hazırlandı.

Bu süreçte en önemli görev ebeveynlerimize düşüyor. Dünyanın birçok ülkesinde okullar tatil edildi. Uzun süreli tatiller de sözkonusuydu. Evlatlarımızın sağlığı için önce kendi sağlığımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bu konuda çocuklarımızın önümüzdeki ilk 1 haftayı istirahat ederek, kitap okuyarak, müzik dinleyerek, bireysel spor ve sanat çalışmaları, hobileriyle vakit geçirmelerini istiyoruz. Çocuk edebiyatı okumaları bizim için çok önemlidir.

23 Mart haftasında uzaktan eğitime başlarken teknik olarak ayrıca ailelerimizi bilgilendireceğiz. Bazı konularda önümüzdeki günlerde, hemen yarından itibaren daha ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaşılacak. Çocuklarımızın eğitimlerinin aksamaması için ne tedbir gerekiyorsa fazlasıyla almış durumdadır. Karşılaşacağımız muhtemel durumlar için senaryolarımız hazır.

“TOPLUMUN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”

Tüm dünyada olduğu gibi bu tür tatillerde anne ve babalarımız için benzer durum sözkonusu. Daha önce ara tatillerle ilgili olarak velilerimizin hassasiyeti, çocuklarımızın sağlığı için bizim de kontrolümüzün dışında olagelen bir küresel hastalığın kontrol edilebilmesi için bu tür çalışma ihtiyacı doğdu. Bütün toplumun desteğini bekliyoruz.

Öğrencilerin sınavları dahil hiçbir şekilde mağdur olmamaları için gereken her türlü senaryolar hazır. Biz a senaryosu olursa, b ya da c senaryosu olursa öğrencilerimizin olumsuz etkilenmemeleri için bütün paketimiz hazır. Duruma göre Bilim Kurulu’nun konuyla ilgili ulusal ölçekte tavsiyeleri var. Bu kurula da danışarak zamanı geldiğinde açıklamalar yaparız.

Yeni koronavirüs tüm toplumun bir şekilde hareketliliğini azaltmak ve hastalığın yayılımını engellemek için bu tür bir çalışma, tedbir listesi hazırlandı. Her bir çocuğumuzun korunması bizim için çok önemli bir vazife.

“ÖĞRETMENLERİMİZİN DE EVDE OLMASINI BEKLİYORUZ”

Bu durum olağanüstü bir durum. Öğretmenlerimizin okullarda ara tatilde bulunmalarını beklemiyoruz. Onların da evlerinde olmasını bekliyoruz. Çok acil bir durum olmadıkça şehir dışına çıkmamalarını öneriyoruz.

Mevcut kanallar üzerinden değil yeni birkaç kanal üzerinden. Öğrencilerin sabahçı ve öğlenci olarak sınıf seviyesine göre bu çizelge doğrultusunda izleyebileceği birkaç kanaldan söz ediyoruz. Bu konu mevcut kanallar içine sıkıştırılmış bir ders değil. Sınıf seviyelerine göre belirli programları yapılmış bir plan dahilinde.

Uzaktan öğretim ne demek? Bunun yanıtı için söylüyorum. İlkokul öğrencilerimiz televizyon kanallarından, eğitim bilişim ağından yararlanacaklar. Birtakım canlı anlatımlar var. Video kütüphanelerden seçilmiş videolar var. Yarım veya tam gün içinde izlenebilecek videolar var. Ortaokul ve liseye geçtiğimizde hangi platformda izleyeceklerini, televizyon kanalları, internet, mobil cihazlarıyla ilgili bu bilgiler var. Ona göre listeler var. Ayrıntısını paylaşacağız.

Ödevimizi gayet iyi çalıştık. Burada önemli olan denetim değil, önemli olan öğrenme. Hiç kimseyi mağdur etmeyecek şekilde önlemler alındı. Pazar günü öğretmenlerimiz için ÖSYM tarafından yapılacak olan sınav var. Bizim tedbirlerimiz Pazartesi başladığı için, önceden belirlendiği için bir iptal söz konusu değil. Bu sınavlar yapılacak.

Son güncelleme: 10:49 13.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı